14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Vara antipatica

Vara aceasta a fost antipatica, pâna acum cel putin, din toate punctele de vedere. Am in urma mea saptezeci si noua de veri traite si nu-mi amintesc sa fi fost vreuna dintre ele la fel. Ploi violente, mânioase, care au provocat in tara inundatii catastrofale, lasând multi români fara agoniseala de-o viata, au alternat cu perioade de canicula in care medicii nu mai conteneau sa-i avertizeze pe batrâni si pe cardiaci ca nu e prudent sa iasa din casa la orele amiezii. Si daca in cartile mele am declarat de nenumarate ori ca ma socot un om al verii, ca mi-as fi dorit sa traiesc intr-o vara perpetua, acum abia astept sa vina toamna. Poate, crizele de furie ale climei se vor mai potoli. Am devenit melancolic pe tema cultului verii, caruia i-am fost, pâna acum, mereu credincios.


Si politiceste, aceasta vara a fost, si continua sa fie, antipatica. S-ar zice ca politicienii s-au molipsit de la clima, contribuind la tensiunea care nu ne-a crutat nici vacantele, nici nervii. Daca-mi amintesc eu bine, de la inceputul verii pâna acum n-a existat zi tihnita, fara nici un scandal. Fie nesfârsitele certuri pe tema alegerilor anticipate, fie baletul primului ministru in jurul demisiei sale (ba irevocabila, ba revocata) si razboiul inceput intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria au alimentat, zilnic, televiziunile si ziarele cu scandaluri. Au urmat, apoi, speculatiile provocate de o declaratie a presedintelui Basescu in care a acuzat un ziarist ca si-a permis sa-l ameninte la telefon. Presedintele n-a dat nume, initial, dar ziaristul in cauza a publicat un editorial in care parafraza o vorba din Caragiale: „Eu sunt Bibicul, «coane Iancule»“. Rumori stânjenite, dar si glume (la fel de stânjenite) a stârnit si o dezvaluire a directorului ziarului „Gardianul“ legata de o explicatie vulgara data intr-o noapte, la o cârciuma cu nume snob, de dl presedinte „axei Washington – Londra – Bucuresti“. Si nu s-au sfârsit bine aceste scandaluri, cu bârfele adiacente, ca remanierea guvernamentala a declansat alte controverse, alte valuri de vorbe care au concurat cu ploile si cu canicula. Bineinteles, guvernul si sustinatorii sai au incercat sa ne arate partea promitatoare a acestei remanieri, dar scepticii (intre care ma numar si eu) o considera o simpla operatie de imagine.


Si cu asta nu s-a tras cortina, pentru a avea parte de liniste macar in saptamânile care ne despart de toamna. Dimpotriva, avem asigurata, inca, de-acum o toamna la fel de antipatica, se pare, in plan politic. Alianta s-a hotarât sa ia taurul de coarne in arhidiscutata disputa a schimbarii presedintiei celor doua Camere legislative. S-a fixat chiar un termen pâna la care pe cele doua fotolii sa se aseze parlamentari portocalii. E vorba de 15 septembrie. Si cum pâna la 15 septembrie nu mai sunt decât trei saptamâni, vacanta „alesilor“ nostri a fost definitiv compromisa.


Dar, fireste, nu asta ma preocupa. Am alte griji, mai serioase. Si anume, ma intreb daca razboiul pentru cele doua fotolii va mai lasa timp politicienilor nostri sa-si aminteasca de marile probleme ale României de dincolo de Chitila. Deocamdata, vad ca „ofensiva“ Aliantei, sustinuta, de voie, de nevoie, de aliatii ei conjuncturali, UDMR si „conservatorii“ d-lui Voiculescu, a scos PSD din transeele in care somnola si isi lingea ranile dupa pierderea Puterii. Pâna acum, PSD n-a dat nici un semn ca si-a revenit din socul suferit in decembrie trecut. Toate energiile si le-a consumat in intrigile si aranjamentele de la Congresul din aprilie. Dupa ce complotul contra lui Ion Iliescu a reusit, PSD a recazut in torpoare, parând stors de vlaga si macinat de rivalitati interne, gen rivalitatea dintre Nastase si Geoana. Dar repunerea pe tapet a inlocuirii lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, care ocupa, in prezent, a doua si a treia pozitie in stat, l-a facut sa sara ca ars. Asa ca vom avea in continuare spectacol.


Cu altele stam mai prost.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS