Mi se sparse campionul!

Autori


În dimineaţa de Paşte, pe pajiştea din stânga bisericii aflate în cimitirul din Bodăeşti – Dolj, preotul satului spovedea o femeie îngenuncheată în iarbă. Alte câteva îşi aşteptau rândul, în picioare, la câţiva paşi. Mă bucuram de frumuseţea însorită a zilei, de liniştea şi de simplitatea sărbătorii, când a răsărit lângă mine plânsetul discret al unui băieţel. „Ce-ai păţit?“, l-am întrebat. „Mi se sparse campionul!“, mi-a arătat, bosumflat, un ou roşu, care, aveam să aflu, nu fusese învins în luptă (cu alte ouă), ci puştiul căzuse la aterizarea de pe un gard şi îl zdrobise.

O ghiduşie a sorţii, parcă totuşi „din alt film“ decât acela care a făcut ca Traian Băsescu să fie alungat joi, 19 aprilie 2007, de către parlament, din scaunul de preşedinte al României, unde îl aşezaseră alegătorii.

Senatorii şi deputaţii au hotărât că ţara nu are nevoie de un preşedinte „scandalagiu“ şi că Băsescu a încălcat Constituţia (deşi Curtea Constituţională opinase că nu). Suspendarea a constituit un deznodământ previzibil, după ce, în ultimele luni, firele ce îl legau pe preşedinte de partidele politice (cu excepţia PD) deveniseră de înaltă tensiune. Cei pe care i-am trimis în parlament au considerat că şeful statului dăunează interesului naţional (de fapt, intereselor „naţionale“ ale unora dintre ei). Geoană, Vadim Tudor, Bela, Voiculescu, Guşă şi, în rol de Iuda, Tăriceanu au interpretat impecabil simfonia debarcării preşedintelui: 322 de parlamentari au anulat cele peste cinci milioane de voturi primite de Băsescu în scrutinul care l-a adus la Cotroceni. O acţiune cu acoperire constituţională (luată de oameni care aveau, la rândul lor, în spate susţinerea electoratului), dar care, în plan moral, pute a „democraţie originală“. Băsescu nu e un delicat, va rezista acestui abuz, deşi va fi tocat şi mai mărunt, în zilele ce vin, de „liderii de opinie“ atât de tandri cu Adrian Năstase, de televiziunile şi de ziarul lui Dan Voiculescu, de adversarii politici… câtă frunză şi iarbă! Simpatizanţii săi (l-or fi votat ca să fie un preşedinte liniştit, de tip Iliescu, în vremea marilor tunuri financiare?) îşi vor ostoi frustrarea la urne, dacă nu cumva „camerele reunite“ îl vor împiedica să candideze (lucru care surâde, se pare, unora, apţi pentru un început de dictatură parlamentară).


Victoria noii coaliţii produce, deocamdată, îngrijorare în mediile politice externe, iar discursurile satisfăcute ale deputaţilor şi senatorilor aflaţi pe cai mari mi-au amintit bucuria primitivă a mulţimii ce asista la o execuţie, în Evul Mediu.

În ciuda schimbărilor la vârf, PSD rămâne încremenit în vechile metode, iar PNL         ne-a servit cea mai spectaculoasă trădare postdecembristă, abandonându-şi aliaţii în favoarea celor pe care în campanie îi acuza de corupţie. Ai zice, ascultându-l pe Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, că tot ce îşi doresc românii în această clipă este un guvern PNL – UDMR! Cu Văcăroiu preşedinte, cu sprijinul PSD în parlament şi cu un cabinet în care strălucesc Orban, Meleşcanu, Iorgulescu şi, cap de listă electorală la Dolj, îndrăgitul Mihai Voicu, Tăriceanu şi-a văzut visul cu ochii, lăsând impresia că, dacă nu ar mai fi niciodată alegeri, ei, liberalii, nu s-ar supăra! Soluţia politică pe care a mizat pentru partidul său nu e, pentru moment, un dezastru, dar se lucrează la el. Fanii lui Gil Dobrică – condus, tot pe 19 aprilie, pe ultimul drum – îşi amintesc, poate, o întrebare dintr-o piesă ritmată de-a sa: „Cât o să mai ţină?“Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. wally said:

    Intrebati cat o sa mai tina? Destul de mult timp.
    Pana nu se trezesc romani,din somn,care dureaza de 15ani de zile, nu o sa se intample nimic.ROMANI TREZITI-VA ODATA.De ce sa-i lasam pe alti sa ne faca viitorul in loc sa ni-l facem noi?In toata tara este saracie(in afara de cei care FURA din bani nostri) restul cum o duce-ti? Bineeeeeeeeeeeeee, nu o ducem rauuuuuuuuuuuuuuuuuu uuuuuuuu se moare de foame,asistenta sociala nu avem, NU AVEM NIMIC NIMIC,PANA CAND? DUMNEZEU STIE,POATE PANA CAND SE TREZESC ROMANII, SI STIU SA ALEAGA UN PRESEDINTE PENTRU POPORUL ROMAN SI NU PENTRU oameni politici care apar ca ciupercile dupa ploaie. SA DEA DUMNEZEU SA FIE ASA.

Alte stiri

29 martie 2019

Judecătoarea Minodora Puianu, preşedinte al BEJ Gorj

Biroul Electoral Judeţean Gorj are de joi şefi. În urma tragerii la sorți a celor trei judecători din rândul magistraților Tribunalului Gorj, care vor face parte din biroul electoral județean, la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai ...

Sumarul ediției de sâmbătă, 21 aprilie 2007

Actualitate

» Miting pro Băsescu în Piaţa Constituţiei
» Preşedintele nu mai demisionează
» Reacţii on-line
» Scârba de politicieni

Local

» Guvernul tremură degeaba
» Scenarii pentru eliminarea lui Băsescu
» Ce crede presa străină despre suspendare
» Comisia Europeană – preocupată de viitorul reformelor din România
» Băsescu nu mai e preşedinte
» Hurezanii la 1900
» Scurte stiri
» Controalele de rutină, interzise
» Scurte stiri
» Copiii din Motru, vedete TV
» Cadrele didactice, duse cu vorba
» Ceartă ca la nebuni la conferinţa SANITAS

Dolj

» Băsescu, îndemnat să ceară dizolvarea parlamentului
» SANITAS Dolj are o nouă conducere
» Lăsaţi dascălii să vină la mine!

Gorj

» Burlac realizat – bun de însurat
» Hurezani – între sonde şi proiecte
» Hectare mistuite de flăcări
» Claudiu Drăgotoiu a ieşit din comă
» Maşina unui fost jurnalist a luat foc

Sport

» Meciuri în deplasare pentru echipele Universităţii
» Energo, la o victorie de semifinală
» Calcule pentru Liga Campionilor şi Cupa UEFA
» Mureşan, al 17-lea la antrenamente
» Oltchim vrea să învingă şi la Budapesta
» UCM Reşiţa, aproape de o performanţă istorică
» Derbiul codaşelor
» Fără paşi greşiţi
» Vise spulberate
» „Avem nevoie de trei puncte ca de aer“
» Lui Cristescu îi miroase a blat la Timişoara
» O singură carte: victoria!

Bani & Afaceri

» Patronii craioveni, instruiţi
» Târgul Doljconstruct, ediţia a VIII-a
» Euro aduce câştiguri debitorilor

Magazin

» Horoscop
» Scurte stiri
» Ceasornicăria, ridicată la rang de artă
» Ochelari de soare pentru fiecare
» Fereşte-te de radar!
» Apariţii editoriale
» Utile Craiova
» King Cobra – cel mai periculos şarpe
» Bancul zilei

Opinii

» Mi se sparse campionul!
» Suspendarea României

Top