8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiVictoria unei fictiuni

Victoria unei fictiuni

Dupa ce PSD si-a trimbitat victoria in alegerile locale, a venit rindul Aliantei D.A. sa se bata cu pumnul in piept. La consiliile judetene, considerat vot politic, Alianta sustine c-a obtinut peste procentajul PSD. Concluzie politica: un nesfirsit lant de banchete. La o asemenea stare de spirit au contribuit si jurnalistii, care, uitind de regula detasarii de taberele politice, au devenit microbisti de partide.

S-ar putea crede ca pentru alegerile generale si prezidentiale, Alianta D.A. are nu un drum, nu o sosea, ci o autostrada a victoriei. Rulezi pe ea cu viteza constanta si ajungi la capat, unde te asteapta cele doua palate. Cind le atragi celor doi copresedinti atentia ca la scrutinul pentru locale nu Alianta, ci PNL+PD au obtinut procentajul superior PSD, ei iti raspund ca prezentarea separata a fost o strategie. Ca, in realitate, la alegerile locale, competitor a fost Alianta, angajata in cursa nu numai cu numele ei, ci si cu pseudonimul PNL+PD. Sa recunoastem: tactica a fost geniala. Ea a adus celor doua partide un procentaj care, insumat, bate pe cel al PSD. Numai ca la generale lucrurile se vor schimba. La generale, Alianta nu se poate infatisa sub formula a doua partide. Desigur, poate s-o faca si, nu-i exclus, suma celor doua partide poate fi superioara procentajului obtinut de PSD. Numai ca formarea noului guvern va fi incredintata mai intii formatiunii clasate pe primul loc. Sa admitem ca PSD, care nu va obtine o majoritate confortabila, nu va reusi sa incheie aliante nici cu PRM, nici cu PUR. Formarea guvernului va fi incredintata PNL, mai mult ca sigur al doilea clasat. Acesta va intra in negocieri cu PD si apoi cu PRM sau cu PUR. Din experienta bulibaselii de la consiliile judetene realizam ca o astfel de operatiune va cere timp. Romania, aflata in cursa pentru UE, se va zbate in negustoriile pentru formarea noului guvern.

E musai, asadar, ca PNL si PD sa participe pe lista comuna, sub numele Alianta D.A. Simplu pe hirtie. Extrem de complicat in practica. Pina acum, Alianta a constat in conferinte de presa exprimind un punct de vedere comun al celor doua partide si in aparitii publice impreuna ale lui Theodor Stolojan si Traian Basescu, momente usor ridicole, deoarece amintesc de duetele din muzica lejera. Chiar si-n aceste conditii, la nivel central si, mai ales, la nivel local, s-au manifestat pozitii diferite in multe chestiuni, de la cea a Catedralei din Parcul Carol pina la cea a relatiei cu PRM. Admitind ca vointa celor doi copresedinti va impune totusi o mai mare unitate de vederi, ramine complicatul proces de alcatuire a listei comune de candidati pentru alegerile generale. Negustoria pentru consiliile judetene a dovedit cit de puternice sint interesele liderilor locali ai celor doua partide. E limpede ca in fiecare judet, in fiecare localitate, alcatuirea listei va fi o operatiune dramatica. Numerosi aspiranti la postul de deputati din cele doua partide se vor vedea exclusi. Asta va provoca serioase nemultumiri in fiecare dintre cele doua partide, deoarece liderii locali sint sprijiniti de lideri de la nivel central. De luat in calcul, de asemenea, si faptul ca alcatuirea listei va presupune si o operatiune de selectie. Cine garanteaza ca, pe fondul realitatilor din teritoriu, vor ajunge in ipostaza de candidati cei mai buni dintre cei mai buni?

Desigur, Theodor Stolojan si Traian Basescu au enormul avantaj al rezultatelor de la locale. Desi ele n-au fost efectul Aliantei, ci mai degraba al unui vot negativ impotriva PSD, succesul va fi folosit drept argument in favoarea unitatii cu orice pret. Astfel, gratie unei tactici geniale, victoria fictiunii va fi folosita pentru a transforma fictiunea in realitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS