21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Continua criza

Spuneam saptamâna trecuta ca numai in meteorologie se pot face, la noi, niste pronosticuri, cât de cât, sigure. In politica, nu. De aceea ma intrebam: „S-a terminat criza?“ Multi ziceau, atunci, ca, o data cazuta miza alegerilor anticipate, compromisa de refuzul premierului Tariceanu de a-si da demisia cum anuntase (irevocabil!), apele politice se vor linisti. Eu eram sceptic. Ma gândeam ca sunt prea multe interese personale si de grup in criza care a tulburat aceasta vara, pe malurile Dâmbovitei, pentru ca interesul public sa se impuna.


Ei bine, din pacate, nu m-am inselat. Saptamâna trecuta ne-a demonstrat cu prisosinta ca situatia nu e deloc limpede, nici la liberali, nici in Alianta portocalie. Si nici in raporturile dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria.


Semnalul reinflamarii spiritelor l-a dat consilierul prezidential Theodor Stolojan, care parea retras in culise. Dupa faimoasa scena, nici pâna azi clarificata, in care, bolnav sau nu, Theodor Stolojan s-a retras din cursa prezidentiala, in toamna trecuta, iar Traian Basescu a plâns la conferinta de presa, determinându-i pe multi jurnalisti sa-l suspecteze de cabotinaj, Stolojan n-a mai tinut prima pagina a ziarelor. N-a mai jucat un rol de prim plan. Si, brusc, a pus pe jar lumea liberala. Fara sa se sinchiseasca prea mult ca, in calitate de consilier la presedintie (calitate pe care n-o putea lasa la garderoba Palatului Cotroceni) nu era prea constitutional sa se amestece in treburile interne ale unui partid, Stolojan s-a oferit ca depanator de tensiuni la PNL. Si n-a facut-o discret, ducându-se la fruntasii liberali pentru a le da, eventual, sfaturi. A creat un adevarat „show“ public, cu suspans, dând declaratii despre declinul credibilitatii liberalilor din postura unui posibil „salvator“. Ceea ce nu putea decât sa creeze suspiciuni si dubii. N-au fost putine vocile care au sugerat (când n-au spus-o direct!) ca Theodor Stolojan avea o misiune incredintata de Traian Basescu, suparat de „razgândirea“ premierului in chestiunea demisiei, care a dat peste cap toate calculele facute la Cotroceni in legatura cu alegerile anticipate.


Nici nu s-au terminat rumorile stârnite de descinderea lui Stolojan la PNL si a venit al doilea semnal. Mona Musca a aruncat peste carbunii, bine incinsi, ai crizei din PNL o noua cantitate de gaz. Desi votul din Delegatia Permanenta care trebuia sa decida soarta lui Calin Popescu Tariceanu ca premier si ca presedinte al liberalilor a fost secret – si a consfintit ramânerea lui Tariceanu in ambele fotolii -, Mona Musca a tinut sa-si dezvaluie optiunea negativa si sa-si anunte demisia. Mai mult, a facut din nemultumirile sale, legate de ezitarile premierului, un spectacol care a tinut afisul câteva zile in presa. Ideea de baza a doamnei Musca era ca Tariceanu „una spune si alta face“ si ca „principiile“ o obliga sa demisioneze. Aceasta subita invocare a „principiilor“ in politica autohtona unde, de cincisprezece ani, n-a existat nici un semn ca se gândeste cineva la „morala“ a dat de banuit. Multi au vazut in demisia doamnei Musca o noua incercare a lui Traian Basescu de a determina, prin intermediari, directia dorita de el la PNL, inlaturând surprizele gen Tariceanu. Altii i-au dat un sens mai pragmatic, legând-o de dorinta doamnei Musca de a fi observator (cu 7.000 de euro pe luna) la Parlamentul European.


In acest moment, raceala dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria nu mai e nici macar un secret al lui Polichinelle. La intilnirea cu Asociatia corespondentilor de presa straina din România, Traian Basescu s-a referit la ipoteza unui „derapaj major“ in Alianta datorita disputelor din PNL. Si, fortând din nou limitele Constitutiei, care ii impun sa se considere „deasupra partidelor“, nu s-a ferit sa adauge ca e gata sa intervina in caz ca e amenintata Alianta.


Dupa cum se vede, criza continua. Deocamdata, au luat vacanta doar zvonurile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU