HABEMUS PAPA(SA)M

Autori


In dimineata zilei de joi, leii grei ieseau in lume. Cam in acelasi timp, niste rinoceri grei au fost vazuti intrind in Sala Palatului, unde trebuia sa se aleaga nu un nou Papa, ci un nou sef de partid.

Dat fiind locul ales pentru alegeri, loc cu vechi si nostalgice amintiri revolutionare, ma asteptam ca si alegerile sa se desfasoare dupa vechi si productive practici. Dupa un scenariu cunoscut din Biblie, cind Dumnezeu a constatat ca Adam are in coasta pe viitoarea lui nevasta, pe care a scos-o, si i-a spus lui Adam sa-si aleaga femeia care ii place. Adam a recunoscut ca Eva e cea mai frumoasa si mai buna femeie de pe pamint. Dar intre timp, in urma unei cunoasteri temeinice a arabilor si a religiei lor, partidul a constatat ca Adam poate avea mai multe Eve, ceea ce se numeste „poligamie“, spre deosebire de situatia in care ai o singura Eva, situatie care se numeste „monotonie“. Asa ca papasa Nelu a avut grija sa fie incadrat de inca doua persoane. Precum Iisus; numai ca El, dupa aceea a fost sacrificat. Ceea ce le-a dat idei multora dintre participanti. De primul contra candidat nu

m-am mirat; se stie ca, virgula (sau fara virgula), cind Iliescu apare si Soarele rasare. Al doilea contracandidat era copil de casa. In schimb, al treilea a constituit o surpriza, fiindca s-a inscris in cursa pe post de obiect ascutit cu nume usor obscen care se asaza in coasta.

S-au mai inscris si altii in cursa, pentru alte posturi. Am regretat insa ca n-au folosit numele de cod pe care ei intre ei si le-au dat: Prostanacu, Senilul, Arogantul, Titulescu-minor etc.

Inainte de alegeri, cel mai in forma parea nea Nelu; il priveam cu invidie ce bine arata la cei 45 de ani ai sai si ma gindeam ce bine va arata peste 20 de ani, cind va implini 25 de ani. A urmat apoi invatamintul politic, unde tovarasul Adrian Nastase a vorbit despre succesele epocale, despre noile culmi de progres si civilizatie pe care le-am escaladat, despre necesitatea unitatii partidului si alte chestii inedite, care s-au mai spus in trecut, in aceeasi sala, de multe ori. I-a criticat vehement pe defaimatorii care afirma ca partidul este un partid de corupti. Poti cauta si cu microscopul electronic si nu gasesti un corupt in partid. (M-am uitat si eu prin sala; intr-adevar, unii erau prea tineri si de curind in partid, asa ca n-au avut timp sa invete). Mi-a placut ca tovarasul Nastase era radios, gratios si haios.

S-au adus mai pe urma buletinele de vot; mi-au placut ca erau colorate. Ideea asta a mai avut-o la Gorj Mischie, care, atunci cind se vota ceva, dadea votantilor pixuri de culori diferite; albastru – pentru liberali, verzi – pentru pedisti etc., asigurindu-se astfel secretul votului.


La numaratoarea voturilor s-a schimbat calimera; democratia strica smecheria. Liderul etern si maxim, cel vesnic tinar si nelinistit, unicul, singurul, cel mai, indispensabilul, a fost retrogradat pe postul de „papasa“. Ceea ce, in iubita limba moscovita, inseamna „tataie“.

S-a incheiat astfel o perioada de 15 ani scursi in umbra, deloc fasta, a lui Ion Iliescu. O perioada care poarta anatema a trei rinduri de crime: asasinarea grabita a cuplului Ceausescu, mortii Revolutiei, „accidentatii“ din Piata Universitatii. Nu stiu cine sint vinovatii adevarati; dar stiu cine a profitat in urma acestor crime. O perioada in care s-a mimat reforma si s-au incurajat si protejat hotia, coruptia.

Unii saluta rezultatul alegerilor din partid, calificindu-l ca fiind „istoric“. Dar oare sa fie suficienta inlaturarea lui Iliescu de la putere? (Necesar era). Constituie acest rezultat o schimbare de conceptii sau numai una de generatii? Cei care au cistigat alegerile au luat oare in cei patru ani trecuti atitudini ferme, transante, fata de aspectele negative din partid, vizibile si incontestabile? Citi membri de partid cu probleme au fost exclusi in timpul presedintiei lui Adrian Nastase? Pentru moment, n-am nici un motiv sa fiu optimist. Nici dintr-o parte, nici din alta. As putea fi optimist cind in Senat dispare culoarea politica atunci cind este vorba de declaratia de avere. De ce va temeti, fratilor? Refuzind, va autoacuzati. Ati strins atit de multe incit va e teama de oprobriul public?

Ma gindesc cu tristete ca unii au strins averi nerusinate, iar oamenilor sarmani le-au luat apele zilele acestea casele, vitele… Umilele lor avutii, strinse cu greu si prin munca intr-o viata intreaga, s-au dus pe apa simbetei. Pe cind altii…..Comenteaza acum

2 Comentarii

  1. xulescu said:

    era timpul pentru ex-seful statului sa fie si ex-omul politic cu infuenta colosala. iliescu de prea mult timp era o plaga sociala. nu doar ca prin imensa caracatita a prejudiciat statul (deci pe cetateanul de rand), dar a luat conationalilor sai pentru prea mult timp respectul de sine. a pricinuit, nu doar pagube materiale,dar si morale. ma refer la 15 ani de neocomunism. daca nu a fost sa fie un demn urmas al lui vito corleone, doar metoda l-a deosebit de rachetii rusi. este adevarat ca si romanul de rand in imensa lui nepasare a lasat ca lucrurile sa degenereze, dar mai bine decat nciodata.

  2. Dan Rotariu said:

    Incepe sa imi placa discursul dvs. d-le profesor. Incepe sa se apropie de al meu. In ultimele 3 paragrafe ati fost la fel de comunist ca si mine. Felicitari! Profitorii sunt cei care reprezinta in toate Partidele Parlamentare: PSD, PNL, PD, PUR, PPRM, UDMR. Deci nu partidele in intregul lor (nea Gutuie care plimba vaca) ci cei care au avut functii in ierarhia de stat. Oricum va multumesc pt ca acum am inceput sa descoperim punctele comune.

Alte stiri

4 martie 2019

Vâlcea: Lucrări pe un tronson al DN 7, timp de trei zile

În perioada 04 – 07 martie 2019, pe DN7, pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea ,la km. 178+550m, pe sensul de deplasare Sibiu-Piteşti, se vor efectua lucrări de „remediere cămin de vizitare a rețelei de canalizare”. Pe perioada lucrărilor ...
2 martie 2019

(Video): Târgul de nunți oferă o experiență unică în Bănie

Cel mai mare târg de nunți din Oltenia și-a deschis, vineri, porțile la Centrul Multifuncțional din Craiova.“Wedding Fever”, cea mai mare și creativă expoziție dedicată nunților, a revenit cu forțe proaspete în inima oltenilor, pentru a sprijini ...

Sumarul ediției de sâmbătă, 23 aprilie 2005

Actualitate

» Director nou la finante?
» Buzatu de la PNL, in conflict cu partidul
» Peste jumatate dintre fostii sau actualii primari gorjeni, cercetati penal
» Un miliard de lei pentru salvarea unui copil de 12 ani
» ANAF declanseaza operatiunea „mielul si cozonacul din portbagaj“
» Alocatii complementare acordate dupa ureche
» Mieii nu vor fi taiati in pietele din Slatina
» Angajatii CFR au scurtat greva ca sa vinda bilete
» Legea 10/2001 da batai de cap primarilor
» Un inspector de la Taxe si Impozite a ajuns in fruntea CAS Dolj
» Inundatiile au afectat peste 1.000 de hectare de teren agricol
» Trei candidati pentru sefia Parchetului Dolj
» Bilete de tratament insuficiente pentru veteranii de razboi si persoanele cu handicap
» Doljul are cele mai murdare ape
» Salubritatea, obligata sa obtina licenta pentru incinerator
» „Nero di luce“ – expozitie de grafica existentialista
» Radio Lumina – cale de comunicare si intelegere intre oameni
» Centrul de Informatii pentru Cetateni, in casa noua
» Elevii de la Grupul Scolar „G. Bibescu“, monitorizati nonstop de parinti si profesori
» Vilcea ramine fara muzee
» Scurte stiri
» 4 ZILE
» Sprinceana, arestat

Local

» Do Svidania!
» Jocurile de culise au invins bolsevismul din sala
» Reactii politice

Sport

» Netoiu nu mai ia Universitatea Craiova
» Acum ori niciodata!
» N-am cistigat niciodata in fieful „feroviarilor“
» „Sintem obligati sa batem Universitatea!“
» Chelsea nu-l iarta pe Mutu
» Bratu ar putea parasi „canarii“
» Codrea a fost laudat de antrenorul Rossi
» Galatasaray se va duela cu Fenerbahce
» Trei puncte asteptate
» „Mergem sa batem pe Inter Gaz“
» „Jucam pentru supravietuire“
» Programul etapei a 25-a
» Programul rundei a 25-a
» Energo joaca pe terenul liderului

Opinii

» HABEMUS PAPA(SA)M

Top