17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiO PROPUNERE MODESTA

O PROPUNERE MODESTA

Entuziasmul si fervoarea sint inca larg raspindite. Dar incepe sa se simta in aer ca avem un guvern de coalitie. Adica unul care poate sa ne aduca mari belele daca excelentele lor nu sint atente. Ministrii merg cam fiecare de capul lor. Uneori unul hais si altul cea. Bravos, ca se inghesuie pe la televizuni sa isi arate talentele. Bravos, ca promit ca vor face si drege. Nu prea des reusesc sa „treaca sticla“, sa convinga, altfel spus. Unii sint binisor saraci cu duhul, si asta in mod vizibil. Poate era mai bine daca erau nominalizati pentru un post in administratia cimitirelor, sau pe undeva portar la un mare hotel, cu uniforma de general. Declaratiile ministrilor sint adesea nesigure si se contrazic vadit intre ele. Acum ca se stringe parlamentul si or sa apara deputatii si senatorii, cu chef de viata, microfoane si camere tv, va fi si mai mare distractia. Haosul va creste, daca nu se va ivi cineva sa cheme la disciplina guvernamentalii. O va face Basescu? Sau Tariceanu? Vom vedea.


Deocamdata, avem insa destui pasi la ofsaid. A fost punerea la punct facuta de Basescu lui Athanasiu, la prima iesire in public. Am vazut iesirea in decor a lui Videanu cu declaratia de avere. Au urmat doua reprize de contre intre Popescu si Tariceanu. Primul zice ca vrea sa aiba un secretar de stat ales pe criteriu profesional. Premierul zice invers, ca va respecta algoritmul politic. Repriza a doua: Popescu zice brav 5% si Tariceanu zice 10%, lasindu-ne sa intelegem ca, dupa introducerea cotei unice de impozitare, bugetul e in suferinta. Fac o paranteza: trebuie spus ca inclinatia de a sugruma IMM-urile, de a face micile intreprinderi sa plateasca nota de plata a intregii economii, este o apucatura rea, care va ingropa coalitia. Cam asa a fost si in 1996, cind, in loc sa sustina IMM-urile, Constantinescu&CDR le-au distrus. Efectul s-a vazut in 2000, cind aceiasi imprudenti, in frunte cu Constantinescu, s-au trezit izolati, fara suportul politic asteptat exact din zonele de unde ar fi trebuit sa aiba cea mai puternica sustinere, clasa mijlocie. Supravietuitorii din IMM au sustinut PSD, care a si luat rapide masuri, in 2001, de sustinere, impunind impozitul de 1,5%. Masura a dus la inflorirea intreprinderilor mici si mijlocii. Cele citeva sute de mii de IMM-uri constituie osatura noii clase mijlocii, pe care trebuie sa se bazeze modernizarea tarii. Guvernul Tariceanu s-a grabit sa dubleze impozitul pe profit de la 1,5% la 3%. Acum vine cu alta masura anti-IMM, dublind peste noapte impozitul pe dividende, 10% in loc de 5% cit era. Masura va slabi mult IMM-urile, pentru ca le impiedica sa se dezvolte. Atacind acest segment esential, in loc sa il incurajezi, sa ii creezi oportunitati, sa il lasi sa se capitalizeze, iti tai craca de sub picioare. Si te prezinti guvernare de centru dreapta, luind masuri antiliberale, de stinga. Asa ca, domnilor, mare atentie, ca ati pornit-o strimb. Ati luat-o peste cimp. Drumul e in alta parte.


Lucrurile nu se opresc aici. Am avut schimbul de replici de la distanta dintre Mona Musca si premier pe tema scandalului provocat de rularea filmului „Trianon“ in citeva orase din Transilvania. A fost episodul cu prefectul Capitalei, instalat cu tam-tam si demisionat dupa sase zile in urma unei declaratii TV facute de presedinte. A urmat apoi prima demisie a unui ministru, Vicol. As putea da alte citeva exemple. Din pacate, lista e mai lunga. Cam multe episoade critice, pentru numai trei saptamini de guvernare, Excelentele voastre. Cam multe zigzaguri, ezitari, bilbiieli, polemici, aiureli, nesiguranta si masuri improvizate. Povestea asta incepe sa miroase a CDR. Avem triste amintiri despre epoca aceea. Era un carnaval, cu scandaluri cite vrei pe prima pagina, dar tara mergea prost. Propun, modest, sa nu se dea o noua reprezentatie cu acel spectacol lamentabil oferit de Constantinescu si camarila lui. Daca o faceti, prevad ca o sa va curatati… repede.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS