13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

O nedumerire

Reflectarea şi comentarea ştirii potrivit căreia Traian Băsescu a anunţat părăsirea vieţii politice dacă va fi votată destituirea sa m-au convins încă o dată că marea problemă a presei noastre de azi nu e nici dependenţa de moguli (cum bate câmpii din nou Suspendatul), nici măcar lipsa de profesionalism, ci lenea.
Lenea de a încerca să vadă ce e dincolo de o ştire Mediafax, venită pleaşcă redactorilor din birouri, cu ochii pe ceas, să se ridice şi s-o şteargă la o bere când vine sfârşitul programului ca de funcţionar.
Ştirea Mediafax, copiată de toate ziarele cu titluri tendenţioase, în funcţie de orientarea pro sau contra Băsescu, se referă la o întâlnire a preşedintelui suspendat cu jurnaliştii străini.
Pentru a putea trage o concluzie asupra seriozităţii acestei declaraţii, analistul are nevoie de o lămurire:
Care jurnalişti străini?
Jurnaliştii străini acreditaţi la Bucureşti?
Aceştia numai jurnalişti străini nu sunt. După un stagiu pe meleagurile româneşti, ghiftuiţi cu sărmălutze, mămăligutză şi fetitze, aceştia s-au dâmboviţat mai rău decât jurnaliştii dâmboviţeni get-beget.
La întoarcerea în patria de origine, toţi ar trebui trecuţi printr-o perioadă de revenire la occidentalism. Judecând după cum scriu, unii dintre ei nici după acest stagiu nu se vor dezbăra de năravul României atât de dulce în materie de moravuri.
Jurnaliştii străini veniţi special la Bucharest, ca să ia pulsul vieţii noastre politice?
Dacă da, care sunt aceştia şi mai ales de la ce publicaţii?
De asemenea, pentru a trage o concluzie, analistul are nevoie de întreaga declaraţie a lui Traian Băsescu.
Acest lucru nu-l face ştirea Mediafax. Să admitem că, agenţie de ştiri fiind, Mediafax nu era obligată la aşa ceva. Presa scrisă, cea care trebuie să depăşească prin amănunte nivelul unei agenţii de ştiri, avea datoria să facă un efort şi să redea întreaga declaraţie.
Aceasta deoarece din fragmentele inserate de ştirea Mediafax nu e clar, dar nu e clar deloc, în ce împrejurare va renunţa Traian Băsescu la viaţa politică.
Potrivit Mediafax, Traian Băsescu ar fi susţinut: „Dacă voi pierde, mă voi întoarce acasă“.
Doar sub această înfăţişare, declaraţia preşedintelui suspendat e ambiguă.
S-a referit Traian Băsescu la eventualitatea că va pierde potrivit Legii referendumului?
Dacă da, declaraţia e un exerciţiu de retorică, şi nu asumarea unui risc, aşa cum caută să ne convingă majoritatea ziarelor, care amintesc, nu fără ironie, de cele cinci minute anunţate în cazul suspendării.
În declaraţia sinucigaşă de la Cotroceni, Traian Băsescu se angaja că, la cinci minute după ce parlamentul va vota suspendarea, va demisiona.
În cazul de faţă, lucrurile sunt niţel mai complicate.
Potrivit Legii referendumului, pentru a fi demis Traian Băsescu, trebuie să vină la vot peste nouă milioane de alegători.
Practic imposibil, spun toţi analiştii, în condiţiile în care participarea a peste 50 la sută dintre cei înscrişi pe liste e considerată o problemă. Până şi susţinătorii Domniei sale par convinşi de asta, o dată ce fac atâta caz de trucurile prin care Coaliţia anti-Băsescu ar încerca să ţină în case un anume număr obligatoriu.
Dacă Traian Băsescu s-a referit la rezultatul referendumului potrivit legii, Domnia sa nu şi-a asumat nici un risc.
Există posibilitatea ca Traian Băsescu să se fi referit la un scor defavorabil chiar dacă referendumul va fi invalidat. Domnia sa nu va lua în considerare dreptul constituţional de a reveni, ci va demisiona, constatând că nu mai are legitimitate politică.
Aşadar, nu ne putem pronunţa dacă Traian Băsescu a repetat greşeala din zilele premergătoare votului din parlament.
Şi, evident, nu-l putem ironiza, amintindu-i de cele cinci minute.
Pentru aceasta, am avea nevoie de întreaga declaraţie.
Deşi, judecând după fragmentele din ştirea Mediafax, Domnia sa s-a referit la rezultatele referendumului potrivit legii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII