Promo la reintoarcerea jurnalistilor?

Autori


Dupa mai mult de doua saptamini de la rapirea jurnalistilor români, Traian Basescu a facut o criza de limbutie. Marti dupa-amiaza, Domnia sa a acordat un interviu in exclusivitate postului de radio Mix FM in chestiunea crizei ostaticilor. Fie si daca ne gindim la cei 15 ani de politica in tranzitie si de alti citiva de reprezentant al autoritatii ceausiste, Traian Basescu nu poate fi considerat un ageamiu intr-ale maturitatii. E greu de crezut ca iesirea din tacere a fost provocata de rugamintile fostului coleg de partid, Aristotel Cancescu, proprietarul postului, sau de vreo negustorie cu Alexandru Lazescu, manager Mix FM, si cu Carol Sebastian, realizator. A fost ales un post obscur de radio pentru ca informatiile sa n-aiba taria celor afirmate la o conferinta de presa. In dimineata zilei de 13 aprilie 2005 s-au produs doua fapte care l-au constrins la reluarea intr-un cadru mai larg a declaratiilor de la obscurul post de radio: uriasul scandal produs in toate redactiile din România, pentru exclusivitatea acordata de presedinte, si nevoia de a iesi in fata presei cu o reactie la votul din Parlamentul European. Astfel se explica, poate, disponibilitatea de a raspunde intrebarilor puse de jurnalistii acreditati la Cotroceni.

Din continutul celor declarate atit la Mix FM, cit si la Cotroceni, se degaja o concluzie: Traian Basescu a simtit nevoia sa iasa in public si sa sustina ca jurnalistii sint inca in captivitate. Pentru a fi cit mai convingator, Domnia sa a adus o bogatie de amanunte, intrecind cu mult tot ce a spus timp de 17 zile purtatoarea de cuvint Adriana Saftoiu.

Am aflat astfel ca, la trei zile dupa rapire, „urmare a actiunii extrem de eficiente a serviciilor de informatii românesti, s-a reusit intrarea in legatura cu gruparea care ii detine“. Potrivit lui Traian Basescu, „este o legatura care se desfasoara in unele perioade zilnic, in alte perioade la doua zile“.

Tot presedintele ne-a informat ca „jurnalistii nu sint rau tratati, atit cit inseamna a nu fi rau tratati in conditiile in care sint in captivitate si amenintati cu automate Kalasnikov“.

In astfel de situatii, declaratii precum cele date de Traian Basescu trebuie interpretate ca semnale trimise teroristilor si opiniei publice. Presedintele a creat imaginea unor rapitori care monitorizeaza sever presa din România, atit de sever incit iau in considerare si datul cu parerea din talk-show-uri. Se intelege ca Domnia sa e constient de disponibilitatea rapitorilor de a-l lua in seama. Daca a dat aceste informatii, Traian Basescu e sigur ca ele nu vor afecta situatia jurnalistilor. In aceste conditii, se pune intrebarea: de ce n-au fost livrate aceste informatii acum doua saptamini, la citeva zile dupa intrarea in legatura cu teroristii, sau acum o saptamina? Situatia jurnalistilor nu s-ar fi schimbat, dar starea de spirit a opiniei publice ar fi fost alta.


Pentru români, semnalul dat de Traian Basescu nu poate fi pus la indoiala. Domnia sa a vrut sa se afirme spectaculos drept cel care conduce operatiunile de salvare. De aici insistenta pe o serie de nuante cum ar fi, de exemplu, cea despre calitatea de cetateni români a jurnalistilor sau cea despre suferintele indurate de captivi.

Imediat dupa declansarea crizei, Traian Basescu si-a asumat in totalitate responsabilitatea actiunii de salvare a jurnalistilor. Un gest riscant pentru cineva care n-ar detine controlul asupra situatiei. La 17 zile de la rapire, Domnia sa vine si intareste ipoteza de conducator al operatiunii de salvare. Extrem de riscant, ar exclama analistii.

Dar daca jurnalistii sint in siguranta? In acest caz, iesirea lui Traian Basescu nu mai e riscanta. E abila.Comenteaza acum

3 Comentarii

 1. Dan Rotariu said:

  Basescu e obisnuit sa nu aiba responsabilitate si deci sa nu fie tras la raspundere. Flota?! Nu era el responsabil! Apartament luat prin incalcarea legii in vederea imbogatirii nejuste?! Nu e vorba de el ci de cineva care are acelasi nume si aceasi chip dintr-o pura intamplare! Acesta e profilul moral a lui Basescu. De aceea nimeni nu ii va reprosa ca “si-a asumat in totalitate responsabilitatea actiunii de salvare a jurnalistilor” pentru ca Badica Traian nu are responsabilitate.

 2. Ardei Umplut si Rotariu Responsabil said:

  Cristoiu va exista atita timp cit vor exista cititori ca Dan Rotariu – frumosi, destepti si fara dubii. Se trage Rotariu de sireturi cu “Badica Traian”; el are responsabilitate, Basescu nu are; ca si Cristoiu, Rotariu stie totul despre “flota” – a vazut in ziare, deci e sigur, mai ales ca tot Cristoiu a scris.
  Cristoiu si Rotariu, turcu’ si pistolu’. Macar aredeiul mic si gras are misiune, papa o gramada de bani ca mercenar; Rotariu mare si slab face foamea, dar are si el un idol, ce mama ma-sii!

 3. Dan Rotariu said:

  Conform Constitutiei Badica Traian ar trebui sa respecte legile si chiar sa fie garantul lor. A jurat sa faca aceste fapte. Din pacate, egalul meu, Badica are un total dispret fata de lege. Spuneam aici saptamana trecuta ce se amuza Badica citind tot felul de scenarii si el a confirmat cat de amuzat este. Pana una alta de ce sunt retinuti ziaristii? Acest amanunt nu e pomenit niciunde. Ni se ascunde cererea de retragere din Irak a RO? E cel mai probabil pt ca nimeni nu vorbeste de mobilul retinerii ziaristilor. Nimeni nu isi risca viata pentru retinerea ziaristilor fara sa aiba un scop.

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 15 aprilie 2005

Actualitate

» Nedelescu a imputat zece tone de asfalt
» Staicu a scos in strada taranii din Simnic
» Patru comisari-sefi din cadrul IJP Gorj, „trasi pe dreapta“ din motive medicale
» Complicii lui Omar Hayssam au fost arestati
» Craiovenii fara un loc de munca s-au calcat in picioare pentru o piine
» Comerciantii din Piata Centrala – blocati in fata portilor
» In Dolj, profesoara Diana Busoi este noul inspector scolar general
» Persoanele cu handicap din judetul Gorj, lasate de izbeliste
» Masinile de mare tonaj nu pot circula pe Defileul Jiului
» Slatinenii au luat cu asalt bursa locurilor de munca
» Andrei Codrescu, ultimul scriitor de referinta din diaspora
» Stefan Banica Jr. si Iris, amendati de Primaria Craiova
» Connex marcheaza cea de-a opta aniversare prin lansarea 3G
» Festival folcloric international la Cosova – Bulgaria
» „Sageata“ El Araby M. Abdou i s-a alaturat „sefului“ Boerica in spatele gratiilor
» Omar Hayssam, cercetat pentru crima organizata si spalare de bani
» Directorul PECO Gorj il „imprumuta“ cu combustibil pe Relu Stefanoiu
» „Locomotivele TVA“ trageau dupa ele un dosar penal
» AVAS vrea sa scape de actiunile detinute la firmele din Dolj
» O familie cu trei copii a ajuns pe strada
» Greva in fata primariei, pentru o locuinta
» Sedinta-maraton a Consiliului de Administratie al ISJ Dolj
» Avansari in functii la Primaria Craiova
» O delegatie franceza a vizitat judetul Olt
» Incasari de doua ori mai mari la bugetul de stat
» Scurte stiri
» Tavanul Filarmonicii „Oltenia“ din Craiova s-a prabusit
» Primaria a cerut o expertiza tehnica a cladirii Filarmonicii „Oltenia“
» Elevii craioveni, sustinatori ai campaniei „Saptamina adoptiei“
» UE le aduce leilor din Parcul „Romanescu“ o locuinta mai mare
» Politistii olteni au datorii de patru miliarde
» Privatizarea Electrica Oltenia a scapat SC Tufon de executarea silita
» Universitatea din Craiova deschide oportunitati de studiu in Statele Unite
» „Steaua fara nume“ din nou la Craiova
» Mirajul strainatatii lasa indiferente cadrele medicale

Local

» Regia de Apa a derulat actiuni de… inundare a strazilor

Sport

» Tineti pumnii pentru Stiinta!
» „Pandurii“ n-au voie sa piarda
» „Pentru noi, toate meciurile sint cu Steaua“
» Olteni contra… olteni
» „Respectam Universitatea“
» Scurte stiri
» Niculae a sunat desteptarea
» „Imi prieste Barcelona“
» Villarreal a parasit competitia
» Mathijsen nu va evolua impotriva României
» Tricolorii joaca pe „Gheorghe Hagi“

Opinii

» La Nelu vine un arab, dar noi tot vom intra in UE
» Promo la reintoarcerea jurnalistilor?
» Despre dialog si manipulare

Top