11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCum a votat delegatia noastra la Summit-ul NATO?

Cum a votat delegatia noastra la Summit-ul NATO?

O delegatie a Romaniei a participat, nu demult, la Summit-ul NATO de la Istanbul. Spre deosebire de alte ocazii, cind asteptam pe la usi sa vedem daca mai-marii lumii ne vor fagadui ca ramin deschise, de asta-data am participat ca membru deplin. Ce inseamna asta? Asta inseamna ca in chestiunile inscrise pe agenda reuniunii Romania s-a pronuntat prin interventii si prin vot.

Ce-a zis si ce-a votat Romania la Istanbul? Nu-i asa ca intrebarea e menita sa nedumereasca pe pasnicii locuitori ai fostei Dacii? Asta deoarece, daca purcezi la o ancheta de strada, nu cred ca ai sansa unui raspuns in chestiunea ce-a facut si ce a dres delegatia Romaniei la o reuniune la care s-au luat, totusi, decizii ale Aliantei pe care, culmea, Romania va trebui sa si le asume.

Sa luam, de exemplu, decizia de implicare a NATO in instruirea noii armate irakiene. Problema nu e atit de simpla cum pare. Unii lideri europeni si-au exprimat temerea c-ar putea fi vorba de o formula mascata de interventie militara. Ce inseamna a instrui noua armata irakiana? Inseamna a trimite in Irakul sfisiat de lupte interne domni profesori militari cu barba ca a lui Iorga? Sau, dimpotriva, a trimite militari care stiu sa traga cu mitraliera? Cine raspunde de protectia acestor doctori docenti in aruncatul cu grenada? Ei insisi? Altii, trimisi tot de NATO ca sa-i apere?

Mirosind ca afacerea contine prea multe ambiguitati pentru a nu cere prudenta, unii lideri europeni au propus ca instruirea sa se faca in Europa, si nu in Irak. Americanii au sustinut ca invataceii trebuie sa mearga in zona de conflict.

Romania a avut dreptul de a da din gura si, mai mult, de a vota intr-un fel. Ce-a zis presedintele Ion Iliescu? Cum a votat Romania? Intrebari de bun-simt, sanatoase mintal, fiind greu de presupus ca presedintele nostru a mormait ceva inteligibil si a ridicat o mina doar pe jumatate cind s-a trecut la vot. Sint intrebari pe care nu si le pune nimeni. Asta deoarece, pastrindu-ne mai departe in provincialismul de Fratautii de Sus ai Europei, nu parem interesati de politica externa a Romaniei. Semn al acestui dezinteres ramine atitudinea presei. Inainte de a pleca, Ion Iliescu n-a catadicsit sa convoace o conferinta de presa pentru a explica bravilor sai supusi cum va vota la Istanbul. Impreuna cu premierul Nastase, Domnia sa a aparut in fata jurnalistilor romani care l-au insotit in capitala Turciei. Am urmarit intrebarile puse din sala dupa ce presedintele a tinut traditionalul statement. Nici una nu s-a referit direct la prestatia delegatiei noastre. Vazind ca nu-l ia nimeni la intrebari, Ion Iliescu s-a simtit in apele lui. Drept pentru care a marturisit doar atit despre controversa in chestiunea instruirii: ca „sint si puncte de vedere divergente“.

Care a fost punctul de vedere al Romaniei, poporul roman n-a aflat.

E drept ca nici nu s-a dat de ceasul mortii sa afle.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS