10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiSe intorc Nemuritorii

Se intorc Nemuritorii

Sunt mai multi ani de atunci. Era prin vara lui 1998. In elegantul apartament pe care Balaci il detinea vizavi de Facultatea de Drept din Bucuresti ne aflam, cu voia dumneavoastra, eu, Ilie si neuitatul Ioan Chirila. Neuitatul si inegalabilul Nea Vanea. Ilie statea tolanit lejer pe canapea. Sorbea linistit dintr-o cafea in a carei ceasca mesteca destul de des cu lingurita. Nea Vanea si cu mine ne imprietenisem cu o sticla de Chivas batrân adusa de Marele Blond de prin shop-urile tarilor arabe. Ilie venise acasa si se pregatea de prima inscaunare ca antrenor al Universitatii. Ne povestea de fotbalul asiatic, de lumea dura si orgolioasa a seicilor care conduc, prin zacamintele de petrol, totul. Provocat de mine, Nea Vanea vorbea de Craiova Maxima. Ilie intervenea rar, precum un regizor de succes care prefera sa-i lase pe altii sa vorbeasca despre ultimul sau film.


Cam un an mai târziu, pe când conduceam revista ProSport Magazin, l-am rugat pe Nea Vanea sa-mi scrie un editorial in care sa lamureasca istoria sintagmei Craiova Maxima, al carei autor a fost. Nu ma feresc sa spun ca si datorita originii oltenesti ne indragea pe mine si pe Grigore Cartianu. Pe Grigore il alinta, frantuzit, „Gregoire“. In ProSport Magazin, Nea Vanea avea sa scrie un articol tulburator. Mai mult decât scriitura insa, pe mine m-a emotionat povestea sa vorbita. In redactie, la o cafea de expresor, fiindca Chivasul se terminase de mult, inegalabilul Nea Vanea vorbea despre zaibar, despre Sebastian Domozina, despre Stroe, despre mesele de la Jiul. Acolo s-a nascut sintagma care s-a lipit ca marca de scrisoare pe marea echipa a Craiovei.


Se zice ca mai intotdeauna criminalul se intoarce la locul faptei. Aseara, Rodion Camataru s-a intors de la Lisabona. Pe 6 aprilie 1983, pe „Estadio da Luz“, in prima mansa a semifinalei Cupei UEFA, Cami a avut o prestatie criminala contra Benficai. A fost atunci 0-0. In Informatia, Eugen Barbu nu s-a sfiit sa scrie mai apoi ca eroul acelui meci a fost Camataru, cel pe care il ironizase multa vreme. „M-ai invins, Rodioane!“, a titrat marele scriitor, nesfiindu-se sa ceara scuze unuia dintre cei mai mari fotbalisti pe care i-a avut Craiova si România deopotriva. Cami n-a fost singur acum la Lisabona. L-au insotit primarul Solomon si consilierul Cristi Boldur. Cei trei au fost sa aduca Benfica 1983 din nou in capitala Olteniei pentru o revansa. Daca ar fi an electoral, l-as banui pe Antonie Solomon ca vrea sa strânga voturi. Cum alegerile sunt peste doi ani, il invinovatesc pe edilul-sef al Craiovei ca vrea sa ofere oamenilor o sarbatoare mare in finalul lui octombrie, la Zilele Orasului.


Sper ca meciul Craiova Maxima – Benfica ’83 sa se intâmple. Sper sa-i vedem pe toti. Pe Lung, portarul urias renascut intr-o seara de toamna la Florenta… Pe Negrila, autorul celui mai pretios gol din istoria Craiovei… Pe Tilihoi, fotbalistul si omul cu suflet mare, azi jignit pe nedrept de tambalagiii anonimi ce mânjesc hârtia igienica pe care se tipareste ziarul lui Adrian Mititelu… Pe Costica Stefanescu, cel mai complet libero pe care l-a avut România… Pe Ilie, cel mai mare, da, cel mai mare! Pe Ghita Geolgau, autorul atâtor goluri de neuitat… Pe Sorin, cel mai elegant si mai surprinzator dintre toti… Bineinteles, pe uriasul Camataru, atacantul care a jucat de multe ori pentru coechipieri, fiindca-si sufoca adversarii care nu l-au uitat nici azi…


Dar, pâna pe 29 octombrie, va invit mâine seara, de la 22.50, pe TVR 1, la o emisiune-eveniment: „Parfum de glorie“, a lui Dumitru Graur. Profesionistul de televiziune care e Graur a facut pâna acum sub acest generic emisiuni dedicate unui singur personaj. De data aceasta, Graur pune in scena personajele complexe ale Craiovei Maxima. L-am intrebat ieri de ce Craiova Maxima? „Pentru ca a fost o echipa absolut fermecatoare!“, a raspuns Dumitru Graur. Ce sa-l mai intrebi? Urmariti-l mâine seara!


Acum câteva luni, Catalin Tolontan a scris ca fotbalistii din marea echipa a Craiovei coborâsera parca de pe afisul filmului „Nemuritorii“, al lui Sergiu Nicolaescu. Inseamna ca mâine seara si, mai ales, pe 29 octombrie se intorc Nemuritorii!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU