11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Ce va fi acum?

Alegerile s-au dus, sint deja o amintire, partidele au trecut la bilanturi. Asta inseamna ca se pregatesc de campania de toamna. Situatia cea mai complicata o are PSD. Marele perdant al scrutinului din iunie, partidul de guvernamint, e in plina criza. Delegatia Permanenta de miercuri nu a rezolvat mai nimic, lasind totul pentru august, cind va avea loc un congres extraordinar. Atunci se va anunta si candidatul la presedintie. Nastase incearca sa gaseasca pe altcineva care sa intre in cursa pentru Cotroceni. PSD e in cadere libera si are sansa a doua, inclusiv la alegerile prezidentiale. Ezitarea lui Nastase, care ar dori reeditarea „scenariului Geoana “, e de inteles. Daca pierde, cariera lui va suferi un colaps. Daca va cistiga, oricum pierde o mare parte din putere. Una e sa fii premier si seful PSD, alta sa fii presedintele Romaniei. Iliescu va prelua partidul si e greu de crezut ca influenta lui Nastase va fi la fel de mare ca a lui Iliescu in PSD. Nastase poate sa preia functia, dar nu si influenta. Dar miezul problemei il constituie faptul ca Stolojan are prima sansa, si nu Nastase. Va accepta Nastase, in august, sa mearga la sacrificiu?

Si alti granzi ai partidului au probleme. Ei au inceput sa demisioneze pe capete, dar din functii de mina a doua. Dan Ioan Popescu ramine viceprim-ministru si vicepresedinte al PSD, chiar daca a parasit baza puterii sale, organizatia de Bucuresti. Acelasi lucru pentru Viorel Hrebenciuc, ramas la virful partidului si seful grupului PSD din Camera Deputatilor, demisionat la Bacau. Etc. Sint alti sefi de filiale care demisioneaza, in urma rezultatelor proaste. Ei nu ramin cu nimic sau pe aproape… Unii parasesc barca pentru ca se scufunda, altii pentru ca nu mai pot tine scaunul sub fund, presati de rivalii din judete sa plece. Vin alegerile parlamentare si multi vor sa isi faca loc pe liste. Baronii par inca de neclintit, cu afacerile lor, cu politica lor subterana. Ei detin puterea in PSD si vor face si pe dracu’ sa ramina cu miinile pe manete, controlind pretutindeni situatia. Reforma in PSD se amina.

Cert este ca peisajul politic romanesc s-a polarizat puternic. PSD si ADA domina jocul. Intre aceste forte se va da batalia la toamna. La Alianta PNL/PD, atmosfera este mai destinsa. Este doar marele cistigator al alegerilor din iunie. Alianta DA este pe val. Alternativa la guvernare exista si lumea vrea o schimbare. Restul partidelor – UDMR, PRM, PUR- au sanse mici, nu vor trece de 6-7 procente. Celelalte nu vor exista. Pe acest calcul se fac acum toate manevrele. Aliante, comasari, fuziuni etc. Tentativa crestin- democratilor de a supravietui printr-o fuziune PNTCD-AP-URR etc. are sanse aproape de zero. Cu Constantinescu in frunte, formatiunea – indiferent cum se va numi – nu va trece de 1% si povestea va fi ingropata definitiv. Problema care ramine este, daca rezultatele vor reedita scorul din iunie, cine va avea totusi puterea. Scenariul cel mai plauzibil este ca vom avea un guvern minoritar, indiferent cine cistiga. UDMR se va alia cu partidul care va forma guvernul. Doar daca PSD sau ADA vor obtine 40% se va putea da o majoritate. Din redistribuiri ar mai putea lua 4-5% si se va ajunge la 51%… Altfel nu. Nu vad o formula cu PRM. PUR ar fi alta varianta, dar el trebuie sa intre in parlament, lucru care nu e sigur acum. Batalia electorala va fi mult mai dura, mai incrincenata decit in iunie. PSD nu s-a resemnat sa piarda. El isi va mobiliza fortele, pentru a nu trece in opozitie.

Pozitia mai buna a Aliantei DA nu inseamna ca aceasta nu are probleme. Intii, mecanismele comune de decizie trebuie sa functioneze. Daca la primul tur pentru locale s-a mers pe liste separate, acest joc acum a incetat. Cum vor fi alesi candidatii este un mare mister. In iunie au fost scoase la mezat 45.000 de pozitii si au putut fi satisfacute toate pretentiile, mai ales ca s-a mers separat. In noiembrie vor fi numai 453 de locuri, cit are parlamentul. Inghesuiala va fi mare. Multe orgolii si interese nu vor putea fi satisfacute. PSD are avantajul ca are o conducere unica, si poate decide de la virf, acolo unde exista conflicte. La ADA va fi mai complicat. Intii in interiorul celor doua partide se vor face propuneri. Se vor ciocni candidatii. O data decisi, vor merge la negocieri pe judete cu celalalt partid. In final, la virf se va trage linie. Alt prilej de tensiuni. Daca tot acest parcurs va fi facut fara incidente, atunci inseamna ca ADA functioneaza. Mai este si problema prezentelor pe liste. Este limpede ca electoratul vrea figuri noi, un stil proaspat. ADA are resurse sa aduca oameni care nu au mai fost in parlament. Daca va veni cu vechile figuri de pe vremea CDR, va suferi un esec. Dar vor face un pas in spate cei care acum controleaza cele doua partide pentru a face loc tinerilor? E un examen de maturitate si e de vazut daca il vor trece.

E de asteptat ca, dupa patru ani de opozitie, PNL si PD vor sti ce au de facut. Au invatat ce era de invatat si nu vor repeta greselile trecutului? Oricum, Romania are nevoie de o schimbare. In 1996 ea a fost ratata. Ce va fi acum?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS