Un inceput

Autori


Dorinta multora dintre noi de a incerca sa cunoastem trecutul, cel autentic, nu cel deformat de propagande, este un inceput. Un inceput de a ne cunoaste istoria, de a ne regasi ca neam, de a ne regasi tara, care cândva era si a noastra. De aceea, dorinta unor cititori de a afla lucruri legate de istoria Craiovei m-a bucurat mult; este in aceasta dorinta si o farâma a insatisfactiilor pe care ni le ofera realitatile contemporane. Dar daca dorim sa privim in trecut sa nu facem si noi greseala de a-l deforma, de data aste in sens pozitiv. Caci nostalgia vremurilor trecute, farmecul desuet al fotografiilor ingalbenite ne pot lesne umbri obiectivitatea.

Inainte de a fi orasul cu cladiri frumoase descrise in Gazeta, Craiova a fost un sat pe mosia lui Matei Basarab voievod, asa cum e mentionat pe pisania vechii biserici Sf. Dumitru, inaltata in 1652. Si sat a ramas mult timp. A devenit apoi un târg prosper; ca dovada, in hotarârea caimacamiei din iulie 1786, care fixa preturile maxime la principalele produse alimentare, aflam cam ce se putea gasi in pravaliile craiovene. Puteai gasi atunci moruni, crapi, raci, caracatite, icre de nisetru sau de crap, masline de Rumele sau de Trila, prune de Bosnia, pastrama de Tarigrad, si multe altele.

O data importanta in istoria Craiovei este anul 1853, an in care marele logofat Iancu Bibescu vinde „cinstitului magistrat al orasului Craiova“ … „gradina mea de vara din acest oras“ … „care este de doua sute cincizeci si noua de pogoane“. Pretul platit a fost de 12.000 de galbeni imparatesti. Parcul, mândria Craiovei, s-a numit mai intâi Bibescu, apoi „al poporului“, ca azi sa poarte numele primarului Romanescu. Primul primar al Craiovei, ales in 1866, este Gh. Chitu, un tânar cu studii temeinice in Filologie si Drept, facute la Paris. Fiind capabil, câstiga postul de procuror general, in dauna celuilalt candidat, B.P. Hasdeu. Ajunge apoi ministru in guvernele liberale ale lui Bratianu. De câte ori avea loc o remaniere guvernamentala, regele cerea ca doi ministri sa nu fie schimbati: Haret si Chitu. A murit sarac, desi ar fi putut sa se imbogateasca. Mai cunoasteti azi un primar sau ministru sarac?

Inca din 1838 s-au pavat cu piatra de râu strazile centrale; pe mijlocul strazii era un sant de scurgere a laturilor, care vara miroseau ingrozitor. In 1838 apar pe unele strazi felinare cu lumânari de seu; mai târziu vor fi inlocuite cu lampi cu petrol. Pe vremea aceea exista un singur doctor in Craiova, care de fapt era un felcer ce aplica la orice boala un singur tratament: luare de sânge. Craiova va „dormi turcita“, cum spune Ion Barbu, pâna in 1877. Incepând cu acest an, vechea boierime, incorsetata in obiceiuri si traditii orientale prafuite, va incepe sa dispara. Noua boierime care se formeaza se va scoli la Paris sau Viena, pregatind intentiile de europenizare. Multi vor ajunge departe, desi aveau origini modeste, datorita inteligentei, pregatirii si muncii. Unii dintre ei au lasat urme adânci in istoria Craiovei, inaltând biserici, scoli, infiintând fundatii culturale sau lasând o mare parte din averea lor comunitatii.

As mai avea multe de spus, dar am vrut sa sugerez aici ca drumul de la primitivism la civilizatie e foarte lung. De la casele din lemn de pe la 1700 pâna la casa lui Barbu Druga au trecut secole.


Cât priveste casa lui Druga, despre care s-a vorbit in Gazeta, e adevarat ca Ceausescu a dormit aici o noapte; noapte care s-a dovedit a fi cam furtunoasa. Mai intâi, Elena Ceausescu a vrut sa i se serveasca seara salau. Cum oficialitatile nu aveau asa ceva, s-a lasat cu certuri si sanctiuni. Apoi, Nicusor, dupa ce s-a abtiguit putin, a plecat pe jos la hotel Parc, unde il astepta una dintre amante. Securitatea a intrat in alerta fiindca a trebuit sa-i supravegheze deplasarea in mod discret. Apoi, seful Securitatii, din patriotism, a stat toata noaptea in fata camerei lui Nicu, pentru a nu fi deranjat in executarea importantei sale misiuni.

Druga a murit intr-o mizerie fantastica; niste sârbi, care facusera ucenicie la el, il mai ajutau cât puteau. Nu le luase nici un ban pentru ucenicie. Fiecare muncitor ce lucra la Druga pleca acasa cu o pâine oferita de patron; Druga n-a avut parte de pâine la batrânete.

Daca nu ma insala memoria, de Gaulle, când a venit la Craiova, tot in casa lui Druga a fost gazduit; dupa generalul de Gaulle era normal ca tot unui militar sa-i fie oferita casa Druga. Si s-a nimerit sa fie unul de aceeasi valoare cu generalul.

Putini stiu ca de Gaulle a pus o conditie privind vizita lui in Craiova, conditie care, evident, nu-i putea fi refuzata. A cerut ca doua ore sa fie lasat singur cu fostul coleg de la Saint Cyr, generalul Dumitrescu. Generalul Dumitrescu, care a fost sef de promotie in seria din care a facut parte si de Gaulle, dupa ce fusese tratat ca orice ofiter român de valoare, traia intr-o mizerie desavârsita. S-a trezit ca partidul i-a reparat si mobilat casa si i-a marit pensia de câteva ori. Ce au vorbit cei doi generali numai ei stiu.Comenteaza acum

7 Comentarii

 1. Nestor said:

  Intr-adevar, ce au vorbit cei doi fosti colegi de academie militara doar ei au stiut; istoria nu a retinut sa fi vorbit ceva important. Cert este ca evenimentele se petreceau in 1968, iar Franta intreaga fierbea. Generalul, care venea de la Moscova si tinea discursuri publice alaturi de Ceausescu, ii ceruse primului ministru, G. Pompidou, sa scoata armata si sa faca ordine. Drept raspuns, Pompidou demisioneaza.
  Generalul declanseaza alegeri anticipate si obtine, la limita, un nou mandat, dar nu rezista mai mult de cateva luni. Gustul amar al puterii il facea sa se cramponeze de functie.
  Secretul unei democratii consta in scurtimea mandatelor: astfel, clasa politica se primeneste continuu. In loc de a ne tot mira de ce parlamentarii sunt corupti, mai bine am lupta pentru limitarea acccesului la putere un timp mai indelungat decat 3 ani. Romanii nu acordau functia publica decat pentru 1 an si contra unui cens (suma de bani garantie) de 80 000 sesterti. Cel care se dovedea nedemn, nu numai ca se ruina pe sine si toata familia, dar disparea definitiv.
  Si azi functioneaza censul , dar, cum spuneati, D-le Profesor, contrafacut: orice arab, pe mai putin decat 1000 de techini, putea pana mai deunazi aspira la parlamentul Romaniei.
  Nu imi fac iluzii ca va fi altminteri din 2007, dar sunt convins ca legile europene vor patrunde si la gurile Dunarii.
  Pana atunci, vom vedea. Azi, Craiova se prezinta ca o urbe destul de invechita. Iar despre casa boierului Barbu Druga, ma infioara povestea sculptorului Gheorghe Anghel. E cineva doritor sa o afle?
  Vanzatori, pe toate drumurile.

 2. Victor Socolovici said:

  Domule Profesor,

  Din nou admir felul in care dumneavoastra ne ,, cititi,, pe noi, cititorii de rand.Lasand dosarele grele, unele negre dar cusute cu ata alba, reveniti la lucruri demne de istoria romanilor:cinste, saracie, case de lemn, laturi pe strazi,primari cu nume mari in istorie si cu pondere ,,zero,, in top 300.
  Generalul Charles de Gaulle nu a fost iubit nici atunci cand a vizitat Québecul si a strigat lozinca,, vive le Québec libre!,,.Dupa vizita lui in Québec, canadienii de ,, expreie franceza,, au inceput referendum-ul pentru independenta.Primul un esec, urmatorul….
  De Gaulle, la Craiova(oras infratit cu Nantes?)nu a facut mari schimbari in mentalitatea romanilor.Poate doar in ambitiile puternicilor vremii!
  Azi Franta nu mai prezinta interes pentru puternicii zilei.Istoria si oamenii au uitat ca datorita FRANTEI (si Angliei) si a unui poet ca Alecsandri romanii s-au ,, adunat,, si s-au format ca stat.In vremea aceea, strabunii lui Bush inca mai furau bizonii indienilor!
  Cum ne ia valul istoriei!

  P.S. Am citit in Journal de Montreal(de azi) ca un matematician rus in varsta de 40 de ani, dupa o munca de 8 ani,a rezolvat o problema de geometrie lansata de un francez(le pomme et le ruban).Geniul rus a fost chemat sa i se acorde un premiu(echivaletul premiului Nobel)alaturi de alti 2 matematicieni.Omul a refuzat si a spus ca el este multumit a i s-a recunoscut munca.Poate ca va spune motivul refuzului peste cateva luni.IATA CA FIECARE POPOR ARE GENIILE LUI.GENII CARE MOR SARACE DAR CINSTITE!)

 3. dan rares said:

  Admirabil articolul .
  Foarte frumos ar fi daca am putea citi si despre crimele comise de comunisti despre persoane ce au suferit barbaria comunista fara sa cedeze ,adevarate repere ale romaniei .

  tineretul azi are drept idoli totii manelisti de doi bANI .

  APROPODE MATEMATICIANUL RUS -SE AFLA IN USA.

 4. Viorel Minda said:

  Am trait in Craiova in anii cand inca mai traia Stalin-femei in uniforma sovietica dirijau putina circulatie la cateva intersectii , “avioane cu reactie” zburau foarte jos chiar peste locuinta in care triam facand un zgomot infernal, painea “pe cartela”, facuta in forma ca era cleiosa, … . Elecroputere nu exista; singura industrie era turnatoria Bratasanu, si Sovrom Constructii (se construia silozul la capatul Caii Stalingrad. Erau anii 1949- 1955. Craiova era unul din locurile unde regimul comunist deporta “cu domiciliu obligatoriu” pe mosierii expropriati in martie 1949, si declarati “dusmani ai poporului” printre care era si tatal meu; eu aveam 10 ani in ’49. Ce cozi la alimente, petrol, lemne de incalzit, apa,.. . Dar ce oameni am intalnit in Craiova! Nu stiu cum sa multumesc la multi care ne-au ajutat intr-o vreme cand era periculos sa ajuti “dusmanii poporului”. Erau cateva sute de familii cu “Domiciliul Obligatoriu” in Craiova. Foarte putini dintre copii acestora puteu sa termine vreo facultate, in care daca intrau, trebuia sa minta la rubrica “origine sociala sanatosa”. Eu am fost unul din astia putini. Nici unul din sutele de Craioveni care cunoste situatia mea nu m-a “turnat”. Le multumesc acum la toti. Pentru mine Craiova ramane un loc bun.

 5. I C from NY said:

  “Un oras e o lume”….., in continua transformare.
  Ps: Rusul acela, care e in USA acum, se numeste Grigory PERELMAN

 6. Copilrau said:

  Desi oltean, plecat prin lume fiind de multa vreme, nu am citit prea des Gazeta de Sud atras fiind mai mult de titlurile bombastice ale gazetelor din Bucuresti care, vezi-Doamne, se mai autointituleaza si nationale.Ceea ce ma impresioneaza la aceasta gazeta “provinciala” {cum ar spune orice capitalist de pe Dambovita} sunt opiniile pertinente, exprimate cu decenta si bune intentii fata de orice problema actuala sau istorica ce se pune in discutie.Comparati cu dejectiile expuse pe forumul ziarelor bucurestene si veti intelege cat de recomfortant este sa mai gasesti in presa noastra respectul fata de limba, de ziarist in special si de om in general. Va felicit si va asigur de fidelitatea mea.

 7. Florin said:

  Dom Profesor, multumim pentru o aducere aminte a radacinilor de la care toti am pornit. Cred ca o regasire a traditiilor, bunului simt, respectului fata de munca si fata de cei de linga tine e necesara. Dar asta se face prin educatie iar noi multi dintre fostii Dvs. elevi si profesorii care ar fi trebuit sa fim si sa predam acolo sintem pe afara capsunind pe unde poate fiecare. Asta e ma gindeam ieri culegind niste rosii din gradina mea din America, trebuie sa cultivam rosii americane ca in tara nu mai avem loc.
  Multa Sanatate

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 24 august 2006

Actualitate

» Craiovita Noua, esec arhitectonic
» Nicolae Ceausescu, ctitor de biserica
» Botos, sef la Parchetele Militare
» Craiova, in demolare
» Ministerul Finantelor vrea dovezi de la Facai

Local

» Cinci masini arse in Craiova
» Procurorii vor dispune reexaminarea psihiatrica a Gherghinei Ene
» Accident mortal la Exploatarea Miniera Livezeni
» Reactii on-line
» Inghesuiala la adoptarea copiilor parasiti
» Mobilierul european pentru elevi, o… nebuloasa
» Consiliul Local Craiova se pregateste de circ
» Consilierii pun tunurile pe Administratia Pietelor
» Terenul pentru SC Prima Medical a stârnit mânii proletare
» Falsificatori de carduri – trimisi in judecata

Sport

» Curgea sângele de pe noi, iar Dinamo juca „amicale“!
» „L-am da si gratis pe Salih“
» Va fi puhoi!
» Jandarmeria, in alerta
» „Nu ne va scapa victoria“
» „Ne-am dus la Mondiale cu sufletul“
» Luptatoarele craiovene nu au rivale pe plan national
» Dupa puncte in deplasare
» Steaua, in grupele Ligii Campionilor
» „Românii s-au calificat pe merit“
» „Jucatorii au fost admirabili“
» Românii au parasit Cupa Italiei
» Marica, „dubla“ pentru Sahtior
» Ajax, eliminata

Bani & Afaceri

» Stramutare prinsa in jocuri de interese
» Activitatea de control, subordonata direct Ministerului Sanatatii
» Centura de sud a Craiovei, realizata cu fonduri UE
» RETIM isi incheie colaborarea cu consiliul local
» Comertul on line, o afacere profitabila

Sanatate

» Fertilizare in vitro la Craiova
» Sulfina ajuta la tratarea bolilor de inima
» Cura de prune, remediu in tulburarile digestive

Magazin

» IA TE UITA!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» Aparitii editoriale
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» Fereşte-te de radar!
» MERCURIAL
» Picatura de cunoastere
» Tarife mici la cazare pe litoral
» Ayia Napa – capitala distractiei in Cipru
» Scurte stiri
» Horoscop

Opinii

» Falsi eroi

Top