17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiHipnoza la indemâna oricui

Hipnoza la indemâna oricui

Senzational! Exista vreun cuvânt mai potrivit decât acesta pentru a incepe un articol sau o stire? Senzational! Exista o lumina care sa poata atrage mustele interesului mai abitir decât neonul stralucitor al acestui adjectiv? Astazi vreau sa fiu senzational si pentru aceasta am nevoie de un subiect pe masura, un subiect incitant conectat la pârghiile puterii, un subiect ce ne poate dezvalui o potenta a imbogatirii, un subiect generator de mistere. Intr-un cuvânt, am nevoie de ceva indeajuns de rar pentru a va sechestra atentia si indeajuns de exceptional pentru a va face sa ma ascultati fascinati, hipnotizati. Ma agat de ultimul cuvânt, el este cel mai senzational din intregul paragraf: hipnoza.


Hipnoza a atras si continua sa atraga interesul multora. Vazuta ca o putere oculta exercitata de vrajitori moderni asupra mintii umane, fenomenul hipnotic este prizat la orice nivel social. Succesul este nelipsit. Celebre au ramas sedintele din urma cu un secol ale neurologului francez Charcot, care practica pentru publicul larg hipnoza de estrada. Magnetismul acestor evenimente a adus in jurul francezului personaje de toate facturile: Freud si Tourette i-au fost studenti, Blanche Wittman subiect, si impresionistii s-au numarat printre spectatorii lui. Parea a fi un eveniment ce intrunea ingredientele senzationalului: rarisim, misterios si puternic. Pentru cei prezenti, transa subiectului aflat pe scena era o priveliste unica. Sau cel putin asa credeau ei…


A fi in transa poate parea o exclusiva calitate a subiectilor hipnozei sau a misticilor extatici. Fara a face parte dintr-una din categoriile amintite, cei mai multi dintre noi am fost insa cel putin o data in transa. Cu siguranta ne-am vazut de multe ori prietenii sau parintii intr-o adânca transa. Este transa noastra cea de toate zilele, de o uimitoare similitudine cu transa senzationala a hipnozei. Singura diferenta este ca nu stim sa o recunoastem ca atare.


Un barbat matur si prevenitor cu femeile, punctual si cuviincios, poate suferi o metamorfoza socanta ca spectator de meci. Urla, se zbate violent, de cele mai multe ori facându-si singur vânatai ce devin ulterior prilej de uimire. Injura amenintator uitând de fiul sau de zece ani in preajma caruia nu ar fi pronuntat niciodata o vulgaritate. Barbatul matur si cuviincios este in transa: transa microbistului.


O gospodina mândra de creatiile sale culinare, autoritara stapâna a intregii case, devine o papusa amnezica lipita de ecranul telenovelei preferate. Friptura sau ciorba pe foc mic asezate vor suferi arsuri produse de uitarea femeii pentru care nimic nu mai exista in afara lui Armando. Femeia maiastra in ale mâncarii este in transa: transa amnezica a telenovelistei.


De felurite transe ciudate si haioase sufera si intelectualii blocati in lumea paralela a cititului. Ei nu aud, nu vad, nu simt nici trecerea timpului, nici trecerea femeii iubite prin fata ochilor. Transa cititorului este frecvent prilej de certuri domestice.


Hipnoza noastra cea de toate zilele este prezenta in viata fiecaruia. Senzationalul fenomen devine parte din cotidianul tuturor. Pacaliti de un ambalaj stralucitor, avem prostul obicei de a cântari drept fascinante exceptii evenimente sadite in curtea fiecaruia dintre noi. Misterul si senzationalul nu se gasesc doar pe ecranul unei emisiuni de noapte sau pe o scena. Ele exista si rasar in calea oricui: „adevarata arta de a descoperi nu sta in a gasi pamânturi noi, ci in a privi cu ochi noi“.


[email protected]

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS