13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiADI, NELU SI TRAIAN, O NOUA TELENOVELA ROMÂNEASCA

ADI, NELU SI TRAIAN, O NOUA TELENOVELA ROMÂNEASCA

Stiti care sint lucrurile de pe pamint care se vad din cosmos? Nu, nu va luati dupa olteni, care sint orgoliosi si vor spune ca acestea sint ruinele salii polivalente si velodromul lui Bulucea. Eu nu cred ca acestea se pot vedea din cosmos, deoarece sint acoperite de foarte multi bani. Din cosmos se vad, din cauza dimensiunii lor mari, doua lucruri; Marele Zid Chinezesc si coruptia din PSD. Totusi, situatia a fost tolerabila pina cind, vorba plugusorului: „La-nceput de an, Badita Traian/ A incalecat cuminte/ Scaunul de presedinte“. Si ce n-a facut „geologul“ a inceput sa faca el. A cerut sa inceapa sa se faca sapaturi. Unora nu le-a placut si au ripostat invocind motive temeinice impotriva lui: e alcoolic, bea sampanie cu sticla si whisky cu paharul si nu stie sa manince cu furculita. In plus, sapind la dosare, sapa Constitutia, care si asa este debila in urma violurilor repetate la care a supus-o Nelu. In plus, Tribunul, pe cind se afla in baie, a inceput sa strige: „Evreica, evreica“, de unde rezulta clar ca mama lui Traian este evreica. Altora le-a placut, si cind au vazut cum incep sa iasa dosarele la suprafata si se indreapta spre tribunale, precum o flota spre port, au strigat: „Bis, bis“. Iar altii, mai poetici, au invocat, ca pe o dorinta si o speranta, versurile poetului: „Si tot vin pe rind, pe rind, puscaria infundind“.


Mai-marii PSD-ului au intrat in panica, mai ales unii; Traian a luat taurul de coarne, dar, daca ii vine in cap sa-l ia de Cornu? Si apoi, lumea va incepe sa intrebe: „Ce ati facut cind ati fost la guvernare de ati permis ca atitea porcarii sa se petreaca sub ochii vostri?“. Nelu va raspunde: „ Vorbesc numai in fata Marii Adunari Nationale“. Iar Adi va riposta in fata acestor mirsavii: „Politica mea o constituie faptele!“ Si, intr-adevar, faptele vorbeste!


Rafinatul intelectual de formatie umanist-stiintifica, Cozminca, inspirat de ciclul proustian „In cautarea timpului pierdut“, va lansa campania „In cautarea ciolanului pierdut“. Caci ciolanul a fost elementul principal al coeziunii de monolit a partidului. Nu mai e ciolan, nu mai e coeziune. In plus, partidul trebuie sa apara in fata natiunii altfel: mai curat, mai uscat. Dar pentru curatare nu trebuie folosit PUR-ul, care, nu numai ca nu curata, dar chiar protejeaza murdaria. Singura cale este reformarea radicala a partidului, dar fara sa se schimbe nimic. Si trebuie sa-si faca publicitate, ceea ce acum va fi mai greu, caci nu vor mai fi prezentati la televizor unii cind se tund sau isi sufla nasul.


Si atunci s-au gindit ca ar fi bine sa se realizeze o telenovela, ca tot se poarta, care sa se numeasca „Ady, Nelu si Traian“. (Ady cu „y“, ca este mai european). S-a si turnat primul episod, intitulat „Nori negri“; turnarile au durat noua ore si au participat ca figuranti toti liderii locali ai partidului. S-a inceput cu prezentarea sintetica a subiectului: dragostea profunda si inflacarata dintre doi lideri de partid, care, desi separati ca virsta, au aceleasi conceptii si idealuri. Cei doi lideri lupta din toate puterile ca celalalt sa fie conducatorul partidului. Dar aceasta intentie este bruiata atit de balaurul chior si chel, cit si din interior. Dramatismul atinge culmi insuportabile. Rus, impotriva numelui pe care il poarta, striga „Jos rusnacul!“ Fiul Vrincioaiei, reincarnat intr-un balerin, striga „Jos cu amindoi!“. Intervine Luminatia Sa Cozminca, spunind „asemenea pasarii din legenda, partidul nostru trebuie sa renasca din propria-i cenusa“. Si, intr-adevar, pina la faza de cenusa nu mai e mult. Cind s-a auzit cuvintul „pasare“ s-a si venit cu propunerea ca ea sa aiba, ca orice pasare, doua aripi. S-a propus o aripa a tinerilor si nelinistitilor, condusa de Nelu, caz in care PSD ar trebui sa insemne „Partidul Senililor si Dinozaurilor“.


Cealalta aripa, a producatorilor de oua, condusa de Ady (cu y) ar trebui sa insemne Partidul Spagarilor si al Delapidatorilor. Acest episod se termina intr-un suspans dramatic realizat in tulburatoarea scena a „declaratiilor“. Actiunea se petrece in hol, unde Nelo, in virtutea inertiei, da declaratii. Apare Ady (cu y) si prezinta o lectie de gramatica, declinarea verbelor. „El da declaratii? (forma interogativa) Eu dau declaratii! (forma imperativa) Eu nu mai dau declaratii (forma negativa). Apoi Adi (cu i românesc de la Iliescu) paraseste holul. Adi se intoarce totusi si adauga: „Au venit cu ideile lor si au plecat cu ale noastre“. Nu reiese deloc cine sint „ei“ si cine sint „noi“. Importanta este insa constatarea ca exista si pesedei care au idei.


Episodul care urmeaza este si mai dramatic. Nu vreau sa spun prea mult ca sa nu va stric placerea de a-l vedea. Mentionez numai scena cu delegatul de Neamt, care isi exprima public dorinta de a deveni orb strigind „sa nu-i mai vad pe Nelu si Adi!“ Episodul se incheie tot in hol; Adi si Nelu sint strins lipiti in timp ce ceilalti striga „Picatura ce lipeste, nimic nu mai dezlipeste“. Un alt episod se va turna in vila din Sardinia, care apartine unuia dintre liderii importanti ai partidului; vila se afla intr-o regiune in care alti români, pensionari cu totii, si-au ridicat vile, din indexarile primite. Episodul se numeste „si aici sint banii dumneavoastra“. Va continua apoi cu un ciclu dedicat lui Traian. Aici se va avea in vedere cazul crudului tiran Timur cel Schiop, care, privit din dreapta, avea un ochi scos, cicatrici infioratoare pe obraz, si un picior mai scurt, pe cind, privit din stinga era chiar frumos. Traian va fi privit numai din dreapta ca sa apara chel, chior si cracanat. Se uita insa faptul ca acelora care il priveau pe Timur din dreapta si-l descriau cum este li se taia capul.


In ultimul episod, Traian insaminteaza artificial România folosind donatorii NATO si UE. Sarcina celorlalti este sa amine mereu nasterea pentru a putea afirma ca, atunci cind se va naste copilul atit de dorit,

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS