21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiNevoia româneasca de a terfeli

Nevoia româneasca de a terfeli

Duminica trecuta, la sosirea in tara a celor trei jurnalisti dupa o inchisoare de 55 de zile, am comentat in direct, pe Antena 1, evenimentul. Daca Marius Tuca, invitat si el in studio, si-a exprimat o bucurie nitel lirica, eu m-am aratat sceptic. Nu fata de eroismul atribuit propagandistic ostaticilor din presa Puterii, ci de destinul celor trei in zilele urmatoare.


Lovit de o criza de nationalism de berarie, Traian Basescu m-a acuzat pentru acest scepticism de tentativa de a sapa la temelia mindriei nationale, de a induce românilor sentimentul de umilinta fata de alte neamuri. Politicienii au in fisa postului si menirea de a bate cimpii. Luindu-l in serios pe Traian Basescu, aflat, de altfel, si la comanda unei gasti de khmeri portocalii din presa, voi preciza ca scepticismul meu se baza pe realitati: realitatile sufletesti ale poporului român. Realitati in virtutea carora virtutile – eroismul, cinstea, sacrificiul – sint refuzate cind vine vorba de compatrioti de-ai nostri.


Eram sigur astfel ca momentul de bucurie de duminica va fi rapid terfelit de aceasta nefasta tendinta de a nu crede in virtuti.


Si nu m-am inselat.


Tot ceea ce a venit dupa a dovedit ca scepticismul meu de la Antena 1 n-a fost o exagerare.


Nu stim multe despre datele rapirii, detinerii si eliberarii celor trei jurnalisti. Sint ipoteze care vorbesc de o facatura. Indiferent de dedesubturile afacerii, un lucru e sigur: cei trei au trait de-adevaratelea cosmarul celor 55 de zile de recluziuni. Pentru aceasta, ar fi meritat un anume respect. Respectul ce trebuie aratat fata de orice suferinta umana impinsa pina la paroxism.


Ce s-a intimplat in zilele de dupa sosire?


Cei trei au fost preluati de masinaria de publicitate politica si comerciala. Presedintia i-a folosit pentru a-si trage un ce profit electoral, intarindu-si muschii impotriva guvernului. România libera l-a pus pe Ovidiu Ohanesian sa scrie si sa publice un interviu in exclusivitate, aducator de tiraj. Prima TV, televiziunea Mariei Jeanne Ion si a lui Sorin Miscoci, a socotit ca-i momentul unei relansari. Omeneasca intoarcere a celor doi la locul de munca a fost transformata intr-un iarmaroc mediatic. Am asistat la transformarea bucuriei in subiect de reportaj pentru toate televiziunile. Marti seara, celor doi li s-a impus o emisiune de doua ore, menita a ridica ratingul. Conferinta de presa de miercuri a devenit un moment publicitar pentru sigla Prima TV.


In paralel, cei trei au fost prelucrati si de masinaria de terfelire. Ziarele au publicat largi extrase din documentele Parchetului, avind drept punere la cale a rapirii de catre cuplul arabesc Omar Hayssam-Mohamad Munaf. In fiecare zi s-au putut citi stiri, notite sugerind ca ziaristii au fost complici la rapire.


Nu stim – repet – dedesubturile afacerii. Ceea ce s-a intimplat cu jurnalistii ostatici nu tine de nevoia de a sti adevarul. Ţine de nevoia româneasca de a micsora pe toti cei din jur.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII