14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

FEBRA DE TOAMNA

Viata politica româneasca are toamna asta o stagiune foarte tensionata, plina de suspans. Este un amestec de piese grave, de drame, dar si de comedii bulevardiere, de vodeviluri, de idile romantice. Toate cu lovituri de teatru si happy-end-uri. Unele se petrec in fata cortinei, in vazul tuturor, altele in culise. Cert este ca observam printre politicieni o febra, o agitatie, pe care le intilnim mai rar. Fiecare ministru se simte obligat sa propuna ceva, sa iasa in evidenta, sa ocupe prima pagina, sa acopere camerele de luat vederi cu chipul lor de zei subcalificati. O fervoare reformista si mediatica in aceste saptamini ale „gripei caviar“ sau „aviatoare“, cum ii zic unii, ca tot vine prin aer.


Totul a inceput timpuriu, in septembrie, cu ratoiala si harababura de la parlament, unde regulamentele, vezi Doamne, au stirnit toate patimile. Mai ceva ca Elena Udrea. Era in joc capul celor doi corifei PSD, Vacaroiu si Nastase. Un contratimp ii facuse sa rasara tam-nesam la sefia celor doua Camere. Pina s-a trezit Alianta D.A. erau deja instalati. Incercarile repetate de a-i trimite inapoi in bancile opozitiei au esuat. Cind Alianta D.A. s-a trezit in sfirsit si a trecut la asalt era cam tirzior. Transeele erau deja sapate, dispozitivul pus la punct. PSD a organizat la meserie un razboi defensiv de „ariergarda“ si retragerea a fost cu mari pierderi de timp pentru putere. Ameninta chiar sa duca luptele de clasa pina in 2008. Alianta D.A. a trebuit sa ceara pace. Rusinoasa, dar sanatoasa. Si, minune, regulamentul s-a votat saptamina trecuta in pas alergator. Deputatii si senatorii au ridicat ca la gimnastica de inviorare minutele sus de cite ori un grangur de la tribuna le-a cerut-o. Disciplinati, parlamentarii au fost de acord cu toate articolele pe care le refuzasera pina atunci. Cineva le-a spalat creierul si au acceptat ce au refuzat indaratnici sapte saptamini la rind.


Dar nu ajunge. Si la guvern, nu doar in parlament, constatam oarecare fierbinteala. Avem acum propunerea revolutionara a unei reforme radicale in Sanatate. Nu ne ajunge gripa aviara, venirea iernii si alte angarale pe capul nostru. Noul ministru vrea sa isi marcheze timpul petrecut la guvern cu o schimbare radicala. Nimic rau in asta, Sanatatea merge ca vai de capul ei. Numai bolnav sa nu fii in tara asta. E nevoie de o schimbare de mari proportii, e nevoie de bani multi, de punerea intregului sistem pe baze moderne. Toti spun asta: medici, farmacisti, profesori, pacienti, bagatori de seama, fosti si viitori bolnavi. Dar cind e vorba de facut ceva, de masuri concrete, toata lumea sare ca arsa. Interesele divergente explodeaza si fiecare vrea altceva. Pina acum Sanatatea, desi de stat, a servit unei paturi subtiri de medici, baronii sistemului, sa faca averi pe viata nefericitilor suferinzi. Spitalele sint de stat, „ale noastre, ale tuturor“, dar baronii sistemului le exploateaza ca si cum ar fi ale lor, facute pe banii lor, mostenite sau cumparate. Cheltuielile sint ale statului, „ale noastre“, dar beneficiile ale diversilor medici cu functii. Asta trebuie sa inceteze. Sa spunem totusi ca 80% dintre medici o duc prost, cu salarii de mizerie, si fara posibilitatea de a ciuguli de la bunavointa bolnavului. Ceva trebuie facut. Normal ar fi ca partile sa inceteze razboiul. Ministerul, medicii, profesorii, sefii de clinici si spitale, farmacistii, importatorii de echipamente, legislatorii etc. sa negocieze si sa dea o reforma echilibrata, in favoarea pacientilor. Medicina vazuta exclusiv ca o afacere nu e decit un aspect al unui anume tip de infern traversat de omul simplu, tranzitia la capitalism.


Azi avem un moment important, o borna kilometrica: raportul de tara. Asta nu face decit sa accentueze tensiunea in care se desfasoara viata noastra politica in zilele astea. De la Bodu si Becali, de la Elena Udrea la Basescu, de la bazele americane la gripa aviara. Ce e scris si pentru noi. Aflam pina diseara…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU