24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiConsideratii gresite despre greseli

Consideratii gresite despre greseli

Problema greselilor nu este chiar atit de simpla. In primul rind, chiar definitia greselii nu e un lucru facil. Se mai crede ca greselile au numai consecinte nefaste, ceea ce nu e deloc adevarat. Au fost multe cazuri cind greselile au folosit unora, uneori intr-o maniera consistenta. De pilda, sa amintim o intimplare petrecuta de mult in Scotia, pe vremea cind s-au introdus primele razboaie de tesut. O tinara tesatoare, care avea si copil mic acasa, din cauza oboselii, a adormit in timp ce lucra. Ca urmare, tesatura la care lucra s-a incilcit. Tinara a fost concediata, dar greseala ei i-a permis patronului sa breveteze tesaturile flausate. Si sa se imbogateasca. O alta intimplare. O secretara care, intr-un mare laborator din America, dactilografia rezultatele continutului din spanac a diverselor elemente chimice, cind a ajuns la fier, a mutat virgula in cifra respectiva cu un loc la dreapta, ceea ce i-a inzecit procentajul. Asa s-a nascut opinia continutului bogat in fier a spanacului. Au profitat fabricile de conserve si studiourile de filme de desene animate care l-au creat pe Popeye.

Marele matematician Cauchy a facut, intr-una dintre lucrarile sale, o greseala care i-a fost semnalata de un alt matematician, pe nume Abel. Cauchy revine, corecteaza greseala si de aici ia nastere unul dintre cele mai importante domenii ale matematicii contemporane. Iata un exemplu de greseala benefica.

Am putea vorbi si despre alte tipuri de greseli. Asasinarea lui Ceausescu in ziua de Craciun a fost o greseala. Alegerea „cu voia dumneavoastra a ultimului de pe lista“ a fost o greseala, consfintind sfirsitul revolutiei curate incepute in decembrie ’89. Chemarea repetata a minerilor la Bucuresti a fost o greseala. Cui au folosit aceste greseli? Tocmai ma grabeam sa raspund, cind mi s-a parut ca aud pe cineva spunindu-mi: „ciocul mic, ba animalule!“

Apropo de intimplarea aceea cind un cetatean a fost gratulat cu acest calificativ zoologic: „ba animalule“, multi au calificat drept greseala izbucnirea temperamentala a autorului acestui adagio dovedit clasic. Numai ca „adrisantului“ aceasta greseala i-a fost extrem de utila. Caci, straduindu-se sa merite caracterizarea care i-a fost facuta, animalul cu nume de leguma a perseverat si a ajuns baron de Tomis.

Si alte greseli ale domnului Iliescu s-au dovedit, in timp, ca nu erau chiar greseli. De pilda, promisiunea electorala facuta atunci cind candida la un nou, al n-lea mandat, ca va crea un milion de locuri de munca. Pina la urma, politica sa economica extrem de valoroasa a dus la crearea a doua milioane de locuri de munca: in Spania, Italia, Germania.

O singura data n-am patruns utilitatea unei greseli a domnului Iliescu, atunci cind a afirmat ca regele Mihai este prea batrin pentru politica. Acum, presedintele are exact aceeasi virsta pe care o avea regele la momentul afirmatiei de mai sus. Ce va face domnul Iliescu? La un moment dat, ma speriase chiar cind a spus ca vrea o pozitie sus, ca sa poata cuprinde perspectiva tuturor lucrurilor. Mi-am dat insa repede seama ca nu se referea la sus de tot, acolo il asteapta Ceausescu. Si m-am linistit cind ne-a comunicat decizia de a trai 120 de ani, adica un timp suficient pentru inca zece mandate. „Bucurosi le-om duce toate“, vorba poetului.

Mi s-a parut ca premierul comite o greseala neanuntind intentia sa de a candida la presedintie. Dar iata ca, de curind, la rugamintile consistente ale presedintelui Bush, premierul ne-a comunicat din America faptul ca 95% din structura sa anatomica s-a hotarit sa candideze la presedintie, ceea ce a ramas, adica 5%, trebuie pazita cu grija caci oricind se poate ivi un nou Ciomu. Oricum, declaratia presedintelui american ca vor candida si vor cistiga impreuna mi se pare de bun augur. Mai ales ca, dupa cum se pare, la viitoarele alegeri Bush va fi busit.

Apropo de aceasta greseala medicala, care a fost atit de mediatizata tocmai datorita locului unde s-a manifestat; caci cite alte posibile greseli nu s-or mai fi produs prin salile de operatii!

de Cezar AVRAMESCU

Faptele petrecute au fost precedate de o premiera medicala absoluta care a avut loc nu de mult timp. Este vorba de o interventie chirurgicala inedita, care consta in extirparea unui testicul cu ajutorul unui glont tras cu o arma de vinatoare. Tinind seama de dotarea tehnica precara a spitalelor noastre, de lipsa de anestezice, dezinfectante, fese etc., o astfel de tehnica chirurgicala ar fi binevenita. Doctorul Ciomu a continuat cercetarile in acest domeniu. Faptul ca a gresit trebuia sa aiba o explicatie. Zvonuri de culise, neoficiale, spun ca doctorul purta in timpul desfasurarii operatiei o discutie cu pacientul pentru mentinerea moralului acestuia. Lucrul acesta se obisnuieste adesea si e posibil cind celui operat i se administreaza o rachinastezie. La un moment dat, doctorul l-a intrebat daca face politica. La raspunsul pacientului ca este membru marcant al PSD, chirurgul a facut o criza nervoasa explicabila. Altii spun ca, din contra, pacientul a declarat ca este membru marcant al opozitiei. Oricum, in ambele situatii, enervarea chirurgului ar fi, daca nu scuzabila, macar explicabila. Daca totusi chirurgul respectiv are asemenea obiceiuri, putea alege pacienti pentru care urmarile n-ar fi fost atit de dureroase. Ma gindesc de pilda la mine; avind termenul de garantie expirat, nenorocirea n-ar fi fost atit de mare ca in cazul tinarului mutilat. Si de fapt procedeul utilizat de Ciomu nu e nou. Astfel, in codicele de legi ale lui Calimachi se spune: „Cel ce va umbla la partile fatacioase ale muierii cu anasirda de va curgere de singe sa i se taie scirbavnicul madular“. Numai ca in cazul Ciomu nici vorba de o asemenea scuza.

Lasind la o parte gluma, nefericita intimplare ascunde drame multiple: un tinar mutilat, o cariera distrusa, doua familii cu viitorul profund afectat. Fara a vrea sa constituie o scuza, nu pot sa nu accentuez ca profesia de chirurg, atit de prost remunerata, este una din cele mai stresante. M-am convins pe viu de acest lucru atunci cind, la invitatia regretatului profesor Busu, am asistat la mai multe operatii; imi amintesc de una de gusa care a durat vreo cinci ore. In fata plagii deschise, singerinde, chirurgul trebuie sa ia in fractiuni de secunda o decizie, timp in care depinde de reactia minii a doua si de servirea cu instrumente de catre sora-sefa intr-o ordine care trebuie strict respectata, orice intirziere sau schimbare a ordinii putind fi fatala.

Revenind la alt tip de greseli; Ralu Filip ne arata in mod permanent ca este o greseala de a prezenta anumitor categorii de telespectatori anumite genuri de filme. La fel de grav mi se pare greseala de a permite accesul unor categorii de persoane la anumite carti. Este cazul unui lider politic, al carui nume imi scapa, caruia i se citesc, contra cost, texte filozofice. (Respectivul lider a declarat singur ca nu poate citi mai mult de jumatate de pagina fara sa adoarma). In urma acestor lecturi, liderul politic a constatat ca de mult el este filozof, dar nu si-a dat seama; chiar un filozof mai valoros decit multi consacrati, cum ar fi de pilda Andrei Plesu. In mod incorect, in aceasta apreciere nu s-a tinut cont de faptul ca, de curind, Andrei Plesu a identificat care este problema fundamentala a Romaniei contemporane; aceea de a sti daca ingerii au sau nu sex. Dupa parerea mea, nu au; si de aceea, pe masura ce trece vremea ma simt din ce in ce mai inger.

Desigur, am mai putea discuta mult despre greseli. Inchei insa spunind ca una dintre cele mai grave greseli pe care le faptuiesc oamenii este aceea ca se apuca sa faca lucruri la care nu se pricep. Ca de pilda, politicienii care se apuca sa faca politica, sau eu, care scriu articole la acest ziar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS