14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiPUNETI UN TIGRU IN MASINA DVS.!

PUNETI UN TIGRU IN MASINA DVS.!

Congresul PD a decurs cum a hotarit maestrul de ceremonii, Traian Basescu. El a stat dupa cortina si a minuit papusile care stateau la prezidiu. Acestea, din cind in cind, mergeau la tribuna sa spuna ceva, iar sala aplauda frenetic la comanda. Asa a fost si in 2001 la congresul PSD, aplauze, idolatrie, lucrurile aranjate, entuziasmul ca sint la putere. Seful, adica Nastase, ales in unanimitate. O sala plina cu 4.500 de delegati a fost la PD in week-end ca si la PSD in 2001. Anul asta, la congresul sau, PSD s-a rezumat la 1.500 de delegati ca sa il blocheze pe Iliescu sa redevina sef. In opozitie e mai dificil sa organizezi entuziasmul popular. La PD, zilele astea a fost floare la ureche, doar sint la putere, au si un presedinte la Cotroceni. S-a cintat, s-a tropait, s-a chiuit, s-a votat cum s-a cerut. Toata lumea a fost multumita. Cel mai vesel a fost nu Boc, care are acum o palarie mare cit roata carului pe cap, cit Basescu, care a jucat decis si a cistigat. Steaua inca il ajuta. Basescu a schimbat piciorul de pe stingu’ pe dreptu’. A renuntat la social-democratia cu care se batea cu sapte-opt luni in urma cu caramida in piept, impotriva impostorilor de la PSD. Care era adevaratul social-democrat e greu de spus. PSD era considerat de Basescu postcomunist, nomenclaturist, securist. Adevaratul social-democrat era el, Basescu, si ceata lui, nu Nastase. Acum, Basescu, cu aceeasi ceata, ajuns intre timp la guvern si la Cotroceni, trece la PPE. Treaba era pe dos de cum o zicea Basescu. PSD ramine in Internationala Socialista, el pleaca. Trece cu arme si bagaje la PPE, se alatura popularilor, cu partidul adus in intregime la festin. Nici o sciziune in PD, nimeni nu pleaca, „toata lumea cinta, ride si danseaza“, ca-n celebrul film sovietic.


Mutarea e buna, si Basescu a actionat cum ii este stilul, energic, fara replica din partea celorlalti. Alte motiuni s-au retras prudente dinainte de congres, pentru ca seful suprem a dictat: doar o motiune, se merge la sigur, sa nu sapam transee in partid. Opozitia la ideea populara a stat amutita pe culoarele partidului. Recalcitrantii au fost dresati de Basescu sa stea cuminti in banca lor, sa lase dracului sentimentele social-democrate, de care au facut caz 15 ani, si sa isi vada de treaba. Avantajele sint evidente, nu scapa nimanui. PD a intrat intr-o familie politica europeana puternica. Liberalii nostri ramin de caruta. In Europa, liberalii joaca un rol mult mai sters decit popularii. Asadar, pariul acesta a fost cistigat din nou de Basescu. Culoarul pe care se afla acum PD, centru, este foarte favorabil. Pe stinga avea un adversar puternic, PSD, care aduna electoratul format din saracime, rural, imbatrinit. PD incearca acum sa cucereasca alt electorat, dinamic, modern, urban. Aici se va incaiera tare cu liberalii. Urmeaza scena cu cutitele. Daca lucrurile merg asa, in 2008, PNL si PD vor candida separat.


Era odata prin anii ’60/’70 o reclama celebra: „Puneti un tigru in masina dvs.!“. Tigrul era benzina Esso. Cam asta a facut PD acum. Si-a pus un tigru in masinaria de partid. PPE va fi locomotiva, va asigura contactele internationale si jocul politic la nivel european. PPE este cel mai puternic grup parlamentar al UE. PD iese din izolare si devine un actor activ al jocului politic. PPE, pe de alta parte, avea nevoie in România de un partener puternic, prezent in parlament, la putere, daca se poate. L-a gasit in PD. PPCD (PNTCD) nu reprezinta acum mai mult de 2% si activeaza extraparlamentar. Basescu a observat oportunitatea si nu si-a facut scrupule ideologice. A decis ca PD trebuie sa faca mutarea spre centru. Calculul hirtiei arata numai avantaje. Sigur, fuziunea cu PNL iese de pe agenda. Propunerea lui Calin Popescu Tariceanu, de a fuziona, reluata chiar la congres in cuvintarea lui de salut, a cazut pe un teren gol. PD nu vrea o fuziune cu PNL. Vrea sa fie cel mai tare partid, pe picioarele lui, fara aliati, dar cu Basescu in frunte, ca partid prezidential, popular, crestin-democrat. De aici vor rezulta multe in politica româneasca din urmatorii ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII