17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiExercitiu de imagine

Exercitiu de imagine

Dupa momentul Biletelelor, viata politica din România cunoaste alt moment de telenovela.


Cel al Scrisorilor in legatura cu alegerile europarlamentare.


Traian Basescu a trimis o Scrisoare lui Calin Popescu Tariceanu, prin care il someaza sa nu amâne scrutinul.


O scrisoare asemanatoare a fost trimisa si liderilor de partide parlamentare.


Unul dintre ei, Mircea Geoana, i-a trimis, la rându-i, o Scrisoare lui Traian Basescu.


Premierul a apelat la formula Declaratiilor publice.


Tot un soi de Scrisoare.


Partile implicate in acest nou taraboi – de asta-data postal – invoca interesul national, dar mai ales cer celorlalti sa faca si sa dreaga.


Nu e prima oara in istoria României si in istoria postdecembrista când interesul national e vaca de muls a politicienilor.


De asta-data, invocarea interesului national pentru a rezolva interese politice marunte e mai suparatoare ca niciodata.


PSD, PRM si PC pledeaza pentru amânarea europarlamentarelor, pentru ca se tem de rezultatul lor.


Cel mai afectat ar putea fi, desigur, PSD.


PRM si PC sunt partide cu lideri greu de contestat de ceilalti.


Chiar daca partidele lor ar avea un esec, nici C.V. Tudor si nici Dan Voiculescu n-ar avea prea mari probleme in partid.


Mircea Geoana, da, ar avea. Pentru ca europarlamentarele se constituie in primul examen real al politicii asumate de conducerea de dupa 2005.


Partidul Democrat are interesul ca scrutinul sa aiba loc in 13 mai 2007, pentru ca – dupa calcule lucide – prea mult nu mai pot sta la guvernare.


Trecuti in opozitie, liderii PD n-ar mai avea nici banii, nici puterea de a manipula scrutinul.


PLD declara ca vrea scrutin in 13 mai 2007. E insa un simplu exercitiu de imagine. In realitate, liderii PLD ar fi cei mai dezavantajati daca scrutinul nu se amâna. Practic, partidul nu exista in teritoriu. Exceptie facând o iresponsabila slugarnicie fata de Traian Basescu, partidul n-are inca nici un program. Amânarea alegerilor i-ar fi cum nu se poate mai favorabila. S-ar putea consolida si, in plus, ar beneficia de o slabire a guvernarii PNL.


PNL sustine si el ca vrea scrutin la termen.


Nici PNL n-are insa interesul ca alegerile sa aiba loc pe 13 mai 2007. Partidul sta prost in sondaje. Cu toate acestea, PNL ar gresi daca ar amâna scrutinul. Fiecare zi care trece e in defavoarea PNL, care-si asuma total erodarea guvernarii.


Traian Basescu trece drept cel mai aprig sustinator al scrutinului la termen. Daca ar fi, intr-adevar, un adept al respectarii datei, Traian Basescu avea la dispozitie instrumentul consultarii discrete cu premierul si cu liderii partidelor parlamentare.


Mult mai mult, Traian Basescu putea anunta ca renunta la fantezistul Referendum privind votul uninominal sau macar sa-l amâne in toamna.


In realitate, Traian Basescu n-are interesul ca alegerile sa se tina in 13 mai 2007: data e prea aproape pentru ca formatiunea creata de Domnia sa din spuma PNL, Partidul Liberal Democrat, sa se consolideze pentru a putea obtine un scor electoral mai acatarii. Din perspectiva interesului national, alegerile ar trebui sa se tina la data de 13 mai 2007.


Daca ar tine cont, intr-adevar, de acest interes, politicienii n-ar mai face exercitii de imagine in genul Scrisorilor.


S-ar intelege, in culise, sa tina europarlamentarele la termen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII