21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

TELE PARADISUL

Retinerea lui Dinu Patriciu, vineri, a provocat un enorm scandal. Telefoanele mele de jurnalist au zbirniit toata ziua. Fanii si dusmanii arhitectului devenit petrolist voiau cu totii „dreptate“. Unii cereau sa fie eliberat, altii, dimpotriva, sa fie infundat. România, m-am gindit, inchizind telefonul, e o camera plina de benzina. Orice poate fi o scinteie care sa arunce totul in aer. Sintem firi iritabile, ne aprindem usor, cerem masuri radicale, ne exprimam patimile public, in graba, instinctiv. Mintea cam lipseste. Abia ne-a trecut euforia eliberarii ostaticilor, abia am scapat de spaimele inundatiilor, abia am uitat de criza spitalelor si ne trezim deodata cu bomba asta cadou. Mass-media – care si asa nu duc lipsa de subiecte de pagina intii in ultima vreme – au zis mersi de asa pont gras. Am avut un week-end cu procurori, judecatori, transmisii in direct, catuse, jurnalisti inghesuiti pe trotuare, avocati, talk-show-uri, stiri incendiare. Emotie, thriller, suspans, tot ce va doriti. Parca eram la Palermo, in ziua unui mare proces cu Mafia. Si noi, românii, mai un mic, o bere, iarba verde, canicula… Vara incepe bine, dragi cititori. Pina sa ne lase politicienii -asta se va intimpla cind vor pleca dumnealor prin concedii exotice – o sa mai avem multe prilejuri sa ne infioram si sa ridem. Bietii de noi, confiscati iar cu telecomanda in mina, cum ii sta bine românului.


Alt subiect fierbinte a fost bineinteles descinderea senzationala pe aeroport a celor trei ostatici, jurnalisti români disparuti la Bagdad. Tot tacimul si aici. Jocul de imagine, care a coplesit retinerea lui Patriciu, a fost aici prezent si mai tare. Sute de jurnalisti, camere tv, toate televiziunile in direct. Basescu, unul dintre asii teledemocratiei, ai paradisului catodic, nu putea sa lipseasca. A fost clar ora triumfului lui Basescu. O incercare extrema, prima dupa alegerea sa la Cotroceni. Ne-am cam invatat cu lacrimi in direct, vezi retragerea lui Stolojan, vezi vizita la Washington. E si asta un stil. Totul in direct, live. Strip-tease pentru suflete, telenovela. Lumea bunelor sentimente stoarce audienta, voturi, bani. Fiecare ia ce are nevoie. Politicianul, jurnalistul, omul de afaceri, gospodina. Totusi, cam mult, un ton prea sus, prea apasat si de data asta. Parca altcineva (Basescu ?…) fusese eliberat din beciul teroristilor irakieni. Ca spectacolul sa fie complet, a urmat si transmisia de la Cotroceni. Cei trei jurnalisti au fost adusi ca moastele Sfintului Dimitrie Basarabov de la biserica patriarhiei. Ca sa ne scape de inundatii, pesemne. Si iar dai si dai si lupta si dai !…vorba lui Agamita Dandanache. Si iar aceeasi surzenie, aceeasi euforie. Iar expresia sentimentelor la tv, saluturi telegenice, declaratii bune pentru buletinele de stiri. Nici un prilej de meditatie. Nici o infiorare. Betie de cuvinte la reporterii nostri, palavras de amor, entuziasm circumstantial. Sintem luati drept prosti, de acefali, de maimute. Asta imi si place mult de tot cind ma uit pe micul ecran in lipsa de altceva mai bun de facut.


Am trait si alte melodrame tv primavara asta teribila. Spectacolul inundatiilor ne-a dat prilejul sa ne aratam talentele. Apele revarsate peste cimpuri, politicienii cazuti cu elicopterul peste sinistrati, plinsul in prim plan, furiile neavenitilor care isi ofereau expertiza cui nu le-o cerea. A fost un fel de mare montare Hollywood. Cu figuratie multa, bugete grase, echipe numeroase si zgomotoase, public pe masura. Apoi au fost blaturile transmise in direct, care ne-au atitat sentimentele noastre telenovelistice. Foiletonul asta cu echipe care trintesc meciurile in vazul lumii trebuie neaparat vazut. Sa vezi apoi cozile de la farmacii, explicatiile ministrului, vorbele in doi peri a tot felul de negustori de iluzii si medicamente, directorii de spitale. Si bineinteles pacientii fantomatici, nedumeriti cu ce li se intimpla, ramasi fara tratament …


Sintem tot mai mult confiscati de televiziuni. Sintem prizonierii telenovelei si stirilor. Inghitim tot. De la ciini storciti de masini, la sinucideri prin poduri parasite, de la violatori la dementi scapati din spitale psihiatrice, la topmodele. De la certuri intre vecini la demisii spectaculoase. De la afaceri de coruptie la scandaluri politice, de la povesti cu amanti si adulteri celebri…Totul a devenit o irealitate pe care o urmarim cu sufletul la gura. Existam intrucit ne uitam la televizor. Si credem tot.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS