13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCampanie electorala pentru Bush

Campanie electorala pentru Bush

Din punct de vedere al ecoului moldo-valah, vizita lui Adrian Nastase in SUA a ramas spinzurata intre cele doua extreme ale atitudinii fata de un om politic: lauda absoluta si injuratura absoluta. Amicii din politica si din presa au insistat excesiv pe primirea deosebita facuta premierului roman, fara sa catadicseasca sa gaseasca o explicatie. In felul acesta au dat posibilitatea sa se creada ca suplimentele de protocol, generos acordate de Casa Alba, se datoreaza personalitatii lui Adrian Nastase. Inamicii s-au napustit asupra primirii, negindu-i toate notele mai aparte. Prin folosirea eludarii, s-a incercat sa se sugereze ca vizita la Casa Alba n-a depasit nivelul protocolului de rutina.

Adevarul e, ca de obicei, la mijloc. Primirea facuta lui Adrian Nastase a avut multe elemente neobisnuite, unele de care nu s-a mai bucurat nici un politician roman postdecembrist: declaratia lui Romsfeld la iesirea de la Pentagon, briefingul din Biroul Oval.

Intr-un ultim efort de a micsora momentul, dusmanii premierului au invocat efectele unui lobby iesit din comun, platit de la Bucuresti. Neindoielnic, un moment de protocol se negociaza de catre cele doua parti. Daca esti bun negustor politic, poti obtine de la gazda multe concesii. E insa sigur ca aceste concesii nu pot intra in contradictie cu interesele Casei Albe. Si presedintele Serbiei a vizitat recent Washingtonul. Oricit de partas a fost lobby-ul sirbesc, oaspetele n-a beneficiat nici macar de o primire la Casa Alba.

De ce i-a facut George W. Bush o primire exceptionala lui Adrian Nastase? Multi au raspuns: pentru ca a vrut sa-i mareasca premierului capitalul electoral. Lucrurile stau insa invers. Nu George W. Bush i-a facut campanie electorala lui Adrian Nastase, ci invers, Adrian Nastase i-a facut campanie lui George W. Bush.

Sa ma explic. Vizita premierului roman a picat intr-un moment extrem de dificil pentru presedintele american. Dind curs santajului terorist, Filipine isi retrasese militarii din Irak. O grea lovitura pentru America, mai ales pentru George W. Bush, care si-a facut din mentinerea Coalitiei Internationale punctul forte in contracararea acuzatiilor lansate de adversarul sau in cursa pentru presedintie. Romania n-a dat si nu da semne c-ar vrea sa se retraga din Coalitie. Mai mult, cu o zi inaintea primirii la Casa Alba, premierul Nastase si-a exprimat dezacordul cu decizia Filipine. Momentul s-a simtit imediat. Daca initial la briefingul de la Biroul Oval urma sa fie prezenti doar doi jurnalisti romani, administratia a acceptat unsprezece. Rasplata pentru reactia lui A. Nastase fata de Filipine.

Abil politician, George W. Bush a sesizat la iuteala capitalul electoral intruchipat de liderul de la Bucuresti. Poporului american i se putea infatisa o tara aliata neconditionat, o tara decisa sa mearga pina la capat in Irak, alaturi de SUA.

De aici, rasfatarea lui Adrian Nastase. Excesul de bunavointa protocolara a avut menirea de a-l expune cit mai mult pe premierul Romaniei. Pentru ca electoratul american sa se convinga ca pe lume mai sint tari pe care SUA pot paria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS