O moţiune ca o loţiuneMoţiunea depusă – cu chiu, cu vai – de Partidul Democrat cu titlul spectaculos „Guvernul Tăriceanu trebuie să plece!“ (unde să mai plece, că miniştrii sunt mai tot timpul în străinătate?) a căzut previzibil în parlament. Social-democraţii şi peremiştii au fost prezenţi (pentru a se întruni cvorumul), dar nu au votat. Autorii moţiunii nu au strâns nici măcar numărul de voturi câte semnături au avut. Nimeni nu s-a interesat de fapt de această moţiune. Nici măcar semnatarii ei. De ce? Pentru că nu avea nici un rost. Fusese doar un ordin de la Cotroceni – depuneţi moţiune, că poate reuşim ceva. Nu au reuşit nimic. Ne-am întors de unde am plecat acum o lună de zile. Guvernul liberal-udemerist are un sprijin solid în parlament – celebrul număr 322, ceea ce reprezintă cam 75% din numărul parlamentarilor, un adevărat vis pentru orice prim-ministru.  

Ne-am întors de unde am plecat, dar nu s-a rezolvat nimic. Programele politice au fost uitate în sertare. Nu se vede nimic în direcţia reducerii deficitului comercial. Fondurile europene sunt departe, astfel că anul acesta România, unul din cele mai sărace state ale Uniunii, va fi un contributor net la bugetul acesteia. Adică vom da mai mulţi bani decât vom primi. Anul viitor va fi an electoral, aşa că visăm la anul 2009 când poate vom fi în stare să absorbim de la Uniune măcar atâţia bani cât dăm. Poate că unora li se pare o joacă, dar dacă dai un miliard de euro şi primeşti înapoi numai o sută de milioane înseamnă că ai finanţat drumurile germane, pe care le admirăm toţi, spitalele franceze, la care se duce protipendada când are un neg pe dosul palmei, şi căpşunile spaniole, pe care le culeg tot românii. În timpul acesta ne înjurăm drumurile, în spitalele noastre se moare cu zile, iar căpşunile româneşti se ofilesc din cauza secetei. Cum ar zice un ministru dintr-un guvern trecut: „S-au văzut nenorociri şi mai mari“.

Guvernul Tăriceanu poate fi acum aproape sigur că îşi va termina mandatul de patru ani. Spun „aproape“ pentru că în România nimic nu este sigur, avem într-adevăr o ţară fascinantă prin impredictibilitatea ei. Dar, principial, Tăriceanu poate fi încredinţat că va fi un prim-ministru de patru ani. Şi-a pierdut el reprezentanţa Citroen, dar poate să spună copiilor şi nepoţilor că a fost cârmaciul României un mandat întreg, în vremuri învolburate de un căpitan de vapor uşor intraductibil în limbi străine. Faptul că Tăriceanu a pierdut reprezentanţa Citroen îl clasează în categoria politicienilor pierzători – când se duc în funcţii înalte, unii riscă să-şi piardă firmele, alţii se îmbogăţesc peste noapte. Ceea ce îl face oarecum simpatic.


Vom intra în vară cu o structură politică a parlamentului dată de alegerile din 2004 şi greşelile doamnei Udrea şi cu o structură opinională complet diferită. Partidul Democrat are peste 50% în sondajele serioase – cam tot atât cât avea PSD în primăvara anului 2003 după vizita preşedintelui Bush la Bucureşti şi admiterea României în NATO. Partidul Liberal se învârte pe la 10%, adică jumătate din cât avea în 2003, de unde se vede încă o dată că alianţa cu PD şi promovarea lui Traian Băsescu le-au adus liberalilor numai ponoase. PRM este pentru prima dată din 1996 în situaţia de a se gândi că nu mai intră în parlament, de-abia atingând pragul de 5%, iar Partidul Social Democrat, sub conducerea înţeleaptă a unor politicieni cu ochii la Washington, Londra sau Cotroceni, se strânge încet ca o smochină pusă la soare. Două alte partide aşteaptă confirmarea. Partidul Noua Generaţie al lui Gigi Becali, adevărată creaţie a presei, care ajunsese la 18% în timpul campaniei plătite la ProTV, dar se duce acum către 8%, şi Partidul Liberal Democrat al lui Stolojan, care nu reuşeşte neam să treacă de 5%. Robocopul Stolojan – ştiţi care, cel care a salvat PNL în toamna anului 2000, iar apoi i-a dus pe liberali la 20% în sondaje – are o singură problemă. A dat afară din partid pe cine nu trebuia. A dat-o afară pe Mona Muscă şi l-a păstrat pe Valeriu Stoica. Cum care Stoica? Avocatul acela cu Mercedes care l-a trădat pe Manolescu, apoi l-a trădat pe Emil Constantinescu, apoi a semnat un acord cu PSD, apoi a rupt PNL, iar acum vrea să unească PLD cu PD. Adică 5% cu 50%. Suma o să dea 35%, dacă Stolojan a uitat contabilitatea pe care o ştia bine.Comenteaza acum

2 Comentarii

  1. Termopan de Midia said:

    Guvernul liberal -udmr-ist are un sprijin solid din partea psd in Parlament ,fiind nasit de Hrebenciuc si Fenechiu si mosit de Iliescu si Patriciu.E vorba de guvernul Tarigioana! Zici ca injuri drumurile romanesti dar sprijini guvernul care sponsorizeaza drumurule germane.Eu vad ca injuri si calomniezi tot ce nu apartine de gruparea bombo din care faci parte.Ce bine va potriviti voi gruparea bombo cu gruparea felix si cea patriceana si va si simpatizati reciproc. Tariceanu ti-e simpatic ca a pierdut reprezentanta Citroen , dar inainte i-a facut cadou reprezentantei taxa de inmatriculare impreuna cu Tanasescu Bombo PSD si a mai facut niste aditionale la contractele cu energie ale lui DIP si felix in 2006.In afara de injuraturi , calomnii si aritmetica proportiilor nu ai si o solutie? Sau e mai usor sa privesti peste gard si sa-ti injuri vecinii si competitorii decat sa oferi o alternativa mai buna.Tot cu ochii pe sondaje! De ce nu fuzionati voi ,cele trei grupari “simpatice” sa dati aritmetica peste cap? Vad ca nu poti sa-ti depasesti limita de incompetenta la care ai ajuns cu sprijinul lui Bombo, cea de sef de cancelarie al unui infractor. E adevarat, infractorii se simpatizeaza si se sprijina reciproc. Problema voastra este ca socialistii francezi cei care va sprijineau neconditionat pe voi coruptii , au pierdut alegerile , socialismul fiind in pierdere de teren in toata Europa, iar rasul tau de acum e mai degraba un ranjet. Vedem noi cat de bine stai tu cu aritmetica si contabilitatea ,desteptule! Polivalentule! Omule de tip nou!

  2. sa-l F.. pe Termopan said:

    Ba blegule, sa nu-ti zic altfel…. ce ai cu ziaristu….
    are si el o opinie ca si tine! Te crezi intelectualul rasat de tipul Vadim clonat? nu se observa ca ai si tu numeroase interese din ce zici? Il pupi in c.r pe Tariceanu de ne vine rau………. de la atatea limbi, du-te shi te plimba cu ATV-ul de te mai racoreste….. ala primit mita……….fraier e! Gandeste si nu te arunca cu capu -nainte,…..a….da r ai Cap?

Alte stiri

11 martie 2019

Dieta pentru bila leneșă: 6 alimente cu efect benefic

Principala funcție a vezicii biliare este prelucrarea grăsimilor. Află ce alimente poți consuma pentru a trata cu succes bila leneșă, în timp ce ai o digestie optimă, potrivit eva-rom. În momentul în care vezica biliară nu își îndeplinește rolul ...

Sumarul ediției de miercuri, 13 iunie 2007

Actualitate

» ACR protesteaza împotriva propunerii de a interzice detectoarele de radar
» Mai puţină birocraţie în învăţământ din 2008
» 28 de imigranţi recuperaţi în Malta
» Despăgubirile pentru culturile calamitate de secetă, acordate până la 1 august
» Pensionarii vor picheta sediul Guvernului şi al prefecturilor
» Teză cu subiect unic la română
» Înmormântare cu efecte speciale
» Vocile cartierului intră în vacanţă
» Casa Albă regretă atentatul din Liban
» Financial Times: România şi Bulgaria scapă de sancţiuni
» Franco Frattini: Nu putem accepta martorii anonimi, în cazul închisorilor secrete ale CIA
» Vânzările autoturismelor second-hand au scăzut cu 40%

Local

» ELECTROPUTERE, cumpărată de arabi
» Chilipiruri pentru dom’ prefect
» Sindicaliştii i-au fluierat pe patronii CEZ Oltenia
» Baie comunală de 1,5 miliarde de lei
» Scurte ştiri
» Şi-a incendiat gospodăria
» Nici un lac de agrement amenajat
» Bătaie între minori la Izbiceni
» Furt de lemne
» Concurs de rabe pe DN 67
» Blestemul zebrelor
» Tir răsturnat la Pădurea Sarului
» Drumurile naţionale, în ceaţă
» Pensionarii se bat pe locurile de tratament de pe litoral

Dolj

» Reconstrucţia Rastului, pe ultima sută de metri

Gorj

» Maria Băndoiu şi colecţia sa de costume populare
» Paznici, la furat de gazolină
» Greva de la STAR GLASS continuă
» Autorul unui accident s-a ascuns

Sport

» Scurte ştiri
» Gallovits, în sferturi
» Pavel se descurcă în Germania
» O singură necunoscută

Bani & Afaceri

» Opel Antara este urmaşul Fronterei
» CEZ nu va face debranşări
» BCR şi CEC, luate la bani mărunţi
» Ford vrea Daewoo Craiova pentru a face faţă cererii în Europa
» Începe construirea fabricii Pirelli de la Bumbeşti-Jiu

Magazin

» Muşchi umplut
» Fereşte-te de radar!
» Capelvenere, o ferigă pretenţioasă
» Energie electrică
» Briard, un câine de familie
» Cum alegem aparatul de aer condiţionat
» Poligloţi în scutece
» Bancul zilei
» IA TE UITĂ

Opinii

» O moţiune ca o loţiune

Top