21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

TABLA DE SAH

La virf, jocurile politice s-au complicat. Infrint pentru prima data de Tariceanu, care a refuzat sa mai execute disciplinat indicatiile primite de la Cotroceni si nu a mai demisionat, Basescu a facut citeva mutari pentru a reface terenul pierdut. El nu pare deloc adaptat sa faca pasi inapoi si sa-si accepte infringerea. Asa ca l-a scos la inaintare pe Stolojan. Retras luni de zile – de la enigmatica sa iesire din cursa prezidentiala – Stolojan a declarat ca s-ar intoarce in PNL, daca acest partid ar intra intr-un proces de schimbare si daca filialele ar avea nevoie de el. Asta s-ar traduce prin: actualii lideri si politica de azi a PNL ar trebui modificate. Tariceanu este asadar contestat, ca si conducerea iesita de la congres. Citiva fideli, sau nostalgici, sau frustrati ca nu au prins locuri in guvern etc. au iesit imediat in presa sa isi afirme sprijinul pentru Stolojan. Tariceanu este acuzat de acestia ca este prea slab, prea putin hotarit, ezitant. Ca premier nu s-a impus si partidul scade in sondaje. Se cauta un lider autoritar si cu o imagine mai buna. Mutarea lui Basescu de a-l scoate pe Stolojan s-a dovedit eficace. Partidul National Liberal, desi abia iesit de sase luni dintr-un congres, a intrat in criza. Au aparut doua tabere. Pro-Tariceanu, pro-Stolojan. Contestarea lui Tariceanu ca lider al partidului ataca si configuratia guvernului. Vineri, la intilnirea cu filialele nu s-a terminat criza, cum au spus comunicatele oficiale PNL…


Basescu bate de fapt departe. Premierul trebuie schimbat, crede el, pentru a avea un guvern al lui, dirijat de la Cotroceni. Daca nu a reusit printr-un atac frontal sa il scoata pe Tariceanu, atunci face o manevra de invaluire. Ii ataca premierului spatele frontului. Creeaza haos in partid, ii slabeste baza politica. S-a auzit imediat ceva despre convocarea unui congres extraordinar. Un congres este totdeauna prilej de mare tensiune intr-un partid, pentru ca se redistribuie toate functiile. La congres s-ar incerca schimbarea conducerii PNL cu alta, dirijata de Stolojan. Tabara pro-Tariceanu spune ca un PNL dirijat de Stolojan pune acut problema aducerii partidului sub influenta, daca nu chiar controlul, lui Basescu. Nu ar intari pozitia PNL, ci a PD si a lui Basescu. Sa fie acesta pasul spre fuziunea PNL-PD? Tariceanu e ferm pe pozitiile liberalismului. Stolojan este mai ambiguu ideologic. El provine ca si Basescu de la stinga populista FSN, a fost sustinatorul lui Iliescu etc. Chiar daca nu se va tine un congres, tema provoaca dezbateri tensionate la virf si in filiale. Pozitia lui Tariceanu, ca negociator, fata in fata cu Basescu, e slabita atita vreme cit are probleme in partid. Asta se si cauta.


Asaltul anti-Tariceanu are loc si la nivelul guvernului. Cererea de remaniere aparuta ca din senin il pune pe premier in defensiva. El trebuie sa rezolve o alta criza, cea a distribuirii fotoliilor de ministru. De la Cotroceni, Basescu a zis ca sprijina remanierea. Asta vrea sa insemne ca Tariceanu trebuie sa o faca. Jocul PD e nesigur. Urmeaza discutii dificile, cine vine, cine pleaca. Vor fi stimulate neintelegeri care sa arate incapacitatea lui Tariceanu de a duce la capat operatia remanierii guvernului. A aparut si alta tema: a unui guvern minoritar. Adica sa fie scos din coalitie PC, poate si UDMR. In acelasi timp au aparut acuzatii ca PNL&Tariceanu s-ar fi inteles cu PSD&Nastase&Geoana. In caz ca PD si-ar retrage sprijinul, alta coalitie s-ar putea construi. Amenintarii PD ca se retrage din coalitie ii este opusa alta, un guvern sprijinit de PSD… Insinuarea otraveste apele politicii de centru-dreapta. E un zvon insistent venit dinspre Cotroceni sau din aleea Modrogan? E greu de depistat, dar le foloseste adversarilor actualului premier. Se cere un asalt asupra celor doua pozitii rivnite, de presedinte al Senatului si Camerei Deputatilor, ca proba ca nu exista nici un aranjament cu opozitia social-democrata.


Lucrurile au ajuns aici in aceasta partida de sah care e departe de a se termina. Cine si-a imaginat ca o data cu incetarea ploilor criza politica s-a terminat s-a inselat. In culise, strategii, jucatorii se pregatesc febril pentru urmatoarele lovituri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS