17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiPearl Harbor PSD-ist?

Pearl Harbor PSD-ist?

Prin cercurile PSD-iste, rezultatele alegerilor locale sint comparate cu dezastrul de la Pearl Harbor. Nu intimplator se face un asemenea imprumut din istorie. Soptitorii zvonului vor sa sugereze nu atit ca PSD a fost luat prin surprindere mai ceva decit America in 1941, cit, mai ales, ca formatiunea de guvernamint va reactiona precum uriasul continent dupa provocarea japoneza. Altfel spus, isi va pune in miscare o atit de formidabila masinarie de razboi incit, asemenea Japoniei, opozitia va fi facuta praf si pulbere la alegerile generale si prezidentiale din iarna.

Din cite se stie, momentul Pearl Harbor e banuit ca fiind o subtila diversiune americana. Cetatenii de peste Ocean n-aveau nici un chef sa intre intr-un razboi care nu parea al lor. Si atunci, pentru a-i imboldi, presedintele Roosevelt, desi stia de atacul japonez, n-a luat masuri de contracarare. Pentru ca dezastrul sa fie atit de urias incit americanii, cuprinsi de minia umilirii, sa se mobilizeze razboinic. Nu putini sint cei care vorbesc de un Pearl Harbor al PSD si sub acest unghi, al diversiunii. Ei vor sa sugereze, apelind la metafora cu dezastrul pus la cale de insasi administratia americana, ca liderii PSD au provocat dinadins esecul de la locale pentru a rezolva astfel multe dintre problemele pe care le traversa partidul: de la imaginea de partid-stat, nenorocita in ochii UE, pina la moleseala de moarte a militantilor.

Chestia cu diversiunea mesterita de americani prin dezastrul de la Pearl Harbor n-a fost dovedita pina acum. Nici afacerea cu diversiunea PSD nu poate fi dovedita. Sigur e insa ca dezastrul de la Pearl Harbor a fost mai mult decit util Americii. Fara el, continentul ar fi ramas in afara razboiului si, prin asta, departe de impartirea prazii din final. Sigur e insa ca, la fel, dezastrul de la locale e mai mult decit folositor PSD.

Se cuvine a mentiona mai intii ca, asemenea tuturor formatiunilor amenintate, PSD isi va stringe rindurile si, mai ales, se va mobiliza. Inaintea scrutinului, partidul de guvernamint era sigur ca va repurta un succes zdrobitor la locale. Era o iluzie aberanta, in stare de a se ivi doar in mintea PSD-istului standard. Cum sa crezi ca intr-o tara in tranzitie, dupa patru ani de guvernare, un partid ar putea obtine un procentaj mai mare decit cel din momentul in care se afla in opozitie? Gratie acestei iluzionari, PSD plonjase intr-o stare de categorica automultumire. Nu intimplator, unii candidati nici nu si-au facut campanie inaintea primului tur, socotind ca vor cistiga si daca nu se prezinta. Acum, iata, lovit de socul rezultatului, PSD are sansa de a se trezi la realitate. Alianta D.A. a fost neglijata din credinta ca-i o constructie fantezista, fara temei in realitate. Succesul formulei aritmetice PNL+PD, chiar daca fara a insemna succesul formulei de sinteza, a dat PSD semnalul ca adversarul nu trebuie neglijat.

Indiscutabil, acest Pearl Harbor PSD-ist ar putea aduce victoria formatiunii de guvernamint la scrutinul din iarna. Cu o singura conditie. Ca PSD, asemenea Americii, sa aiba constiinta ca-i razboi pe viata si pe moarte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS