21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiGuvernarea de Hais-Cea

Guvernarea de Hais-Cea

Ministrul muncii a avansat proiectul unei legi menite a reduce drastic indemnizatia de crestere a copilului.


Chiar daca demnitarul e membru PD, legea se inscrie in politica de dreapta dusa de actualul cabinet, politica pentru care a ajuns la guvernare Alianta DA si la presedintie candidatul acesteia, Traian Basescu. Sub acest semn, documentul a fost aprobat de conducerea Coalitiei.


Proiectul a stirnit un val urias de proteste. Lucru explicabil. Orice masura liberala vizind micsorarea protectiei sociale e primita cu ostilitate de o parte insemnata a populatiei. Pentru votul dat de electorat, masura era logica. Insusi Traian Basescu a declarat, in campania electorala, ca intruchipeaza vointa partii dinamice a electoratului. Aceasta parte – sustinea Domnia sa- vrea sa cistige pe masura talentului, a energiei si a inteligentei.


Emil Boc, presedintele PD, a sarit imediat si a cerut retragerea proiectului. Guvernul s-a conformat. Indirjirea de a-l pastra ar fi adincit ruptura dintre PD si PNL. Si astfel un moment al politicii de dreapta nu s-a mai consumat.


Am asistat la unul dintre multele momente din ultimul timp ale complicatei situatii din interiorul Puterii. Disensiunile din cadrul Coalitiei au fost semnalate de catre toti analistii. Nu s-au adincit insa cauzele acestor disensiuni. Incidentul cu legea liberala ne lasa sa intrezarim ceva din adincimile divortului crescind dintre PNL si PD.


De ce s-a ridicat PD impotriva proiectului de lege?


Din acelasi motiv pentru care s-a pus contra cresterii TVA, a schimbarii consiliilor de administratie la Radio si Televiziune. PD e obsedat de zestrea electorala. Masurile liberale, evident de sacrificiu, rod drastic zestrea unei formatiuni aflate la guvernare. Pentru a evita acest pericol, PD critica masurile de austeritate luate de catre guvern.


Da, dar PD se afla la guvernare impreuna cu PNL. Logica politica, dar si logica de bun-simt ar cere ca PD sa-si asume si masurile nepopulare. Disociindu-se de ele, PD se straduieste sa-si conserve si chiar sa-si sporeasca zestrea electorala. In acest context, erodarea ar urma sa loveasca doar PNL.


Un comportament mai mult decit primejdios. Simtind manevra, liberalii dau inapoi. Si astfel guvernul de dreapta, votat pentru un program de dreapta, nu mai face nimic pentru a promova o politica definitorie pentru locul ocupat pe scena politica.


Normal ar fi ca PD sa treaca in Opozitie. Nu poti fi si la Putere, beneficiind de avantajele sefiei, si in Opozitie, beneficiind de lipsa de responsabilitate. Daca e vorba sa se prabuseasca trebuie sa se intimple asta cu toate formatiunile Coalitiei. A lasa povara masurilor de austeritate doar pe umerii PNL inseamna a contribui la imaginea unei guvernari de tip Hais-Cea.


Lucru care ar putea duce in ultima instanta si la prabusirea PD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII