22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

PISICA PESTE GARD

Vara asta fierbinte nu coincide pentru politicieni cu o vacanta. Tenorii opozitiei au sters-o totusi prin tarile straine si nu ies din transee. Silenzio stampa, cum a cerut ferm Dancu saptamina trecuta. Dar la guvernare viata e mai grea, trebuie sa gestionezi puterea si asta nu e un lucru foarte simplu. Oricum, PSD nu are ambitii sa vina acum in fata, mai asteapta sa se erodeze si mai tare Alianta D.A. si sa fie cerut de opinia publica. Abia apoi isi va anunta pretentiile de a reveni. Pina atunci prefera sa scoata castanele din foc cu miinile lui Tariceanu&Co. Si cind a plecat, Nastase a lasat multe castane fierbinti… Guvernul lupta acum din greu cu ele, cu cele din buget, cu povestile din sanatate, cu autostrada Transilvania, cu atitea afaceri de mare coruptie, cu justitia. In plus, clauza de salvgardare sta deasupra capului. Trebuie sa fii nebun sa stai acum la putere… Prudent, PSD asteapta zile mai bune pentru el si mai proaste pentru altii. Pina in 2007, poate sa doarma linistit si sa joace pe greseala adversarului. Unii spun chiar ca PSD nu trebuie sa faca nimic, sa astepte doar. Asa s-a intimplat in 1996-2000, cind a fost adus la putere de prostiile CDR. Or, se vede cu ochiul liber, Alianta D.A. si aliatii sai repeta cu o insistenta demna de o cauza mai buna polemicile, greselile, manevrele, intrigile dintre Constantinescu, Ciorbea, Vasile, PNŢCD, PNL… Din istorie nu se invata nimic, a zis tata Hegel, dar ma asteptam sa existe totusi la liderii Aliantei D.A. un mai puternic instinct de conservare. Macar lectiile triste, esecul electoral de atunci sa fi fost tinute minte. Uitarea cea mai adinca, din pacate o regasim printre cei care au azi puterea. Patimile, prostia adesea se amesteca aici, unde ar trebui sa existe doar calculul rece, realismul cel mai categoric.


Sondajele nu fac decit sa constate declinul actualei guvernari. Unii se leagana in iluzia ca este destul timp pentru ca Alianta D.A. sa se refaca. „Sintem la inceputul unei guvernari de patru ani si se mai pot intimpla multe“. Asta este ca si cum un jucator de tenis si-ar zice, la pierderea primului set, ca mai sint de jucat altele si mai am timp sa ma refac si sa cistig meciul. Bine ca nu l-am pierdut pe ultimul!…. E primul pas spre esec, dar entuziasmul prinde bine politicienilor, ca si increderea in sine, si sa intorci spatele realitatii. Daca te prefaci ca nu vezi ce se intimpla, poate scapi. Exact cum un pieton trece strada intorcind capul, ca sa nu il vada pe politai. Spera astfel sa nu fie amendat… Sint subterfugii care te pot scapa pe moment de neplaceri, dar te duc la pierzanie. Ii observ pe liderii Aliantei D.A. iesind pe micile ecrane, cu tot felul de declaratii, foarte siguri pe ei, senini, ca si cum nu ar observa ca se duc la vale.


Luna august poate va fi un sfetnic bun. Vipusca asta de vreme poate ii aduce pe acesti domni la bun-simt. Nu stiu ce jocuri se vor face in continuare la Cotroceni, in aleea Modrogan, in Palatul Victoria, dar este sigur ca sintem departe de stingerea crizei politice pe care o traversam. Mutarile nu sint atit de multe totusi. E clar ca se incearca de catre PD declansarea alegerilor anticipate. 2/3 din electorat nu le doreste, dar le doreste neaparat Basescu. Presedintele nu e obisnuit sa piarda. Tariceanu nu va avea zile linistite. Intrebarea este daca PD se va retrage de la guvernare? Ii lasa in ofsaid pe liberali. Apare un guvern minoritar, PNL se apropie inevitabil de PSD, PD trece in opozitie si marcheaza puncte, cistiga sigur in 2008. Asta sa fie scenariul? Daca PD nu se retrage, ar urma un razboi de uzura, cu contre, dat la gioale tare intre PNL si PD. Astfel risca sa cada impreuna in 2008. Intrebarea este cine paraseste primul corabia? Cine va plati electoral pretul pentru acesti ani? PNL sau PD? Asta explica de fapt toate miscarile din interiorul Aliantei D.A. Democratii si liberalii incearca sa isi arunce pisica unul in ograda celuilalt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS