10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCOTET, IZMANA, CACAREAZA

COTET, IZMANA, CACAREAZA

Dintr-o nota publicata in ziar am aflat ca cetatenii mentionati in titlu s-au adresat organelor in drept, solicitind schimbarea numelor. Pentru a ma convinge, am verificat si eu; si asa era. Pardaian Nixon Nabucodonosor Cotet, Argentina Penelopa Menopauza Cacareaza si Marin Izmana au solicitat acest lucru. Primele doua persoane au cerut ca noul nume sa fie Minister, respectiv Parlament, dar cererea lor a fost respinsa, pe motiv ca noile nume nu difera calitativ de cele vechi. Marin Izmana din Cracanati a cerut sa se numeasca „Indispensabil“. Acest nume a fost respins pe motiv ca are conotatii politice, putindu-se banui ca se fac referiri la Ion Iliescu. I s-au propus lui Marin alte nume de lenjerie intima: Chilot, Sutien sau Pampers. Marin a intrebat ce este acela pampers. I s-a raspuns ca este ceva ce se pune la poponeata bebelusilor in locul cirpei de alta data. Amintindu-si de lecturile sale jurnalistice, Marin a intrebat daca nu s-ar putea numi „Cirpakaghebista“, ca-i mai original. Refuzat si de asta data, Marin a zis ca ramine la Izmana, ca tot are una singura.


Boala asta, a schimbarii numelui, a inceput de sus, de foarte sus. Astfel, un mare lider politic si-a schimbat numele in Bombonel si apoi, din nou, in Arogantu. Schimbarea succesiva a numelui are un tilc adinc. Numele sau initial rima cu „mai multe case“. Daca raminea la Bombonel si era intrebat cum se numea inainte ar fi trebuit sa mentioneze numele acela care rimeaza cu „mai multe case“. Asa, cind este intrebat cum se numea inainte raspunde „Bombonel“.


Un alt lider, coleg de partid cu precedentul, si-a schimbat si el succesiv numele; intii in Prostanacu si apoi in Imbecilu. Curios este ca boala asta a schimbarii numelui l-a atacat si pe nasul de botez al Imbecilului, care a intentionat sa-si schimbe numele in „Parintele Constitutiei“, dar fiind obligat sa mentioneze si mama Constitutiei a renuntat. Caci mama actualei Constitutii este Politica, o curva dupa cum se stie. Si fiica-sa i-a calcat pe urme. S-a culcat cu multi pesedisti si chiar i-a permis lui Iliescu s-o violeze. Acum se da la ea Basescu, dar a zis dinsa: „daca nu ma violeaza nu dau doi bani pe dinsul“. Culmea e ca si Basescu si-a schimbat numele; acum il cheama „Presedinte Basescu Cotroceni“.


Aflai acum ca si Miron Cozma vrea sa-si schimbe numele de familie in „Cazma“, cu accent pe ultimul „a“. Sincer vorbind, recenta recondamnare a lui Cozma nu m-a entuziasmat prea mult. Cred ca altii, folosindu-se de Cozma, au subminat mult mai consistent puterea de stat; si continua s-o submineze din umbra. In fruntea listei acestora l-as pune pe ultimul de pe lista, cu voia noastra. Multi ar trebui sa-i fie recunoscatori lui Cozma. Pe anii lui de puscarie se bazeaza averile nerusinate ale unora, vilele de lux ale liderilor de sindicate din industria carbunelui, longevitatea si vigoarea PSD.


Boala schimbarii numelui s-a extins si asupra unor partide. Astfel, unul dintre ele a dorit sa devina „popular“. Dar, cind s-a constatat ca astfel partidul s-a „ciontit“, s-a ordonat „la loc comanda“.


Purul, considerind ca numele n-are de ce sa i se potriveasca, si nici umanist nu este, s-a denumit „conservator“. Numele provine de la verbul „a conserva“, iar alegerea acestui nume se datoreaza faptului ca in acest partid se conserva in deplina „securitate“ dinozauri rosii. Acum, conservatorii sint in concubinaj cu liberalii, care, la titlul „Partidul European Liberal Democrat si Reformist“ trebuie sa adauge si cuvintul „conservator“, care se potriveste cu restul ca nuca-n perete. Oricum, la noi partidele nu sint grupari alcatuite pe identitati doctrinare, ci SRL-uri, avind ca principale produse parlamentari, ministri, prefecti etc., toti mai mult ca perfecti.


Dar schimbarile au afectat multe alte domenii, multe notiuni. De pilda, astazi, prin „om cinstit“ se intelege fie un cretin, fie o persoana care a obtinut un NUP sau al carei dosar a fost clasat din cauza unui viciu de procedura, cumparat de unde trebuie. Schimbarile au transformat pe unii din hotii care au facut puscarie inainte in prosperi oameni de afaceri, pe multe din nulitatile de alta data in mari oameni politici, parlamentari, oficialitati locale etc.


Schimbarile m-au atins si pe mine. Azi schimb prefixul numarului care imi masoara virsta. Trec de prima tinerete si am ajuns in a cincea. Viata e ca un automobil cu cinci viteze pentru inainte si nici una pentru inapoi. Am trait sub trei orinduiri, fiecare dintre ele mai proasta decit precedenta. Sub Ceausescu am simtit in prima parte constringeri morale, iar spre sfirsit si pe cele materiale. Nu aveam voie sa gindesc, sa am idei proprii. Eram obligat sa suport sefi mai timpiti decit mine (daca asa ceva se poate imagina). Azi sefii sint, in mare, la fel. Iar de oameni cu idei, astia n-au nevoie. Sint considerati inutili sau buni de a emigra. Cit despre constringerile materiale, ele s-au multiplicat dramatic si umilitor.


Dar n-am de ce sa ma pling; am trait intens, am mincat, am fumat, am baut, am, vorba aia. Poate ca moralistii au dreptate; poate ca am irosit multi ani din viata si poate ca, daca as fi fost mai ponderat, azi as fi avut mult mai multi ani decit am…


Am totusi satisfactia ca, pentru cei trecuti de virsta pe care azi o trec si eu, statul manifesta o insuportabil de umanista grija si pretuire; de la aceasta virsta, unele din medicamente nu se mai compenseaza. Ce mai conteaza citiva domni Lazarescu in plus!


Sint totusi circotas; s-au schimbat unele lucruri, dar nu cele esentiale si nu unde trebuia. Schimbarile acestea se aseamana cu cazul celui care si-a schimbat numele din Cacat Vasile in Cacat Ion.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS