Acasă Opinii Vremi anormale

Vremi anormale

Doamne, ce frumos e afara; cer senin, o caldura dulce. Copacii sunt gata sa inmugureasca. Esti tentat sa spui ca totul e minunat. Dar daca stai putin sa gândesti vremea aceasta e bolnava; caci nu e timpul ei acum. Dar nu numai vremea e bolnava, ci si vremurile. E adevarat, nu in totalitate. Am intrat in NATO si in UE (mai bine zis, am fost bagati), am capatat dreptul sa calatorim in Europa numai cu buletinul. Se deschid locuri de munca in alte tari, lucru benefic din moment ce nu reusim sa recompensam munca noastra cinstita. Intrarea in Uniunea Europeana incepe sa-si arate partile pozitive: pe lânga cresterea numarului de investitori straini, UE a exercitat presiuni pentru diminuarea apetitului guvernantilor sau al autoritatilor locale de a pune taxe si amenzi peste masura de mari sau inutile. Ritmul de crestere economica este foarte ridicat (ceea ce explica si cresterea infractionalitatii economice la nivel inalt); lucrul acesta se datoreaza sectorului privat si milioanelor de români care muncesc peste granitele tarii.


Toate aceste realizari, pe care orice om onest trebuie sa le recunoasca, se datoreaza intr-o cantitate infima politicienilor. Si cu toate acestea, continuam sa ne ambalam in politica – aceasta fiind la noi un bâlci, vodevil cu biletele si insulte reciproce urmate de lovituri pe la spate. Continua sa ne preocupe politicianul x sau y, desi singurele deosebiri intre ei sunt numele si partidul caruia ii apartin; dar grija lor comuna este de a obtine cât mai multe avantaje. De fapt, nici nu merita onoarea sa le pomenim numele. Fara indoiala, e o exagerare sa consideram toti politicienii necinstiti; mai sunt câtiva, nu prea multi, care, din greseala sau poate având totusi constiinta, sunt cinstiti.


Iata ca am reusit sa mergem in turneu cu circul nostru parlamentar la Strasbourg; când, in cazul adunarii festive, s-a pus problema cine sa ia cuvântul, au inceput certurile, eternele certuri politice românesti, atât de neproductive si care, de fapt, constituie singura preocupare permanenta si dinamica a politicienilor nostri. Pai, nu-i anormal?


Odata intrati in UE si deci vazându-ne cu sacii in caruta, activitatile de coruptie au reinceput cu virulenta, mai mult ca niciodata sustinute oficial, pe fata. Marii corupti au invatat tehnica de atac a hienelor; in haita. Astfel, dosarele respectivelor fapte fiind atât de numeroase, Justitia, chiar daca ar vrea sa faca dreptate, este sufocata de ele; e drept ca nici nu prea vrea. Daca primele acte de coruptie ar fi fost pedepsite conform legii, nu s-ar fi ajuns la situatia de acum. Omul este supus tentatiei; daca vede ca se poate, ca unul sau altul a facut, pe buna dreptate se intreaba de ce n-ar face si el. Dar de multe ori Justitia s-a aratat impartiala; atunci când a decis eliberarea din inchisoare, pe motive de boala, a escrocilor distinsi. Evident ca nu putea lua aceeasi decizie pentru batrânul anonim din Craiova, care ceruse si el eliberarea partiala pentru tratament, dar a murit de inima in puscarie. Pai, nu e anormal? Si când te gândesti ca regele Belgiei i-a ridicat imunitatea monarhica fiului sau pentru a putea fi anchetat ca orice cetatean. Asta da, e normal.


S-a incheiat Congresul PNL, cu rezolutia clasica: „icsulescu reales la al n-lea congres“. Dar votul n-a fost asa de simplu pe cât pare, fiindca acela care aspira la functia de presedinte avea un contracandidat foarte valoros: pe el insusi. Chiar daca Congresul a costat vreo 80.000 de euro, pentru buna dispozitie a participantilor, guvernul a promis marirea salariilor demnitarilor, iar celor mai credinciosi li s-au oferit niste vaci bune de muls, adica niste comisii de privatizare. Unul dintre apropiatii liberalilor a reusit sa obtina celebrii codri ai Vlasiei, unde intentioneaza sa construiasca un cartier rezidential pentru demnitari (ghetourile pentru noi nu s-a stabilit unde vor fi). Acest RAAPPS a fost o vaca buna de muls atât pentru PSD (intr-o maniera masiva), cât si pentru PNL si PD. Imaginati-va ca nu stim care sunt chiriasii imobilelor de lux ale acestei institutii; se spune ca e secret de stat. E normal?


Alt mijloc de a ne fura, diabolic chiar, este acela ca multe institutii sau agentii, care au oficii juridice proprii, au apelat la avocati din afara, carora le-au platit onorarii considerabile. Evident, o parte se intorceau la cei care ii angajasera. Aceasta escrocherie a fost adusa la perfectiune de guvernarea trecuta. Nu-i anormal?


Recenta guvernare se distinge prin certuri interminabile si penibile; nu e de mirare ca nu le mai ramâne timp sa si munceasca. Intr-o singura problema sunt unitari; aceea de a se opune controlului averii demnitarilor. Vi se pare anormal? Dar nu e asa. Prietenii stiu de ce!


Din pacate, presedintele nu reuseste, sau nu vrea, sa se implice in aplanarea acestor conflicte. Se bazeaza pe popularitatea sa, care, ca orice sentiment, este perisabila.


Dar ce m-a determinat pe mine, umil, simplu cetatean, sa critic pe cei de sus? Nu e normal.

Exit mobile version