11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Cazul Cozma

Dupa aproape o zi de scandal mediatic, Ion Iliescu a anuntat ca-si retrage decretul de gratiere a lui Miron Cozma. Brusc, adversarii din presa si din politica s-au trezit fara obiectul muncii. Gafa prezidentiala fusese pentru ei mana cereasca. De mult nu mai avusesera ocazia sa-l smotoceasca pe Ion Iliescu, sa-l ia de piept si sa-l dea cu capul de peretii gazetelor. E drept, din toata ecuatia lipsea evidenta cu vina lui Adrian Nastase. La o adica, se putea forta nota si contrasemnarii de catre Adrian Nastase a Decretului i se puteau gasi notele complicitatii. Acum, dupa ce miscarea a avut loc, va fi mai greu pentru chibitii electorali sa continue campania cu aceeasi inversunare.

Practic, taraboiul s-a incheiat. E momentul unei scurte analize la rece, lipsite de emotionalitatea care era pe cale sa atinga isteria.

Pentru intreaga scena politica, efectele sint destul de mici, daca nu chiar neinsemnate. Sint mari, daca nu chiar foarte mari, efectele pentru PSD. Ion Iliescu a declarat ca revenirea s-a facut la cererea lui Adrian Nastase. Nu stim daca asa stau lucrurile in realitate. S-ar putea ca premierul in exercitiu sa-i fi reamintit lui Ion Iliescu faptul ca putea sa refuze contrasemnarea. S-ar putea ca sa se fi multumit doar cu semnalarea dezastrului pentru imaginea externa a PSD. Sigur e ca Adrian Nastase a iesit cistigat din batalia secreta cu Ion Iliescu. Mai intii pentru ca in opinia publica s-a adincit credinta in neimplicarea premierului. Daca Ion Iliescu n-ar fi dat inapoi, ar fi fost greu, extrem de greu pentru Adrian Nastase sa se delimiteze de presedintele in exercitiu. Una e confruntarea in culise si alta confruntarea pe fata. In actualele conditii insa, cind Ion Iliescu a declarat ca premierul a insistat pentru revocare, in ochii opiniei publice lucrurile sint clare. Adrian Nastase a semnat ca primarul! In batalia care se duce pentru a dovedi romanilor cine e mai bun in materie de simpatie publica, premierul are un avantaj fata de Ion Iliescu. Cel putin in ceea ce priveste nota de modernitate.

In al doilea rind, avintul cu care Ion Iliescu se pregatea sa conduca PSD cu o mina forte, readucindu-l de pe drumul considerat de Domnia sa al ratacirii, s-a mai domolit. Animal politic, Domnia sa va fi sesizat, probabil, ca are nevoie si de Adrian Nastase in partid.

Astfel, cazul Cozma s-a dovedit benefic reasezarii din PSD. Chiar daca a fost catastrofal pentru reasezarea Romaniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS