10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCuratenia din ograda lui Basescu

Curatenia din ograda lui Basescu

In discursul sau din parlament, Traian Basescu a dat exemple de coruptie institutionalizata. Intre altele, s-a referit la pomana caselor pentru demnitari. Dupa discurs, eram invitat in studioul TVR, impreuna cu Mircea Geoana. Seful PSD a fost intrebat daca mai sta in casa de la stat, pe care ar fi trebuit sa o elibereze la finalul mandatului. A dat un raspuns naucitor: nu am unde sa ma duc.


I-am sugerat sa faca ce am facut si eu când a trebuit sa plec de la parinti: mi-am cautat o casa cu chirie. Asa ceva e inimaginabil pentru demnitarul român. Pentru el, casa de la stat e un fel de supliment la functie, i se cuvine. Piata imobiliara e doar pentru fraieri, pentru cetatenii obisnuiti. Avem o politica oficiala in acest sens: RAAPPS este un mamut imobiliar care da case demnitarilor si nu le mai ia inapoi.


De altfel, presedintele Basescu a vorbit de funie in casa spânzuratului: si el si-a cumparat casa subevaluata, de la stat. Intrebat atunci de ce pastreaza casa, Basescu a dat un raspuns oarecum asemanator celui oferit de Geoana: nu are dreptul un primar general sa aiba o casa?! Da, are dreptul. Asa cum are dreptul orice cetatean, care face un efort, ia un credit si plateste douazeci de ani rate. Acest reflex, „sunt demnitar, am dreptul“, e adânc inradacinat. Atât de adânc incât campionul anticoruptie Basescu nu si-a cerut niciodata scuze pentru acea declaratie. Si nici nu a mai dat casa inapoi la stat.


Genul acesta de afacere este deosebit de iritanta. Fiecare dintre noi este sau a fost in situatia respectiva sau are un copil care inca sta acasa din cauza chiriilor si a preturilor mari la case. E normal sa te enervezi când stai cu chirie in Drumul Taberei pentru 700 de lei si auzi ca Petre Roman nu a plecat de 15 ani din vila cu chirie simbolica. La fel, când auzi ca presedintele a facut si el o mica invârteala imobiliara. O casa subevaluata de la stat nu se compara cu furtul unei rafinarii sau cu tunurile de zeci de milioane de euro. Insa, Basescu nu pare a intelege ca, daca vrei sa pozezi in campion anticoruptie, ti se aplica standardele cele mai inalte. Nu mai poti sa-ti dai casa, nu mai poti sa scoti la inaintare prin presa o doamna blonda implicata in afaceri cu statul.


Acum, Basescu are o ocazie buna de a arata ca vorbeste serios. Cotidianul a dezvaluit o afacere prin care mai multi generali de la armata si-au cumparat case ieftine de la stat. Unul dintre ei este Sergiu Medar, consilier prezidential si om de incredere la Cotroceni. Dupa lege, generalii isi puteau cumpara locuintele de serviciu (lucru oricum discutabil) daca nu detineau alta casa. Iar Sergiu Medar are doua vile. Intrebat de ziar, a spus:„Ce trebuia sa fac? Sa-mi vând casele de la Busteni si Racari ca sa-mi cumpar apartament in Bucuresti?“. Iti vine sa-i strigi: EXACT, asta trebuia sa faci. Ce este atât de greu de inteles?!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS