16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCine câstiga din denuntarea comunismului?

Cine câstiga din denuntarea comunismului?

Scandalul din parlament de luni, 18 decembrie, a avut, firesc, câstigatori si perdanti. A câstigat, de exemplu, presedintele Basescu. Domnia sa, victimizat la scena deschisa prin urletele parlamentarilor si „invitatilor“ PRM, si-a apropiat o categorie de electorat care in ultima vreme se cam suparase pe el. Nucleul – inca existent – al anticomunistilor „prin vocatie“, descendentii fostei aristocratii nationale masacrate de comunism etc. au vazut in Raportul presedintelui un fel de spovedanie a celui care spunea, cu nici un an in urma, ca nu are o baza pentru a condamna regimul comunist. Dl. Basescu a jucat bine. Atunci când facea nazuri si spunea ca nu are un temei pentru a condamna sistemul lui Dej&Ceausescu (in fond afirmatia sa, si nu condamnarea, era lipsita de temei), presedintele juca rolul unui Toma Necredinciosul. Acum i s-a dat „proba“ cu fundament stiintific si presedintele a actionat categoric si explicit. Unii l-au acuzat ca a speculat momentul, ca si-a insusit opera unor istorici etc. Sunt rautati. Surprinzator ar fi fost ca presedintele (care a provocat evenimentul) sa nu profite. Cum se spune in popor, cine plateste nunta comanda si muzica.


Alta „muzica“ a furnizat echipa dlui Vadim Tudor. Presa din ultimele zile spune ca liderul PRM a dezamagit, din nou. Pe cine? Pe cei care nu l-au votat niciodata si nici nu aveau de gând s-o faca? De fapt, CVT si-a jucat partitura pe care rolul sau o cere. Desigur ca manifestarea sa a fost dezagreabila. Dar o buna parte (macar) din electoratul PRM s-a considerat razbunat prin fluieraturile si invectivele preferatului lor. Deci, oricât de cinic ar suna, si CVT a fost un câstigator al zilei de luni.


Un scor alb are PNL; a pierdut pentru ca Basescu „i-a luat fata“ in problema deconspirarii comunismului, dar a si câstigat pentru ca aceasta deconspirare (ceruta, la nivel politic, in ultima vreme, doar de PNL) s-a produs.


De pierdut, cred ca a pierdut major PSD. Liderul Geoana a negat validitatea si oportunitatea Raportului Tismaneanu – dintr-o solidaritate mimata cu domnii Iliescu, Paunescu s.cl. Interventia de dupa Raport a dlui Geoana a fost totalmente contraproductiva; daca tacea, reformator ramânea – s-ar putea spune. In Europa Occidentala (cu exceptiile episodice de rigoare), socialismul a fost un adversar constant al comunismului. Acum, pentru PSD ar prinde bine sa para (macar) neutru fata de tot ce are de-a face cu judecata fostului regim. Contestând Raportul, liderul PSD a dat, pentru unii, senzatia ca apara o anume nostalgie a comunismului. Pentru un partid care se vrea intinerit si innoit, e riscant.


In fine, pe lista scurta a celor câstigatori voi trece si poporul care suntem. Acum poate nu de dam seama, dar aceasta forma de despartire de trecut (aceasta a fost Raportul, de fapt) era necesara. Generatiile noastre lasa in urma lor un mesaj. Urmasii nostri il vor confirma sau contesta. Dar macar au o baza de plecare. Ceea ce, repet, primul om in stat spunea ca nu are, pâna acum nici un an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII