11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Ce a urmarit SRI?

Luni seara, dupa prime-time-ul Jurnalelor TV dedicate noii scenete jucate de vedeta telenovelei politice a tarii – Traian Basescu – in vazduhul toropit de canicula, a picat stirea capturarii de catre SRI si DIICOT a unui terorist român tocmai când acesta se urcase in masina-capcana.


N-am precizat, intâmplator, momentul in care stirea a facut editii speciale, la televiziunile de stiri si la cele generaliste.


Regizorii intâmplarii din Banat par a fi fost sincer preocupati sa nu taie – cum se spune in limbajul stiristilor – descinderea prezidentiala la Spitalul de boli de plamâni. Pentru ca, se intelege, petrecuta inainte de ora 19.00, ora principalelor jurnale de actualitati – capturarea de la Buzias ar fi explodat pe micile ecrane, ascunzând in fumul produs o actiune la a carei mediatizare tineau foarte mult.


Nu stim daca numitul Ioan Les e sau nu terorist, fie si cu t mic. Nu stim daca actiunea sa, dusa pâna la capat, era serioasa sau nu, daca motivele gestului stau in invocata convertire la islamism sau in nevoia de a fi teribil.


Nu stim nici daca totul e real sau, dimpotriva, e o cacealma – o noua cacealma produsa de SRI.


Stim insa sigur:


Felul in care intâmplarea a ajuns la marele public da o noua lovitura – dupa cea cu curcanii – imaginii SRI de institutie serioasa, moderna, si, mai ales respectabila.


Chiar daca ar fi adevarate, datele comunicate de autoritati nu pot decât sa stârneasca râsul.


Personajul, conceperea actului terorist, capturarea, amanuntele despre detonatorul aprinzator de aragaz, toate par iesite din fantezia unui scriitor satiric.


Un scriitor satiric care si-a propus sa-si bata joc de imbecilitatea principalului Serviciu Secret al României.


Cumplitul terorist e infatisat in slapi si in pantaloni cu cracii scurtati. Pare a fi iesit sa duca gunoiul. In nici un caz un dispozitiv infricosator.


Capturatorii poarta nadragi scurti, zisi si bermude, folositi de vlajganii de la Salvamar in resuscitarea gura la gura a junelor in costum de baie.


Capturarea a avut loc in prezenta televiziunilor.


In clipa capturarii, cumplitul terorist a lesinat. Mai ceva ca o fata mare in noaptea nuntii, neinitiata minim sexual.


Totul e atât de hilar, de grotesc, incât, indiferent ca e real sau nu, nu poti decât sa te intrebi:


Ce se intâmpla cu SRI in ultimul timp?


Intrebare legitima daca ne gândim ca survine dupa un alt mare moment comic: Raportul in care gainile erau curci.


Sunt doua ipoteze:


a) principalul Serviciu Secret al tarii are niste imbecili la Departamentul Comunicare Publica.


Pentru ca numai niste imbecili ar fi fost de acord sa se dea cazului din Banat notele de maxima seriozitate ale unui atentat terorist.


b) SRI vrea sa para imbecil. Dat fiind ca Serviciul a fost si este suspectat de politie politica, sunt puse la cale momente menite a-l face mai slab decât este in realitate.


Siretlicul numit „a o face pe prostul“!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU