10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiDe la Ferentari la puscarii

De la Ferentari la puscarii

Mie mi se pare ca exista o legatura intre harmalaia din Ferentari de acum câteva saptamâni si protestele din puscarii. Ca veni vorba de Ferentari, poate cititorii isi amintesc de articolul in care trageam concluzia ca, prin ce s-a intâmplat atunci, au fost pedepsiti bunii platitori si mângâiati pe cap hotii de energie. Iata ca povestea ne bântuie din nou, ca orice lucru prost rezolvat. Marti seara, au protestat locuitorii de pe strada de lânga ghetoul Zabrauti, carora li se taie curentul, desi il platesc. Nici un Gigi Becali, nici un prefect nu au mers acolo. Bun-platnicii nu sunt violenti, deci merita ignorati.


Acum, s-au enervat si puscariasii. Si ei vor spectacol, vor sa vina presa. Numai ca lor nu le-a mers. E drept ca imaginile cu oameni agatati de gratii au facut vâlva la televiziuni, dar asta nu i-a ajutat deloc. Ba chiar s-a intâmplat exact invers: nici un politician normal la cap nu voteaza o gratiere la presiunea vehementa a puscariasilor. Când vezi oameni zbierând dupa gratii, ai prefera sa ramâna in continuare acolo, nu sa-i intâlnesti pe strazi.


S-a remarcat cu aceasta ocazie o figura cu totul bizara din Parlamentul României: Nati Meir. In doi ani de când este platit de contribuabili, deputatul Meir a avut trei initiative legislative. Si toate trei se refera la puscarii. Ai spune ca deputatul isi creeaza o baza electorala, o nisa pe „piata“ politica. Dar se pare ca realitatea e chiar mai surprinzatoare: nu voturile detinutilor il intereseaza pe Meir, ci propria liniste. Ziarele au scris ca deputatul e urmarit penal pentru inselaciune, adica una dintre infractiunile pentru care s-ar aplica propunerea sa de gratiere. A avut grija sa propuna aplicarea si pentru procesele in curs, nu doar pentru sentintele definitive. Practic, omul s-a auto-propus pentru gratiere.


Asta duce discutia despre coruptia prin lege la un nou nivel, aproape comic daca nu ar fi vorba despre Parlamentul României. Pâna acum citeam despre ordonante „cu dedicatie“, despre legi prin care se creeaza privilegii si alte asemenea. Acum, un deputat vrea sa scape gratiindu-i pe toti cei cu pedepse similare. El spune ca nu e adevarat si ca anchetarea sa a inceput dupa ce a propus proiectul de lege. Lucru cu totul discutabil daca ne uitam in calendar si, pe deasupra, el stia bine ce fapta a comis inainte de inceperea oficiala a urmaririi penale, adica intre momentul in care cei inselati (a promis locuri de munca in Israel si i-a lasat pe oameni fara bani) au depus plângeri si momentul in care Parchetul s-a pus in miscare.


Bine ca nu avem parlamentari cercetati pentru tâlharie la drumul mare sau pentru pedofilie. Sa fi vazut atunci propuneri de gratiere interesante!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII