24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiDusmanul care poate nu exista

Dusmanul care poate nu exista

Daca nu esti la prima calatorie cu avionul in strainatate, nu merita efortul sa privesti prin hublou, spre pamintul de dedesubt. E un peisaj de regula banal. Orase, paduri, sate, munti sau lacuri, riuri ca niste curele de transmisie.


Intr-o calatorie pe deasupra Afganistanului nu numai ca merita, dar si trebuie sa privesti pe hublou. Ore intregi nu vezi decit acelasi peisaj: munti cenusii, lipsiti de orice fir de verdeata, vai albe de uscaciune. Un peisaj pe care l-ai intilni doar daca ai zbura pe deasupra Lunii.


E pamintul unei tari sarace, pe care cresc cu precadere plantele opiacee. Asezarile omenesti se afla la distante uriase unele de altele. Ici-colo poti zari cite un om pazind o turma de capre.


In aceasta realitate, Baza Militara americana de la Kandahar, in vecinatatea Pakistanului, e o alta lume. Citeva mii de oameni. Taburi, camioane, jeepuri militare, mitraliere, tractoare. Pe drumurile dintre casele din prefabricate e o foiala de iarmaroc. De dimineata pina seara, decoleaza si aterizeaza elicoptere. Avioane militare de transport isi ambaleaza motoarele.


Masinariile au nevoie de carburant. Se intelege cit carburant se consuma la asa activitate frenetica. Oamenii au nevoie de mincare. Cum intri in restaurantul din centrul bazei te surprind doua lucruri mai putin obisnuite: soldatii americani care tin intr-o mina tava si in cealalta pusca; abundenta de mincare. Am avut ocazia sa iau masa in multe imprejurari din tara si din strainatate. Nicaieri n-am intilnit o atita risipa de mincare. Si de sticle de apa. Pe gratis.


Ghicesti astfel ca baza de la Kandahar costa. Nu pe cei care conduc America. Nu pe cei care conduc România, Ucraina, Italia, Olanda, Bulgaria, tari care au trupe trimise aici sub semnul luptei impotriva terorismului. Costa pe cei care sint condusi in aceste tari. Pe contribuabili. Si nu putin, daca ne gindim ca baze straine sint si in alte locuri din Afganistan.


Asemenea tuturor bazelor din Afganistan, cea de la Kandahar seamana cu o fortareata asediata de un dusman inversunat sa sara peste creneluri: ziduri inalte din beton, terminate cu sirma ghimpata, maluri de saci de nisip, cuiburi de mitraliere. Asta iti aminteste de campurile romane din teritoriile barbare.


Din interiorul bazei de la Kandahar ies zilnic zeci, sute de jeepuri, taburi, camioane. Sint echipe care pleaca in misiune. Care misiune? Nu se stie. Se intorc seara la fel de misterioase cum au plecat.


Un dusman, asadar, despre care nu se stie daca exista. Exista doar risipa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII