10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiMasina de spalat traieste mai mult cu Calgon

Masina de spalat traieste mai mult cu Calgon

Cred ca toata lumea cunoaste reclama de la televizor privind masina de spalat stricata, precum si verdictul specialistului.


Avem si noi o masina de spalat nationala. Bagi in ea politicieni corupti, fosti nomenclaturisti sau colaboratori, adaugi Ariel judiciar, si incriminatul iese alb ca neaua… Dar de vreo doi ani incoace, masina nu mai functioneaza; cei care intra murdari in masina ies, intr-o oarecare masura, tot murdari. Si atunci a fost chemat specialistul, care a repetat placa deja cunoscuta: „Traim intr-o tara cu opozitie foarte dura. Masina nu mai functioneaza din cauza depunerilor masive de calcar valutar in bancile apusene. Piesa principala trebuie inlocuita. Pe viitor, folositi Calgon marca PSD“. Evident, piesa principala era Traian Basescu…


Lasând gluma la o parte, adevarul crud trebuie privit obiectiv si fara patima. Este dreptul, si chiar datoria opozitiei sa monitorizeze si sa sanctioneze greselile puterii. In acest scop ea poate folosi toate oportunitatile pe care puterea i le ofera; si, Slava Domnului, i s-au oferit atâtea… De pilda, posibilitatea de a modifica Legea referendumului i-a fost oferita de lipsa de unitate a puterii. Ar fi absurd sa acuzam opozitia de lipsa de eleganta; asta ar insemna ca in politica exista reguli de moralitate si ca principalul sustinator al modificarii Legii referendumului sufera de un surplus de moralitate. Totul din punct de vedere legal si constitutional este corect.


Unele probleme, poate minore, se ridica totusi. La TV, un membru al Senatului ne asigura ca problema referendumului se afla pe mâini bune, adica in parlament, care, dupa cum se stie, este o institutie serioasa si responsabila. Or, pentru foarte multi români, parlamentul este institutia cu cel mai coborât grad de credibilitate. Este constitutional, dar bizar ca un organism ai carui membri au fost alesi pe liste sa decida asupra unei persoane aleasa nominal.


Este doar o coincidenta ca debarcarea lui Basescu se cere acum, când niste dosare foarte grele urmeaza sa fie inaintate Justitiei.


Nu-l laud, dar nici nu-l blamez pe Basescu; astept evidentierea faptelor grave de incalcare a Constitutiei, solide si argumentate. Doresc sa iau decizii sau sa emit opinii doar pe cale rationala. Or, dupa cum se vede, cazurile de incalcare grava a Constitutiei se cauta inca; ceea ce am auzit pâna acum sunt povesti despre spiritul Constitutiei, filozofia Constitutiei si Golden Blitz.


De situatia politica actuala care ne-a adus calificativul de „copilul bolnav al Europei“ suntem vinovati toti; si noi, si toti politicienii, fara exceptii. Cum tot raul e spre bine, recenta criza a permis PNL-ului sa revina la aliatii lui naturali: PSD, PRM etc.


As vrea sa inchei spunând ca sunt de acord cu actiunea opozitiei; numai cu conditia ca procedurile sa fie corecte. Daca Basescu va fi gasit vinovat voi fi primul care sa-l condamn.


Ma gândesc totusi si la noi. In doua luni vom fi chemati de patru ori la urne; doua referendumuri, alegerea europarlamentarilor si inevitabilele alegeri anticipate. Vom rezista oare? Cine va plati cele doua referendumuri? Tot noi? N-ar fi suficient unul, fiind vorba de un singur candidat?


Toate acestea sunt gânduri de cetatean idealist; caci actuala configuratie parlamentara, la care si PD a contribuit consistent, permite luarea oricarei decizii; urmând ca dupa aplicarea lor sa le explice utilitatea si necesitatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS