8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCu muraturile in UE

Cu muraturile in UE

Saptamâna trecuta demontam aici euro-mitul care spune ca UE va interzice taierea porcilor in bataturile taranilor. Spuneam ca incetarea acestui obicei nu este posibila câta vreme românii de la sate considera ca asta face parte din stilul lor de viata. Si concluzionam ca acest obicei se va rari tot mai mult nu ca urmare a interventiei Uniunii, ci pentru ca economia de consum schimba stilul traditional de viata.


De fapt, România este prinsa acum intr-o inclestare istorica intre acest stil de viata, care presupune productia in gospodarie a unei parti din alimente, si economia de consum care incepe sa puna la dispozitie chiar produsele traditionale. Treptat, noile generatii vor considera ca e mai convenabil sa cumpere cârnati, caltabos, sorici si celelalte decât sa le faca ei.


Am fost asta-vara in America si am ajuns si in Dakota de Sud, in inima Americii, unde traieste un procent important de amerindieni. Am ajuns la un fel de magazin cu produse traditionale. Acolo, printre margele din iarba, piei de bizon tabacite si alte asemenea, am gasit si sapun facut in casa. Semana izbitor cu sapunul facut de bunica când eram eu mic. A fost tare ciudat sa gasesc tocmai in Dakota o amintire din copilarie. Pentru ca bunica nu mai face de ani buni sapun in casa. Acum se gaseste mai ieftin si incomparabil mai bun la cele câteva buticuri din sat. Bunica a fost ultima generatie din neamul meu care a stiut sa faca sapun, o data cu ea se va pierde aceasta practica. Asa cum o data cu tatal meu se va pierde in familie si obiceiul de a-ti creste porcul singur si a-l taia de Craciun.


Economia de consum inlocuieste treptat obiceiurile. In fiecare toamna, ma uit pe la cunostinte si vecini sa vad cine mai pune muraturi. Cu fiecare an, sunt tot mai putini. Si nu din cauza ca românul nu mai manânca muraturi pentru ca s-a americanizat si a trecut pe hotdog cu suc de rosii. Sau pentru ca a venit Uniunea Europeana si a impus norme pentru muraturi. Nici pe departe. De fapt, au aparut in supermarketuri borcane de muraturi de toate soiurile. Atât de multe soiuri, incât gasesti diferite retete, in functie de regiune, care le imita pe cele traditionale. Daca ai rabdare sa cauti pe rafturi si sa incerci, gasesti marca de muraturi care se apropie cel mai mult de bunatatile din camara familiei. La fel se intâmpla cu borsul. Am vazut bors la punga sigilata, dar si bors pasteurizat la borcan, cu termen de expirare mai lung.


Treptat, toate aceste obiceiuri se vor pierde prin migrarea dinspre camara spre supermarket. Cei care deplângeau disparitia traditiilor au supriza sa le gaseasca acum pe rafturile marilor magazine, cu etichete colorate si in promotii de Sarbatori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII