MISTERUL ANONIMATULUI

Autori


Citeva dintre afacerile politice de mari proportii au pornit, foarte interesant, prin aparitia unor informatii a caror sursa a ramas in anonimat. Asa s-a intimplat cu „afacerea Tigareta“. In aprilie 1997, s-a primit la redactii un fax, cu expeditor nespecificat. Faxul continea informatii concrete despre un transport de tigari de contrabanda pe un aeroport militar, in care autoritatile erau implicate. Dezvaluirea a dus la un urias scandal in care Constantinescu si oamenii lui s-au vazut tiriti. Au urmat dezmintiri, arestari, s-a vorbit de milioane de dolari, de retele, de personaje foarte inalte implicate, inclusiv presedintele de atunci. S-a scapat din vedere totusi ca pina la urma sursa zero a ramas neidentificata. Chiar daca faptele s-au verificat, nici azi nu stim cine a furnizat informatia. Banuielile au fost multe, dar nu a aparut nici pina azi adevaratul informator.

Asa s-a intimplat si in afacerea Watergate, cind „deapthroat“, cel care ii informa pe jurnalistii de la Washington Post despre culisele Casei Albe, a fost deconspirat abia in acest an, 2005, dupa 30 de ani. Vom astepta oare si noi 30 de ani sa aflam cine a dezvaluit afacerea Tigareta?

O alta afacere – „Armaghedon“ – l-a avut drept tinta pe Adrian Nastase. Dar si alte zone sensibile. S-a scris in aceste rapoarte anonime despre situatia din armata, despre serviciile speciale si coruptia la virf etc. Mesajele au parvenit prin internet. Autori – anonimi. Serviciile speciale au ajuns la un emitent. Interogatoriul respectivului s-a dat la un jurnal tv – fapt nemaiintilnit… S-a banuit ca rapoartele provin din anturajul lui Constantinescu care voia sa revina in politica si il ataca pe Nastase. S-a deschis o ancheta, arestari pe strada, perchezitii. Citiva procurori au abuzat de functia lor pentru a servi puterea. Mass-media au reflectat amanuntit, dar pina la urma totul s-a stins. Rapoartele Armaghedon au continuat sa curga. Si nici pina azi nu stim cine se ascunde in spatele lor. Sint servicii speciale amestecate? Grupuri de interese despre care se vorbeste atit in ultima vreme? Sau niste justitiari care nemultumiti de justitia oficiala denunta in presa tot ce afla.


Acum avem un alt treilea caz. Un mare scandal politic. Apar materiale numeroase in presa. Zeci de pagini din diferite stenograme luate in sedinte la virf PSD sint reproduse periodic de presa de mare tiraj. Dar nu avem sursa zero. Cine trimite aceste materiale, cine se ascunde sub pseudonimul „Mihai Eminescu“. E un agent al serviciilor speciale? E un lider PSD, care a inregistrat in secret discutiile si le-a transcris pentru a-si controla rivalii electorali din partid? E asta parte a unui plan de discreditare a PSD? Presa este in acest caz manipulata? Serveste si ea orbeste o cauza fara sa stie ca este folosita? E vorba de inregistrari facute din afara cladirii cu echipamente speciale? (s-a vorbit si de sateliti de comunicatii care ar fi inregistrat sedintele PSD) Facute de cine? Sint amestecate, cum s-a zvonit, servicii speciale straine, interesate in rasturnarea regimului Iliescu&Nastase? Face parte România dintr-un plan mai larg de integrare a sud-estului Europei? Sau e vorba doar de rafuieli marunte intre politicieni români care nu ezita sa foloseasca metode neortodoxe pentru a se avea la mina unii pe altii…Cert este ca PSD este sub soc. Afacerea poate continua multi ani. Si asta poate ruina partidul, cel putin in planul imaginii. Sursa care a dezvaluit steonogramele ramine anonima, ca si in cazul Tigareta si cel al Armaghedoanelor. In ultimele zile si-a facut simtita prezenta aruncind pe piata media alt rind de stenograme si emitind anumite pretentii. Ce joc se ascunde aici? Care sint actorii din culise? Care sint mizele? Imposibil de raspuns atita timp cit sursa ramina in anonimat.Comenteaza acum

3 Comentarii

  1. :):)(adresa neimpotanta) said:

    Nu conteaza. Conteaza inregistrarile.

  2. victor said:

    Domnule,
    Maestrul Caragiale ne-a demonstrat in opera sa ca in politica ,,ezista,,d’alde Gagamita Dandanache.Avem si in anul de gratie 2005 si vom avea atata timp cat va exista politica si Romania.Caci daca nu mai e ,, coledzi,, cum se poate sa nu dezvalui la jurnal asemenea mizerii?Deci,pseudo M.Eminescu fie nu mai are osul de ros, fie e un binevoitor de schimbare al politicii duse de tartorii de dupa ’89 ce s-au perindat la conducerea tarii.Ca asta e modalitatea de a scoate sobolanii la lumina cinste eminescului, ca vrea si el sa roada in continuare din ,,sudoarea poporului,, e murdar.

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 30 august 2005

Actualitate

» Craiovean pacalit cu 66 de milioane la casa de schimb valutar ALLROM 2003
» Pensionarii doljeni nu-si pot achita ratele la imprumuturi
» A treia etapa de recalculare a pensiilor a fost finalizata
» Reabilitare de strazi de 5,5 miliarde la Grecesti-Dolj, blocata din cauza inundatiilor
» Amenajari in piata din Petrosani
» Doua masini distruse in urma unei tamponari
» Si-a omorit fratele pentru o palma de pamint
» Banii pe medicamente, poate in septembrie
» Scurte stiri
» Scurte stiri

Local

» Pe Valea Oltului, circulatia feroviara si rutiera este inchisa
» Drumurile judetene, distruse de inundatii
» A murit electrocutat
» A vrut sa se omoare din dragoste
» Un vagon cu orz s-a rasturnat in gara Jianca

Gorj

» Un nou-nascut abandonat intr-o cutie de carton a fost salvat de locatarii unui bloc din Tirgu Jiu

Sport

» I-am batut si la fotbal, si la pumni
» Jaber, Mitchell si Clitnovici sint in regula
» Lung jr. si-a ispasit pedeapsa
» Ungureanu nu mai vine la Pandurii
» Sandoi se hotaraste greu
» Marin Rosca, director tehnic la FC Caracal
» „Pandurii“ vor fi televizati de doua ori
» Un milion de dolari pentru Hanescu
» Lotul de gimnastica a fost desfiintat
» „A fost un test util pentru noi“
» Ferrari i-a aratat „pisica“ lui Schumacher
» Fernando Alonso a facut o demonstratie de pilotaj
» Zanardi la prima victorie dupa ce i-au fost amputate picioarele
» Trei echipe craiovene joaca „acasa“
» Fumatorii, in atentia lui Condescu
» Divizia D, etapa a 4-a
» Stiinta joaca pentru onoare si blazon
» Pirvu nu mai vine la Universitatea
» A revenit Stemat
» Cu Astra, la matineu
» „Papi“ si-a luat familia in China
» 11 stele norocoase
» Doar un craiovean la Academia de Fotbal
» Scurte stiri
» „Jucatorii au profitat de bunatatea lui Sandoi“
» Nitulescu: „Ungureanu are contract pina in 2008“
» Nimic despre fotbal
» „Putem sa invingem Cehia“
» Accidentarile ii dau batai de cap lui Piturca
» Lotul României pentru meciul cu Cehia
» Chivu a cistigat la Reggina
» Contra, debut fericit

Bani & Afaceri

» Alianta se sparge in TVA

Opinii

» MISTERUL ANONIMATULUI

Top