11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

PRESA SI LESA

Presedintele Basescu se plânge ca anumiti ziaristi, care l-au sustinut in campanie, au venit dupa ce a ajuns la Cotroceni sa isi ceara tainul. Declaratia ne prilejuieste o privire scurta asupra relatiei dintre politicieni si presa. Presa a devenit calul de bataie al lui Basescu. Avea alta atitudine când era in opozitie. Normal ar fi fost sa ne spuna ce intelege prin „tain“. Adica a avut contract de sustinere cu unii jurnalisti? Sau a fost sustinut de unii dintre ei din simpatie? Au cerut ei foloase necuvenite, in afara legii, servicii in schimbul ajutorului dat? Un exemplu: ar fi interesant de vazut cum au obtinut locuinte in ultimii 15 ani multi jurnalisti. Ca nu stiu nici unul care sa doarma prin gara. Se duc la un primar si se gaseste o solutie, mai ales daca lucreaza la un jurnal mai important si ii face „presa buna“. Ciocul mic, spiritul critic adormit si ai numai foloase. Basescu nu precizeaza la ce se refera, din pacate. Asa ca ramâne o vorba aruncata in vânt. Are prea multe subintelesuri. Si cine sunt tipii pe care ii vizeaza in asemenea declaratii? Intâi de toate e vorba de jurnalistii care il critica, nu de cei care il lauda, foarte putini acestia. Si incearca pentru el, dar si pentru altii, pentru opinia publica, o explicatie. E clar, si-au cerut tainul, nu l-au primit si atunci, ca sa se razbune, il critica. Ieftin argumentul.


Basescu e criticat de jurnalisti din ratiuni mai complicate, foarte diverse, care nu tin de presupuse relatii subterane dintre el si presa. Motivul numarul unu este ca el a jucat un rol precis: sa il elimine pe Nastase. Cât a durat acest razboi, multi jurnalisti l-au sprijinit. O data Nastase trecut in opozitie, Basescu este cel care trebuie sa isi gaseasca alt rol, la fel de simpatic, daca se poate. Piesa s-a schimbat. Presa din instinct e critica, se alatura opozitiei, da vesti proaste, analizeaza, contesta puterea. Când esti la putere devii tinta ei. Inevitabil. Basescu nu este obisnuit cu acest tratament si are probleme de adaptare.


Câteva observatii. Intâi ca este prima data, chiar si sub aceasta formula paradoxala, când Basescu recunoaste ca a fost sustinut de presa. Chiar daca spune ca, dupa ce a luat puterea, unii au venit la el sa ii ceara anumite servicii. Basescu stie bine ca a fost inventat de presa când Nastase domina complet peisajul politic si toata lumea pusese batista pe tambal. Basescu atunci a stiut sa se foloseasca de prieteni, de relatii, de simpatii in mass-media ca sa iasa la suprafata. Nu s-a suparat atunci pe jurnalisti, ca ar face lucruri necuvenite. I-a placut sa aiba partizani in presa, negândindu-se la morala si rigorile meseriei de ziarist. In razboiul de la primarie cu PSD, cu Nastase, presa a fost principalul lui aliat. La acea vreme, partidul pe care il conducea era insignifiant. Aceste amintiri, gloria, romantismul luptei din opozitie le are in minte când se rafuieste acum cu presa. Ar fi dorit ca acea sustinere sa continue si dupa ce a ajuns la Cotroceni. Atitudinea lui fata de presa s-a schimbat. Are impresia ca nu mai are nevoie de jurnalistul X sau Y, ca a ajuns prea puternic. E presedinte de tara, seful serviciilor speciale si al armatei, cu contacte in strainatate, lider respectat, sus in sondaje, popular. Presa i se pare un adjuvant minor, o pata care murdareste statuia acestei maretii. Si fireste este enervat când un „neica nimeni“ il critica la gazeta. El, care este ocupat cu marile probleme strategice, de axa Washington – Londra – Bucuresti, de Marea Neagra, de integrarea in UE?!… Ca orice sef autoritar se crede infailibil. Daca un jurnalist il critica inseamna, crede el, ca are un motiv meschin, murdar, sa o faca. Pentru ca prestatia lui la Cotroceni e perfecta. De când e instalat acolo vede altfel lumea. Este deranjat mai ales de faptul ca a pierdut simpatia presei. Nu intelege de ce. El stie perfect ca are nevoie de sustinerea jurnalistilor. Daca nu o are, pe termen lung, nu are cum sa câstige politic. Chiar daca acum câstiga batalii de imagine contra lui Tariceanu si liberalilor, contra PSD-istilor. Daca va continua sa isi faca ostila presa, Basescu e pierdut. Isi va da seama de asta când ii va conveni cel mai putin, in campania electorala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII