27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiLiberalii si-au pierdut capul

Liberalii si-au pierdut capul

Va propun un mic exercitiu de imaginatie: haideti sa ne inchipuim ca nu traim intr-o tara atât de bântuita de teorii conspirationiste si ca oamenii, deci si ministrii, raspund pentru ce fac si ce spun.


Daca am trai intr-o asemenea tara, atunci scandalul legat de suspendarea ministrului Atanasiu nu ar avea loc. De ce spun asta? Sa ne reamintim de ce este acuzat. El a spus cu gura sa ca Directia de informatii a armatei l-a informat despre ce discuta un consilier prezidential cu ziaristii. O forma clara de politie politica, care nu poate fi nici tolerata, nici uitata.


Ne aflam deci intr-una dintre urmatoarele situatii: fie Atanasiu a spus adevarul si atunci suntem cu totii de acord ca e ceva grav, trebuia demis si anchetat de procurori pentru abuz impotriva statului de drept; fie Atanasiu s-a dat mare, s-a laudat si atunci trebuie sa-si dea demisia pentru ca vorbeste prostii.


Nu exista nuante de gri in acest caz. Este ori DA ori NU. Ori e adevarat, ori nu e adevarat. La fel in ce priveste acuzatia ca ministerul a facut lobby in parlament. Daca vom permite fiecarui minister sau serviciu secret sa faca lobby pe lânga parlamentari pentru propriul buget (adica sa le doneze bani, sa-i cumpere, sa-i convinga sau sa-i ameninte prin felurite mijloace) vom sfârsi intr-o nebunie absoluta. Indiscutabil, Atanasiu trebuia demis pentru ca a avut initiativa respectiva sau pentru ca a aprobat-o.


Eu inteleg ca liberalii se cred prinsi intr-un razboi pe viata si pe moarte cu presedintele Basescu. Când adopti o mentalitate de reduta asediata, e mai usor sa-i matrasesti pe disidentii care isi permit sa observe ca duci partidul intr-o fundatura. Dar e treaba lor, fiecare are dreptul sa se autovictimizeze dupa pofta inimii.


Nu inteleg insa ce este in capul lor când fac zid viu in jurul lui Atanasiu. S-ar spune ca, dupa logica PNL, este OK sa faci politie politica atâta vreme cât esti impotriva lui Basescu.


Pozitia liberalilor este de nesustinut in acest conflict. E inutil sa vorbim despre planurile si conspiratiile basesciene in acest caz. Ministrul PNL trebuia pedepsit chiar de partid. Este mult mai important pentru interesul public ca ministrii sa invete ca nu poti sa abuzezi de puterea ta. Prin asta, PNL isi invata ministrii ca pot face orice gogomanie sau abuz, partidul ii va tine in brate daca sunt pe linie.


Atunci când esti implicat intr-o lupta, a te retrage strategic acolo unde e clar ca pierzi teren este o dovada de inteligenta. Nu e cazul sefilor PNL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII