24.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024

HORA UIMIRII

24 ianuarie, zi sfânta in istoria noastra. Coincidenta; de 24 ianuarie, la Focsani erau -24 de grade. Ca sa vezi câte minusuri avem! Festivitati in toate orasele tarii; cu mai putini participanti ca la ziua lui Sechelariu; si mai putin entuziasti, in absenta cârnatilor si a tuicii fierte. Pacat; ziua asta e prea importanta; dar trebuie sa simti acest lucru. Nu de patriotism de parada avem nevoie, ci de un patriotism de suflet.


La Focsani, Basescu a stat lânga Mitrea si Geoana si l-a pupat pe Oprisan; nu va mirati. Asta da unire! Si totul a pornit de la faptul ca o anumita forta politica si-a convocat conducatorii la Gura Humorului; acolo ar trebui sa se intâlneasca toti politicienii nostri… La Iasi, Tariceanu a fost uimit de memoria localnicilor, care i-au amintit de o promisiune ferma strigând „Demisia“!


Intre timp, am aflat alte elemente capabile sa ne genereze sentimentul de uimire. In Canada, liberalii au pierdut alegerile din cauza unor scandaluri de coruptie. La noi, PSD a obtinut cel mai mare numar de voturi din cauza unor suspiciuni de coruptie. Care, spre uimirea noastra, au inceput sa se personalizeze. Am fi si mai uimiti daca s-ar si materializa. Uimitor, Iliescu va fi audiat la Parchet. Si ce-i cu asta? Ambasadorul Angliei la Bucuresti remarca faptul ca la noi in fiecare zi apare un nou scandal sau o noua suspiciune de coruptie; nu inteleg de ce e uimit. Poate de faptul ca sunt mult mai multe decât apar public. Unii constata cu uimire ca telefoanele sunt ascultate. Dar nu de asta sunt telefoanele, ca sa asculti la ele?


Totusi, un semn de mândrie patriotica; unii oameni au muncit si de Ziua Unirii cu mai mult entuziasm, in ciuda gerului naprasnic. Mai precis, nu e vorba de oameni, ci de femei, si nu de toate, ci de prostituate. Care au iesit la produs pe un ger cumplit. Dar fara prea mare succes caci, din cauza gerului, multora le-au inghetat sentimentele.


Toata admiratia pentru canalele de televiziune care si-au axat programele pe linia omagierii marii sarbatori; poate sunteti uimiti, dar trebuie sa priviti lucrurile cu subtilitate. Iata programul unuia dintre canale, incepând de la 6.30, „Banditii“, un serial despre politicienii români. „Trupul dorit“, serial dedicat matusii Tamara. „Sa iubesti din nou“, in care e vorba de Iliescu si PSD. „Hotul de inimi“; aici e o mica greseala. Era vorba de Ciomu, dar s-a gresit organul. „Stapâna destinului“, viata doamnei Dana. „Inger rebel“, care ne uimeste cu viata unei dive septuagenare din Urlati. „Lacrimi de iubire“, un cvartet ce-l depaseste pe cel din Rigoletto, cu Nastase (soprana), Patriciu (tenor), Copos (bariton), DIP (bas). Actiunea se petrece la Parchet.


Un alt motiv de uimire; cum de intre 2000 si 2004 n-a fost instrumentat nici un caz de coruptie si acum apar nu rechini, ci balene si crocodili; cele peste 30 de milioane de euro donate presei pentru reclame guvernamentale sa fie cheia?


In rest, ger naprasnic, care, ca mai toate relele, vine de la Rasarit. Inainte se spunea ca atunci când ploua la Moscova, la Bucuresti se deschid umbrelele. Acum putem spune ca atunci când e ger la Moscova, românii tremura. Daca avem in guvern unii care ard gazul de pomana! Si doar il platim cel mai scump.


Dar cum erau gerurile altadata in Oltenia, ma intrebam mai ieri. Raspunsul l-am gasit intr-o poezie a lui George Fronea, 1934. „Iarna cazuta din cer pe pamânt/ E mai aspra la noi in Oltenia/Geme padurea batuta de vânt/ Si nimeni nu-i frânge dârzenia… Ehei, dar olteanul la vatra/ Rascoace porumb in taciune/Si-n gândul lui aspru de piatra/Viseaza la vremuri mai bune“.


Nu stiu câti olteni au taciuni in vatra sau caldura in calorifere; dar sigur ca multi viseaza la vremuri mai bune. Ziua Unirii a trecut; noi ramânem la fel de dezbinati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII