17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCum conspira lumea impotriva României

Cum conspira lumea impotriva României

Ne plac la nebunie teoriile conspiratiei. Cu cât mai complicate, cu atât mai bine. Daca implica forte globale si daca România e victima din start au priza asigurata. Cozmin Gusa s-a specializat in conspiratii. Cum se intâmpla ceva, nu trebuie decât sa astepti câteva ore si apare Gusa cu conspiratia descâlcita si cu vinovatii in dinti. De pilda, el explica esecul propunerii lui Varujan Vosganian pentru comisar european prin implicarea Turciei si a Statelor Unite. Asa e ca nu v-a trecut prin cap? Pe scurt, Vosganian e armean, deci indezirabil pentru Turcia. Care a sunat la Washington sa se plânga. Care a sunat la Bruxelles si a spus europenilor ca Vosganian nu poate fi comisar. Nu suna frumos? Statele Unite, Turcia si Uniunea Europeana impotriva saracului armean din România. Sigur, teoria suna frumos, dar e falsa intr-un mod atât de evident incât e de mirare ca Gusa mai face titluri de presa dupa ce iese cu idei asa de gogonate. Alta treaba nu are Washingtonul decât sa ii puna piedica purtatorului de cuvint al PNL. Si de ce ar asculta europenii de America tocmai intr-o chestiune atât de minora când o refuza in probleme cu adevarat importante? Teoria lui Gusa va ramâne probabil de pomina, ca exemplul despre cum poti sa explici intreaga lume când tot ce vezi e propriul buric si mica lume politica de la Bucuresti.


Dar asta nu e singura teorie a conspiratiei. Vosganian si liderii PNL sunt convinsi ca au fost „lucrati“ de dusmanii interni. E si asta o metoda de a nu recunoaste ca ai gresit pe propria mâna. E mai usor sa dai vina pe altii. Problema e insa ca presedintele Comisiei, Barroso, l-a respins pe Vosganian pe baza unor informatii publice ce se gaseau pe internet. Faptul ca Vosganian are opinii nationalist-conservatoare, ca este sustinator al impozitarii scazute (o chestiune pentru care eu il apreciez, dar nu si socialistii din Parlamentul European) si ca fostul sau partid, UFD, s-a sprijinit serios pe banii lui Sorin Ovidiu Vintu erau toate informatii publice si cunoscute. Iar in 2004 Parlamentul European a respins candidatii Italiei si Letoniei pentru „pacate“ similare. Cum deciziile tind sa se ia in Parlamentul European prin consens, e aproape sigur ca stânga ar fi determinat respingerea lui Vosganian si de asta s-a temut Barroso. Tariceanu a trimis la Bruxelles un om care poate fi apreciat la Bucuresti, dar nu se potrivea contextului de acolo. Explicatia e simpla.


Dar explicatiile simple care presupun sa-ti asumi responsabilitatea pentru erori nu se poarta la Bucuresti. E musai sa fie ceva conspiratie globala sau macar locala, care sa explice de ce tu te comporti prosteste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU