10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiAcarul Paun cu carnet de partid

Acarul Paun cu carnet de partid

Cu riscul de a plictisi cititorii, recapitulez faptele acestei enorme tulburari politice.


La inceputul anului, premierul Tariceanu da dispozitie sa se redacteze ordonanta prin care RAAPPS (regie autonoma de protocol, care ingrijeste vreo 800 de cladiri si terenuri, garaje si alte acareturi, puse la dispozitia demnitarilor) este reorganizata. RAAPPS s-a format la inceputul anilor ’90, pe scheletul fostei gospodarii a partidului comunist, când inca a fi ministru sau secretar de stat insemna sa primesti casa lânga Herastrau, masina, secretara si sofer. Acum poti sa stai linistit in apartamentul tau la etajul noua (cum statea fostul viceprim-ministru Marian Saniuta, care facea zilnic naveta de la Ploiesti si numai când termina treaba prea târziu dormea la hotelul Ministerului de Interne, unde platea tariful normal). Odata cu rascolirea actelor pentru privatizarea RAAPPS apar unele misculatii, intre care si contracte de asistenta juridica incheiate cu dna Elena Udrea, fosta sefa a Administratiei Prezidentiale a lui Traian Basescu. Contractele sunt din perioada guvernului Nastase, unele incheiate in 6 decembrie si platite in 14 decembrie 2004. Ce eficienta pentru un avocat… Dna Udrea afla si iese pe posturile de televiziune cu un biletel pe care i l-a scris Tariceanu lui Basescu, privindu-l pe marele petrolist Dinu Patriciu. Stiti procedura: „dai in mine, dai in tine, dai in fabrici si uzine“. Lumea se inflameaza, dupa o saptamâna apare si Traian Basescu cu biletelul incriminat in mâna, dupa alta saptamâna se publica un biletel al lui Basescu catre un ministru, acum anchetat pentru spionaj. Scandalul creste, scenariile se rostogolesc, se ajunge la invective si acuzatii, nivelul dezbaterilor politice trece de la fondurile structurale si adoptarea euro la „mincinosule“, „vezi-ti de blonda ta“ si „poate mai treci pe la Golden Blitz“.


In tot acest scandal care dureaza de patru saptamâni deja, doua sunt deciziile politice cu adevarat importante. Toate celelalte sunt mici note de subsol, savuroase pentru cine le consuma cu moderatie. Ar trebui ca inaintea talk-show-urilor politice, CNA sa impuna difuzarea unui avertisment de genul celui pentru publicitatea la bere, votca si vin: „consumul excesiv de politica dauneaza grav sanatatii natiunii, familiei si persoanelor slabe de inger“.


Prima decizie cu adevarat importanta in acest scandal este cea a democratilor care hotarasc sa candideze singuri pe listele pentru alegerile europarlamentare. Am analizat deja aceasta decizie intr-un articol si am tras concluzia ca ea poate duce sau nu la ruperea Aliantei. In fond, in alegerile intermediare si locale, democratii si liberalii au mers când impreuna, când separat, dupa cum le dicta calculul de moment.


Cea de-a doua decizie importanta este cea a social-democratilor. Ei hotarasc sa intre in razboiul biletelelor. Nu vor sa piarda ocazia de a ajunge din nou pe prima pagina a ziarelor. Au la dispozitie doua actiuni: sa incerce sa-l suspende pe Traian Basescu si sa incerce sa depuna o motiune de cenzura. Ambele actiuni inseamna munca parlamentara de mare vizibilitate. Social-democratii fac calculul ca motiunea de cenzura il ajuta pe Traian Basescu sa-l demita pe primul-ministru Tariceanu, asa ca decid sa mearga pe actiunea de suspendare. Suspendarea presedintelui a mai fost incercata in istoria politica recenta. Prin 1994, Ion Iliescu a trecut printr-o asemenea emotie, terminata cu un vot negativ al parlamentului. Acum insa se pare ca exista ceva sanse. Social-democratii pregatesc un document in care insiruiesc actele neconstitutionale ale presedintelui, Traian Basescu se enerveaza si le arunca tot felul de vorbe, liberalii se hotarasc si ei sa intre in scandalul suspendarii, tot asa cum social-democratii intrasera in scandalul biletelelor.


De ce o fac, nu se stie. Nici social-democratii nu aveau ce cauta in geanta doamnei Udrea, nici liberalii nu aveau ce cauta in razboiul social-democratilor cu Basescu. Dar partidele sunt organizatii cu conducere colectiva, respectiv toti decid sa faca ceva, iar daca iese prost plateste numai unul, de obicei acarul Paun.


Cine va fi acarul Paun la social-democrati daca actiunea de suspendare este respinsa in parlament sau daca referendumul il va reconfirma pe Traian Basescu?


Cine va fi acarul Paun la democrati, daca in loc de 12 locuri de europarlamentari vor lua numai sase?


Cine va fi acarul Paun la liberali, daca increderea populatiei in guvernare si guvern se va prabusi inca si mai rau decât pe vremea lui Victor Ciorbea?


Calculele Comisiei Europene si Ministerului de Finante arata ca anul acesta vom plati mult mai mult decât vom incasa ca membru al Uniunii Europene. Programele nu sunt aprobate, institutiile nu functioneaza, acordurile nu sunt semnate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS