3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiBATALIA PENTRU LIDER

BATALIA PENTRU LIDER

Ca tara e mai mult sub ape ca oricind de o suta de ani incoace o stim. An complicat meteo, dar si politic. O schimbare a puterii si un PSD care nu se astepta sa piarda si presedintia, si guvernul si sa treaca in opozitie. Situatia asta a adus multe complicatii unui partid care in ultimii patru ani a facut tot ce a vrut. A controlat totul, a strins parale la toate nivelurile, a distribuit slujbe, a dominat viata publica. PSD a avut un congres si era de asteptat sa iasa din criza. De la inceput, anul 2005 a insemnat pentru liderii lui, de fapt, chestiunea Iliescu. Ex-presedintele a dorit sa se intoarca la partid si sa conduca asa cum a facut-o din 1990. E invatat sa traga sforile, toata lumea sa se ploconeasca in fata lui, sa depinzi de el. Ar fi fost de preferat pentru toata lumea din PSD o retragere in glorie decit povestea care a urmat. Pesedistii au zis „nu il mai vrem pe Iliescu“, „e momentul schimbarii“. A fost impins in fata Mircea Geoana. Un triumvirat s-a inscaunat la sefie. Nastase s-a salvat un ultima noapte a congresului si a reusit sa se faca reales, dar pe locul doi. Cum era de demonizat dupa pierderea alegerilor, ar fi trebuit sa fie scos. A pierdut Iliescu, care a fost trimis la pensie… Ce a rezultat din congres se vede acum. In PSD nu e liniste, dimpotriva. Si e, mai ales, haos. Nimeni nu mai stie cine asculta de cine. Pe cine sa mizeze? Este evident ca din cei trei sefi, Geoana, Nastase, Mitrea, unul va cistiga partida. Dar cine? Asta se intreaba orice militant cu ambitii politice si de cariera. Trei lideri care isi disputa suprematia, si in coasta lor Iliescu, care bineinteles vrea sa joace in continuare un rol decisiv.


Inundatiile, comedia cu „ia demisia – na demisia“ jucata de guvern au obscurizat disputele din PSD. Dar o data viata politica linistita putin, PSD e din nou pe prima pagina. A fost declaratia lui Diaconescu prin care se punea problema ca PSD ar fi dispus sa renunte la presedintiile celor doua Camere, pentru alte pozitii mai avantajoase. Oamenii lui Nastase au ripostat dur, Diaconescu a retractat, dind vina pe presa care nu ar fi inteles exact declaratia. Enigma povestii nu e prea ascunsa. Daca Nastase pierde presedintia Camerei, Geoana cistiga puncte in duelul pentru suprematie care se desfasoara in PSD. Plecat in SUA, a ripostat nervos la unele declaratii ale lui Nastase, prea vizibil in ultima perioada, dupa parerea lui Geoana. „Liderul partidului este unul singur, iar aceasta este o regula pentru toata lumea. Nastase trebuie sa inteleaga ca acum expunerea mediatica excesiva dauneaza“. Nastase nu s-a lasat prea mult asteptat cu o reactie. Cu obisnuita lui morga a zis: „Va trebui sa lamurim daca la congres s-a stabilit o formula de functionare a partidului 1 plus 599.999 sau a fost aleasa o echipa de conducere cu roluri complementare?“ PSD nu isi va gasi linistea pina cind acest conflict nu va fi rezolvat. Aici nu e vorba „de echipa“, cum spune Nastase, ci de cine e seful! …


Pe de alta parte, factorul Iliescu nu trebuie neglijat. El poate sa incline balanta in partid de o parte sau de alta. Pentru Iliescu, Nastase este „arogant“ si „corupt“, iar Geoana, un „prostanac“. Iliescu e departe de a se resemna cu rolul de pensionar politic, de om retras sa isi scrie memoriile. El pregateste ceva, tatoneaza diverse formule. Are doua scenarii. 1) Sa paraseasca partidul, sa isi faca altul, capabil ca in 2008, sa vina tare in alegeri. Iliescu s-a pronuntat din acest motiv impotriva unor alegeri anticipate. Are nevoie de timp pentru clarificari. 2) Al doilea scenariu este sa ramina in PSD si sa se alieze cu unul dintre rivalii la sefie. Cu cine va juca? Nu cu Nastase sau Geoana, mai curind cu Mitrea, cu care are relatii mai bune. Mai joaca o partida. Pune presiune pe sefii PSD, afisindu-se cu Petre Roman. Dar asta e doar de fatada, cred. Iliescu nu poate sa nu stie ca asta e o formula sterila. Oricum, aceste dispute vor alimenta presa pina la sfirsitul anului.


PSD este marele bolnav al vietii noastre politice. Desi vrea sa para un partid unit in lupta impotriva coalitiei de la guvernare – si a iesit de citeva ori belicos la atac – PSD este un partid fragil, care are nevoie de mult timp pentru a se clarifica in interior. Adica pentru a stabili cine este seful suprem, liderul. Deocamdata, PSD este intr-un interimat. Mandatul actualei conduceri are numai doi ani. Cel putin atit va dura batalia pentru lider.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS