14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

O noua epidemie

Boala vacii nebune, gripa aviara sau virozele respiratorii au fost fleacuri pe lânga noua epidemie care ne-a lovit; epidemia patriotismului. Toti oamenii politici sunt patrioti; printre formele de manifestare a acestei maladii se numara si lupta pentru ciolan. Toti marii hoti sunt patrioti; caci daca n-ar fura ei, ar veni altcineva sa fure. Iar acest „altcineva“ ar comite astfel un act antipatriotic.


Cred ca una din cauzele principale pentru care lucrurile merg atât de prost este aceea ca avem prea multi patrioti; ne-ar mai trebui si câtiva oameni cinstiti totusi.


Este de datoria mea sa respect institutiile fundamentale ale statului, asa cum e normal intr-o democratie. Dar am si dreptul sa-mi exprim opiniile asupra calitatii functionarii acestor institutii. Fiindca respectul fata de o institutie nu se transfera neaparat si asupra persoanelor care o deservesc. Dar politicienilor nu le plac criticile; ei considera ca, daca au ajuns sa ocupe o demnitate publica, au capatat automat si toate calitatile necesare unui demnitar.


Respect parlamentul tarii; cu tot regretul ca nu avem niste parlamentari. Noi am votat niste liste impersonale si anonime, iar pe cei aflati pe ele i-am numit impropriu „parlamentari“; desi cei mai multi dintre ei au ramas anonimi. Parlamentarii acuza perceptia publica asupra lor, desi aceasta perceptie li se datoreaza. Printre ei exista si oameni onesti; dar omul de rând se intreaba de ce nu reusesc sa-i izoleze si sa-i deprime pe zurbagii. Dar e suficient un ciomag la un car de oale; iar când sunt mai multe ciomege… Au socotit oare parlamentarii câte sedinte nu s-au putut tine din lipsa de cvorum? Sau câte scene de bâlci ordinar au avut loc sub cupola parlamentului? De ce multe legi fundamentale sunt amânate permanent, pe când reglementarile care le confera noi privilegii sunt adoptate rapid si in unanimitate? Si, mai ales, de ce refuza controlul averilor personale daca sunt corecti si nu au nimic de ascuns?


Respect guvernul si ma supun politicii promovate de el; nu pentru ca as fi de acord cu ea, dar asa sunt legile democratiei. Dar nu pot fi de acord cu indecizia premierului in momente importante, precum si cu unele sincope de nesinceritate. Global vorbind, tara e prost administrata, (asa cum a fost si pâna acum), deoarece in functii importante ale administratiei, unde se cere profesionalism si specializare, numirile se fac pe criterii politice. Tot pentru satisfacerea clientelei politice s-au creat o gramada de institutii, care au o eficienta redusa, dar care consuma sume enorme de la buget. Problema intreprinderilor nerentabile sau aduse la faliment de conducatorii lor cupizi, numiti tot pe criterii politice, ramâne nerezolvata. Asta pentru a mai oferi unor favoriti posibilitatea de a mai fura ceva. Ceea ce explica patriotismul unor partide de a se sacrifica venind la putere, precum si graba unor exponenti ai puterii de a agonisi cât mai mult. Cresterea economica, motiv de lauda pentru actuala si precedenta guvernare, se datoreaza celor care muncesc in afara tarii, cât si unor oameni de afaceri care au reusit sa dezvolte sectoare economice rentabile. Dincolo de aceasta crestere economica, lumea rurala traieste intr-o saracie si mizerie inimaginabile; nici una din guvernarile de pâna acum nu a acordat atentie lumii satului deoarece aici posibilitatile unor câstiguri ilicite sunt mai reduse. Apreciez insa gestul dl. Tariceanu de a propune principalului aliat in realizarea Conventiei sa incerce sa cârpeasca ceea ce tot ei au rupt; lucru greu de realizat. Si apoi, cârpelile nu sunt durabile.


Acord Institutiei Prezidentiale respectul cuvenit; dar am multe lucruri cu care nu sunt de acord in functionarea acesteia. Nu sunt un admirator fanatic al presedintelui, dar nici unul din criticii lui sistematici; incerc sa privesc lucrurile cu detasare si obiectivitate. Presedintele a câstigat alegerile in special prin angajamentul sau de a incerca sa diminueze marea coruptie. Si in cei doi ani din mandatul sau a facut in acest domeniu mai mult decât toti predecesorii sai. In conditiile unui guvern cu majoritate parlamentara debila si a unui parlament ostil, am ajuns sa vedem chemati pentru a fi analizati in lumina legilor inalti demnitari politici sau administrativi din diverse partide politice. Asta i-a speriat pe multi, caci ar putea fi numai inceputul; de aici eforturile reunite ale unor formatiuni politice de a-l elimina de la Cotroceni. Lucrul in sine e statutar si democratic; mai ales când a fost imbracat in haina patriotismului de a salva astfel tara.


Presedintele a facut multe greseli care au facilitat aceasta cerinta. S-a izolat de clasa politica; or, in politica este importanta arta de a simula, daca nu iubirea, macar aprecierea pentru ceilalti politicieni. Presedintele vorbeste bine si clar; urmeaza sa invete si sa taca. Si sa gândeasca asupra cuvintelor cuviosului Malagrida: „Cuvântul a fost dat omului pentru a-si masca gândurile“. Tonul glumet si acid, plastic si suculent este potrivit in anumite situatii si medii; dar nu totdeauna. Presedintele n-a reusit sa-si gaseasca colaboratori capabili si mai presus de orice suspiciuni.


In fine, relatiile sale cu presa sunt necorespunzatoare; a pierdut astfel un aliat pretios, care l-a ajutat de multe ori.


S-ar putea sa ajungem la referendum si presedintele sa fie refuzat, desi acelasi electorat l-a ales pe cinci ani. S-ar putea atunci sa ma gândesc la sensul cartii „Revolta ingerilor“, a lui Anatole France. In esenta, cartea descrie revolta ingerilor deranjati de despotismul lui Dumnezeu. L-au inlocuit cu un inger; care in putin timp a capatat aceleasi deprinderi ca si precedentul Dumnezeu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS