24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiO lume nebuna, nebuna, nebuna...

O lume nebuna, nebuna, nebuna…

La prima vedere, titlul pare socant si necesita grabnice justificari. Totul depinde de sens. Din moment ce azi numai anormalul pare normal, ar fi nimerit sa spunem ca lumea noastra este cea mai buna dintre toate lumile posibile. Asa cum spunea si eroul lui Voltaire, Candid. Desi Candid suferise in viata mai mult decit un om obisnuit in trei vieti. Si de aceeasi parere era si mentorul lui Candid, filosoful Panglass; cu toata suferinta si starea sa fizica provocata de boala lumeasca adusa din America si capatata de la focoasa Paquette, atunci cind a vrut sa-i explice principiul ratiunii suficiente.


Si ce, noi nu putem spune despre lumea noastra ca este cea mai buna dintre toate lumile posibile? Ce-i lipseste in fond? Are de toate. Are conflicte violente in toate colturile lumii. Are droguri pentru toata lumea, inclusiv pentru vipurile bucurestene. Are cancer, are SIDA. Se cheltuiesc sume imense pentru inarmare, pentru rezolvarea unui viitor conflict cu un prezumtiv sau banuit dusman. Serviciile secrete cheltuiesc sume enorme pentru asigurarea dominatiei locale sau mondiale. Avem alcoolism, avem criminalitate. Avem terorism pentru ale carui crime abominabile este luat drept garant Dumnezeu. Ne distrugem planeta cu multa dragoste si duiosie prin poluarea excesiva. Avem tari bogate si tari sarace. Avem prostitutie, trafic de carne vie. Avem inchisori, avem torturi si torturati. Avem coruptie.


Dar:


Tarile cu o democratie consolidata asigura populatiei un nivel de trai ridicat. In ele se respecta drepturile omului; (uneori, in numele acestor drepturi, se asigura o protectie mai consistenta celor care calca legea decit celor pagubiti). Coruptia este controlata si pedepsita; cum sectorul privat este preponderent, cetateanul de rind este mai putin afectat. Gradul de influentare a justitiei este extrem de mic. Viata politica este consolidata, regulile ei fiind respectate in majoritate. Raspunderea oamenilor politici in fata opiniei publice, a functionarilor publici, este enorma; o singura greseala evidentiata si uneori numai banuita duce la distrugerea carierei celui in cauza. Goana continua dupa bani aspreste sufletele si acutizeaza contradictiile. Insa, bogatia permite o politica de sustinere a culturii, a artei, a invatamintului, a sanatatii. Rolul opiniei publice este imens; daca o personalitate politica n-ar raspunde solicitarii sau invitatiei la dialog venite din partea unui cetatean obisnuit risca sa nu mai fie realeasa in functia respectiva.


Dar:


Tarile sarace, care au cel mai adesea democratia suferinda, vad numai partea buna a democratiilor autentice, nu si munca enorma care sta in spatele ei. Accepta regimuri corupte, dictaturi crude, visind la raiul american. Pe care, constienti fiind ca nu-l vor putea egala, ar dori sa-l distruga. Tarile sarace, care au bogatii naturale imense, nu se gindesc sa le exploateze in mod rational, ci-si cheltuiesc banii pentru inarmare, in vederea obtinerii unei suprematii in zona sau pe planeta, sau in numele unui razboi denumit sfint; asta in timp ce, in tarile lor, milioane de oameni mor de foame, analfabetismul si bolile sociale sint caracteristice. Traditionalismul, inertia lor sint puternice, apelind uneori, pentru a le justifica, la motive de ordin religios; desi uneori justificarile sint fortate si nereale.


Dar la noi?


Va trebui sa intram si noi in aceasta lume nebuna, caci alta mai buna nu gasim; n-avem nici o alternativa.


Am luat ce-i mai rau din toate partile. Acceptam guvernari corupte, care au transformat hotia in ideal de viata si coruptia in virtute. Se fura ca-n codru, dar nimeni nu da socoteala. Justitia nu numai ca e oarba, dar e si putin beteaga; numai mina care duce spre buzunarul propriu functioneaza bine. Taiem padurile, omorim animalele, distrugem Delta cu vietuitoarele ei cu tot.


O lume nebuna, nebuna…


Avem parlamentari care nu fac nimic, ministri si functionari de rang inalt care nu fac nimic; decit doar pentru ei. Nu-i de mirare ca si ursii au inceput sa aiba comportament de oameni politici; in loc sa munceasca pentru a-si asigura hrana, prefera sa fure de la oamenii simpli. Nu m-as mira acum, cind dupa plecarea lui Hayssam au ramas locuri libere in partid, sa se inscrie si ei.


O lume nebuna, nebuna…


Pesedistii se cearta intre ei, liberalii cu democratii, si toti, unii cu altii. Basescu incepe sa se reliefeze ca un element pozitiv din moment ce incearca unii sa-l dea jos; fiindca nu respecta Constitutia si nu se detaseaza de fostul sau partid. Traian a luat exemplu negativ de la fostul presedinte Iliescu, care se afisa in alegeri cu Nastase; si care, prin telefon, sau prin conferinte indica justitiei cum sa ia hotariri independente de alte posibile presiuni. Dar el nu a incalcat Constitutia. Constitutia ii cerea s-o calce.


O lume nebuna, nebuna…


Iliescu s-a intilnit cu Roman si si-au cintat „ia-ma la brat si spune-mi tu“. Apoi, nea Nelu a lansat o carte despre violenta si dialog in politica. (Se zvoneste ca altcineva a scris partea cu dialogul; Iliescu a scris-o pe cea cu violenta). Masele populare au acceptat cu entuziasm sa transpire in colectiv cu cei doi mari oameni. Scenele vazute la televizor au fost emotionante. O muncitoare de la APACA, chinuita de o menopauza incipienta, i-a declarat lui Roman ca asemenea culoare de ochi n-a mai vazut. O alta juna, ofilita, i-a cerut lui Iliescu sa faca o poza impreuna; Iliescu a rasuflat usurat ca nu i-a cerut sa faca o pozna. In final, un batrin cu vizibila semipareza faciala stinga i-a luat pe cei doi in brate spunind: „Noi sintem mindria tarii“.


O lume nebuna, nebuna…


Sursa zero, cea cu stenogramele, a amutit; probabil ca a obtinut ce-a vrut.


Ceva, ceva a inceput sa miste in justitie; astfel se naste speranta ca nu voi spune o lume cu de trei ori „nebuna“, ci numai de doua ori.


Si totusi in cartierul meu parca nu-i asa mare nebunie. O sa va conving de aceasta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII