20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCri-cri-cri, toamna gri

Cri-cri-cri, toamna gri

Dupa terminarea festivitatilor consacrate Zilelor Craiovei, s-au strâns din Parcul „Romanescu“ 15 tone de gunoaie; dar câte tone de gunoaie au ramas in noi… Care incep, cu timiditate, sa devina vizibile. Partial, caci pentru cele foarte urât mirositoare continuam sa aplicam metoda presului.


S-a aflat de santajul practicat de un ziar din Cluj. Lucru dureros, caci presa, cu toate pacatele ei, a fost unul, daca nu singurul mijloc ca populatia sa afle de matrapazlâcurile alesilor. Dar mai dureros nu e faptul ca unii ziaristi au apelat la cai necurate pentru a-si rotunji veniturile; au mai fost cazuri si la case mai mari. Cel mai dureros e faptul ca mai exista atâtia demnitari care au motive de a fi santajati.


A venit cazul Scaletchi. Organizatiile obstesti, in care ne puneam atâta speranta, nu corespund toate asteptarilor noastre; ba dimpotriva.


In vechime, strigatul de teama si de groaza era „vin turcii!“. Acum a venit Turcu. De ce acum, de ce numai anumiti politicieni sunt nominalizati? Fara indoiala, clarificarea structurii actuale a societatii este necesara; chiar daca ea nu se poate realiza decât partial. Dar parca „bombele“ prea vin in niste momente cheie, pentru a umbri unele aspecte sau, ceea ce e mai grav, pentru a accentua discreditarea externa a României intr-un moment crucial. Si asa am fost clasificati cei mai corupti, cei mai alcoolici etc. De proasta noastra reputatie nu trebuie sa acuzam „agenturili“ si nu trebuie s-o combatem numai cu referiri la trecutul nostru istoric sau la valorile culturale de altadata. Traim un timp extrem de pragmatic in care valoarea se masoara prin performante economice, prin seriozitate, prin profesionalism. Imaginea externa a tarii este oglinda imaginii interne; care este defavorabila datorita calitatii clasei politice. Lista lui Turcu contine si nume la care ne asteptam sau le banuiam. Rezultatul, indiferent de veridicitatea listei, este acela ca va genera suspiciuni asupra celor mentionati, care nu se vor sterge asa curând. Chiar daca unii, poate, n-au ce cauta pe aceasta lista, rezultanta ei generala pozitiva este ca va face pe multi, care au motive reale, sa se teama ca s-ar putea sa ajunga si ei cândva pe o lista.


Ca sa se toarne gaz pe foc, a venit si scumpirea gazelor, care va aduce scumpiri in lant. De abia acum se constata ca, la fel cu alte contracte incheiate sub vechea guvernare, contractul cu austriecii are hibe serioase. Vadim Tutore spunea odata ca in spatele acestui contract se ascunse o spaga de 700.000 USD. Nu stiu daca e adevarat sau nu, dar cum va explicati faptul ca vindem gaz românesc si apoi il cumparam la un pret cu mult mai mare?


Ce fac in acest timp oamenii politici, care, teoretic, ar trebui sa ne apere interesele? Isi rotunjesc averile, se cearta intre ei cu inversunare. PNL a prins gustul pervers al sinuciderii. PSD vrea sa se purifice moral, ceea ce ar echivala tot cu o sinucidere. Toate aceste framântari, mascate sub necesitati doctrinare, nu sunt altceva decât lupta surda pentru putere; oamenii simpli nu conteaza. Si n-as putea spune ca partidele celelalte se omoara de grija populatiei. Toti incearca sa-si ascunda interesele sau incompetenta sub scuza ca asa ne cere UE; dar folosesc acest pretext numai când le convine. Ne cere UE ca demnitarii sa nu-si declare averile? Ne cere UE sa numim responsabilii unor institutii fundamentale pe criterii politice si nu de competenta? Ne cere UE sa fim cea mai corupta tara din Europa unita? Nu; buboaiele sunt in capul nostru, nu in capetele altora.


Incercarile de asanare morala a societatii au cam obosit si au ajuns uneori justificari pentru smecheri. Vorbea domnul Paler de tranzitia limbajului. Am remarcat si eu trei tipuri de propozitii utilizate de cei suspectati sau cercetati pentru delicte economice. 1. Este o facatura politica. 2. Este un complot comunisto-securist. 3. E o manevra a lui Basescu. Nu-i iau apararea lui Basescu, cum nu voi lua apararea nici unui om politic, fiindca n-am informatiile necesare complete si doresc sa ramân obiectiv si nu ma intereseaza ce tâmpenii a mai spus X sau ce ineptii agramate a spus Y; dar nu pot remarca faptul ca in ultimii ani s-au scos la iveala dosare ale unor persoane „grele“ care ar fi ramas adormite pe vecie sub guvernarea precedenta. Ca acestea vor fi mai toate ramase fara rezolvare e vina Justitiei, nu a noastra. O fi având si Basescu tarele lui; sa fie evidentiate, sa fie dovedite si sa fie sanctionat in consecinta. Dar faptul ca zilnic este atacat, cam de aceleasi persoane, naste reactia psihologica normala in rândul oamenilor: „astora le e frica de ceva de-l ataca aproape zilnic“.


Satul de politica si vazând nucii desfrunziti din fata blocului, am iesit afara. Si ca si pe Verlaine „Un vânt nebun / M-a prins pe drum / Si-acum ma poarta / De-acolo aici / De parca-as fi / O frunza moarta“.


Si chiar asta sunt.


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII