10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Stiri diverse

Am intrat pe negindite in ultima saptamina de campanie. E, cu siguranta, cea mai stearsa campanie din 1990 incoace. Un factor ar fi dezinteresul populatiei pentru politica. Dupa 14 ani, lumea a invatat ca promisiunile celor care se inghesuie sa obtina un post public sint doar… promisiuni. Efectul este ca nu mai e curioasa sa auda asa ceva. Apoi sint cam aceleasi figuri, care zimbesc din afise si in talk-show-uri tv. Ar fi nevoie de oameni noi, de oferte noi. Si constatam ca lipsesc. Si de un stil nou de politica ar fi nevoie. Daca tot am intrat in NATO si ne pregatim, vorba vine, de UE, orizontul ar trebui sa se schimbe. Actualii primari, consilieri vor depune mandatele lor intr-o tara membra a Uniunii Europene. Cel putin asa spun asigurarile guvernului. Parem departe de o schimbare, daca privim actuala campanie. Terna, cenusie. Fara dezbateri, intrebari, tensiuni. Parem iesiti din joc. Istoria e aceeasi, veche. Si telespectatorul plictisit, resemnat, prefera sa zapp pe telecomanda cind se difuzeaza clipuri electorale sau sint programe cu candidati. Audientele la aceste programe sint la pamint. Nu se uita mai nimeni.

Putini sint candidatii seriosi. Cei mai multi sint acolo ca sa se afle in treaba, ca tot nu au una. Sint 400.000 de candidaturi pentru 45.000 de locuri. Faceti o socoteala! Citi sint pe un loc? Aproape zece.

S-ar parea ca interesul este maxim. Explicatia e alta. Multi vor sa ajunga la banul public. Nu ca sa serveasca lumea, fireste. Ci ca sa doseasca in folos propriu cite ceva. Cei mai multi politicieni s-au imbogatit pe durata mandatului lor. Asta e lectia. Si este motivul pentru care atita lume se inghesuie sa incerce marea cu degetul. Candideaza cum ar juca la loto. Poate le iese ceva. Un post de consilier

-ar scoate pe norocos din mizerie sau l-ar ajuta sa isi dezvolte afacerile. Nu mai vorbesc de sperturi, comisioane si alte avantaje nevazute. Cam asta trebuie sa fie in mintea multora dintre candidatii-fantoma.

Mai e o cifra care predispune la reverii. Sondajele arata o intentie de prezenta la vot mai mult de 70%. Asta arata ca nu ar exista un dezinteres pentru procesul electoral, dimpotriva. Romanul freamata, aparent este mobilizat si incordat, frenetic, ca in 1990 sau 1992. Trei sferturi dintre romani vor merge la 6 iunie la sectiile de votare, conform acestor date. Lucrurile nu stau asa deloc. Este o cifra inselatoare. Chestionati, oamenii prefera sa nu spuna ca nu vor merge sa voteze. Se tem sa nu fie luati la ochi. Votul pare o obligatie si multi nu vor sa se puna rau cu administratia. Adica, daca nu mergi la vot inseamna ca nu esti de acord cu primarul sau cu PSD ?!… Si atunci cel intervievat de agentiile de sondaje prefera sa spuna ca voteaza. Asta ingroasa rindurile asa-zisilor nehotariti. Dar si falsifica partial calculele. Dupa parerea mea, nu se vor prezenta la vot mai mult de 53-55%. Adica, 20 de procente mai putin. Nu trei sferturi din electoratul roman va fi prezent la urne, ci ceva mai mult de jumatate. In plus, multi „nehotariti“ ascund nemultumirea fata de actuala administratie. Nu au curajul sa spuna celui care ii intervieveaza ca voteaza contra puterii. Prefera sa declare, din prudenta, ca inca nu s-au hotarit cui sa dea votul. Asta mai duce la o socoteala. Daca lucrurile stau asa, atunci sub cifrele din sondaje se ascunde alta realitate. Si anume ca PSD va obtine mai putine voturi decit evalueaza expertii in acest moment. Daca numarul celor prezenti la urne va fi mare, sansele opozitiei cresc. Cu cit prezenta la vot e mai redusa, cu atit PSD va obtine un scor mai bun. Tot sondajele ne arata ca PSD si candidatii lui sint in scadere in ultimele doua saptamini.

Satele se vor prezenta disciplinate la urne. La chemarea primarilor, jandarmilor, notabilitatilor rurale, popilor, taranul roman va vota. El voteaza conservator, cu puterea. E dependent economic, sarac, mai slab informat, cu o educatie sub medie. E mai usor de manipulat, de convins. In afara oraselor, PSD va avea cistig de cauza. Populatia rurala atinge 47%, cel mai mare procent din Europa. Aici este un electorat masiv, care va da cistigatorul. In zonele urbane, optiunile sint mai echilibrate. Ba chiar inclina semnificativ spre opozitie, mai ales spre Alianta PNL-PD. Si pe zone sint diferente majore. S-ar spune ca exista doua Romanii. In Transilvania, PSD va pierde daca nu toate orasele mari, cea mai parte dintre ele. Aici, candidatii Aliantei PNL-PD vor avea cistig de cauza masiv. In Regat insa situatia se prezinta exact pe dos. PSD este favorit. Regatul este mai sarac, mai putin conectat la Europa decit Transilvania, este mai putin informat, mai rural. In afara de citeva mari orase, unde bataliile electorale sint reale si echilibrate, in rest PSD s-a distantat deja in cistigator. Si in orase exista o populatie dezorientata, cel mai adesea muncitoreasca, aflata in somaj, care voteaza ca si taranul, conservator. Pentru acestia, Iliescu e tatal cel bun care ii protejeaza. Alaturi este statul care trebuie sa ii asiste. Aici avem majoritatea care va da cistigatorul din iunie 2004. In acest amestec dintre sate si periferiile urbane, a micilor orase monoindustriale, a oamenilor saraci si putin informati. Dar si opozitia va face un scor bun. Oricum, mai bun decit in 2000.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS