22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiNu va bateti joc de Faust

Nu va bateti joc de Faust

Nu stiu daca si dumneavoastra aveti acelasi sentiment de lehamite pentru tot ce se intâmpla la noi; si, de fapt, peste tot. O posibila cale de a mai uita este aceea de a lua lucrurile in gluma. De a cauta in evenimente partea hazlie; si, daca aceasta nu exista, putem s-o fabricam. Ironia, spune Goethe in Faustul sau, este singura forma de rautate pe care Dumnezeu o accepta; si chiar o iarta. Stirile cotidiene ne ofera posibilitati nelimitate si copioase de amuzament. Ca de pilda faptul ca familia Mâta creste porci. Familia Tontu, care are casa lânga un drum national, s-a trezit cu un BMW in sufragerie. De fapt nu s-au trezit ei; i-a trezit un vecin, care vazând cât de adânc dormea familia Tontu a exclamat: „tont sa fii, BMW sa ai“.


La magazinul Billa, clienta Francisca a ascuns sub fuste doua pachete de carne congelata. Doi jandarmi aflati ca de obicei la datorie, adica la cumparaturi, nu s-au lasat impresionati de rafinamentul de a ascunde obiecte congelate intr-o zona atât de fierbinte si au intervenit operativ. Unindu-si eforturile, cei doi au reusit sa extraga pachetele din tainuita ascunzatoare; extragerea a fost dificila, dar placuta. Carnea a fost repusa la vânzare, innobilata de tratamentul aplicat, avansata la categoria superioara de „jambon afumat“.


Genica Boerica a fost condamnat la opt ani puscarie; pariez ca va face cel mult un an. Deja unele organizatii internationale, ca de pilda „Borfasi fara frontiere“ sau „Uniunea internationala a escrocilor profesionisti“, au protestat energic. Deja s-a gasit o motivatie pentru sustinerea suspendarii pedepsei; bunicul lui Boerica a avut o gaina care a murit de gripa aviara. Ceea ce, pentru justitia noastra, este un motiv mai mult decât suficient pentru suspendarea executarii pedepsei; alte motive se vor gasi in depozitele bancare din strainatate.


S-au facut publice motivele pentru care militarii americani au preferat România. Numai in comuna Malina, in apropierea careia vor fi cazati o parte din americani, sunt 40 de cârciumi, trei cu termopane si biliard, ceea ce atesta inaltele culmi de progres si civilizatie pe care au ajuns satele noastre. Fetele din Malina au declarat ca ii asteapta pe americani cu nerabdare, dat fiind proverbiala lor barbatie valutara. Americanii vor invata de la soldatii nostri noi tehnici de pregatire, superioare si eficiente. Astfel, pe tintele destinate tragerii cu pusti sau mitraliere se vor pune portrete cu politicienii nostri, ceea ce va mari considerabil precizia de ochire. In lupta impotriva terorismului se va folosi arma psihologica; li se vor arunca volume ale lui Ion Iliescu, traduse in limba araba.


Este cazul sa lamurim semnificatia titlului acestui articol. Se stie ca Faust, pentru a se simti din nou tânar, si-a vândut constiinta, sufletul, diavolului. Si toti au sarit in sus ca Faust este o capodopera. Dar de ce atunci când o doamna cu inalte functii in magistratura si cu sot asisderea a vrut sa se simta tânara, luând un apartament din cele destinate tinerilor casatoriti, a fost atât de atacata. Mai ales ca si parintii ei au devenit faustieni de tineri, tot cu un astfel de apartament.


Fratilor, ce-a facut doamna judecator e o capodopera! A reusit sa devina, in actele de cumparare a casei, tânara! Cu intreaga familie! Asa ca visul faustian e realizabil; sa nu va mai bateti joc de Faust!


Dar daca privim lucrurile altfel? Daca Francisca a furat de foame? Dar „ale satului mari fete/fara ghete“? Câte nu vor visa ca vor fi luate de un soldat american si duse in America? Si lucrul acesta nu se va intâmpla.


Daca privim astfel lucrurile ele sunt dureroase. Dupa cum dureros este si faptul ca un om poate fi judecat de o persoana care la rândul sau ar putea fi judecata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII