22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

LINIA DE START

Vrem, nu vrem, o vara urita
s-a terminat. Se pare insa ca toamna care a inceput va fi lunga si frumoasa. Cam acesta e decorul in care politicienii nostri – mai bravi, mai capabili, mai solidari, sau mai smecheri, mai lenesi si pusi pe inavutire – pornesc sa ne ocupe micile ecrane, sa se certe in Parlament, sa mai rezolve cite ceva. Deasupra lor sta amenintarea/binecuvintarea „raportului de tara“ care vine repede-repede, la sfirsitul lui octombrie si va clarifica multe. Intrebarea este cam de unde se pleaca in aceasta cursa. Sondajul de opinie iesit in week-end face unele clarificari.


Traian Basescu rezista in top. Increderea pe care o manifesta populatia fata de el ramine constant sus. Daca in ianuarie era la 59,1%, acum e la tot aici, 59,7%. S-ar parea ca timpul nu a trecut peste relatia dintre electorat si Basescu. El a avut o pauza in luna mai, cind s-a dus citeva procente in jos. Personaj de mass-media, comunicind direct si impunind teme care ii convin, el reuseste sa nu se deprecieze. In caz de alegeri anticipate (totusi nedorite de o majoritate a publicului), Alianta DA ar face un scor mai bun decit in alegerile din toamna trecuta, dar nu ar depasi 50%. Basescu este asadar in continuare peste ADA, ca popularitate, este inca locomotiva ei. Va mai fi si in 2008/2009 la alegeri?


Tariceanu plateste oalele sparte (adica inundatiile, criza din sanatate, razgindirea cu demisia etc.). El este la numai 32,5 % incredere. Mult sub Basescu, dar si sub cit realiza in ianuarie, 47,1%. In ianuarie, diferenta intre Basescu si Tariceanu era de 12 puncte, acum este de 17. Totusi, notabil, Tariceanu reface in ultima perioada. A crescut un punct si a oprit declinul imaginii sale in electorat. E de vazut pentru cit timp.


Si alte personalitati au punctat. Theodor Stolojan revine. Il gasim la 50,7% (18 procente peste Tariceanu), a doua pozitie dupa Basescu. A crescut din iulie, cind a fost implicat in „criza demisiei premierului“ si avea 44,6%. Nu e putin. Stolojan este vazut de multa lume ca o alternativa la Tariceanu. De cite ori guvernul sau Tariceanu scad, Stolojan marcheaza. Un aspect relevant este ca deocamdata publicul nu cauta eventuali inlocuitori in tabara PSD, a opozitiei cum ar fi natural, ci tot in interiorul ADA. De altfel, in top, pe primele pozitii se gasesc liderii Aliantei DA. Primul plasat este Mircea Geoana (38,5%), dar dupa Traian Basescu, Mona Musca, Monica Macovei. Adrian Nastase (27,4%) si Ion Iliescu (23,5%) vin si ei in primii zece, dar cu rezultate mult inferioare primilor clasati.


Ce se intimpla in tabara opozitiei? Cum este ea perceputa de public acum, la inceputul toamnei? Sondajul este facut inainte de a se transa disputa din Parlament pentru sefia celor doua Camere – care va influenta perceptia puterii si opozitiei pentru urmatoarele luni. Daca s-ar organiza alegeri saptamina viitoare, PSD ar obtine 29%. Este cu douazeci de puncte mai putin decit ar realiza ADA. Putin. Dar pentru liderii PSD ingrijorator este ca ar fi mai putin decit au obtinut la alegerile din toamna trecuta. PSD plateste pentru trecerea in opozitie, pentru pierderea presedintiei si a guvernului. Dar si pentru afacerile de coruptie aflate in cercetarea Parchetului sau descrise de mass-media. Congresul din aprilie, cu respingerea candidaturii lui Ion Iliescu, disensiunile de la virf si afacerea stenogramelor au inghetat, de asemenea, scorul PSD. PSD inca nu are un mesaj cu care sa revina in centrul atentiei. Propunerea „Polului stingii“ este o tema falsa, care nu ii va atrage simpatii, lasa indiferenta opinia publica.


Peisajul cimpului de batalie ne arata un presedinte sigur pe pozitia lui, instalat cu arme si bagaje in virful topului popularitatii. Ne arata ADA inca dominind simpatiile publicului, cu aproape jumatate din optiuni. Ne arata un PSD in declin, care nu pune inca probleme actualei puteri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS