Glorie & decadere

Autori


Sondajele nu mai prididesc sa ne spuna tot felul de lucruri. Ne ajuta putin sa facem ordine in impresii. Vedem scena pe care evolueaza protagonistii competitiei politice si mai intelegem cite ceva. Ultimul, realizat de CURS, ne arata ca lumea nu se omoara dupa politicieni. Mai ales credibilitatea lor lasa mult de dorit. Un nume mi-a retinut atentia, pentru ca este purtatorul unei drame. A lui si a noastra, care am crezut in miracolul schimbarii acum opt ani. Pe fostul presedinte Constantinescu nu il mai crede aproape nimeni. 90 % dintre cei chestionati nu au incredere in fostul locatar al Cotrocenilor. Doar 7% il cred, 3% nu se pronunta sau nu au auzit de el. In 1997, avea increderea a peste 70% dintre romani. Asistam asadar la o cadere de pe culmi in prapastie. Grandoarea si mizeria unui personaj se consuma pe viu, sub ochii nostri. Este una dintre povestile cu tilc ale tranzitiei. De ce omul sperantei din 1996 a decazut intr-atit?

Omul s-a dovedit mult prea slab pentru functia si raspunderile lui. Presa a scotocit destul in anturajul acestui „miles gloriosus“, un soldat fanfaron, cum zice despre el o fosta concubina. Ca presedinte, vorbea vrute si nevrute, fara nici o consistenta. E drept, cind o facea pe indragostitul pe tema „Daphnis si Chloe“, avea mai multa credibilitate la damicele. Dar in spatiul public s-a dovedit un neajutorat. El indeamna azi la morala, desi a ignorat-o, cind onorurile i-au permis. Consecventa nu face casa buna cu fostul presedinte. Dedat la adulter, vezi Codul Penal, care sanctioneaza infractiunea infidelitatii conjugale – presedintii nu sint exclusi, ei apara legile -, Constantinescu tine azi un discurs public dubios. Cere „morala“, in contrast cu ce a facut el insusi. El pretinde ca reaparitia sa are drep scop „introducerea moralei in politica romaneasca“. Nici mai mult, nici mai putin !!! Sa avem aici un Tartuffe care ne recomanda abstinenta pe care nu a practicat-o vreodata? E doar o ipocrizie? Mai curind, nu are nici o oferta politica si atunci predica ipocrit morala.


Ar fi gresit insa sa citim personajul doar prin prisma slabiciunilor lui umane. Ele nici nu conteaza pentru un politician, daca faptele sale de om politic sint serioase. Dar performanta a lipsit. Aici e miezul chestiunii, si nu in aventurile lui de alcov la batrinete. Dar, ca si in chestiunile de morala, ex-presedintele ne spune povesti, mistifica. Predica tot ce nu practica. Vezi recentul lui interviu teve la „100%“. Melancolia pentru puterea pe care o detinea intre zidurile Cotrocenilor – cuibusor de nebunii si atit pentru „Emil“- e foarte mare. Regimul pe care l-a patronat ramine o dezamagire de proportii. Dezertarea lui inaintea campaniei din vara 2000 a fost un gest incalificabil. A aratat adevarata anvergura a personajului. Sanctiunea publicului a fost pe masura. Asa a ajuns omul politic care il invingea pe Iliescu sa aiba cea mai slaba cota. Constantinescu are statutul unui fals profet sau, mai curind, al unui trisor prins in flagrant. Poate sa spuna orice, inclusiv ca doi cu doi fac patru. Nu este crezut. Si daca ar fi crezut, tot nu ar avea importanta. Lumea s-a intors impotriva lui dupa ce l-a privit cu incredere si speranta. E o lectie, nu trebuie sa te joci cu oamenii. Lumea il gaseste marele vinovat pentru patru ani pierduti. Asteptarile oamenilor au fost inselate. Aici e un obstacol psihologic pe care Constantinescu nu il va putea depasi niciodata.

Va candida la presedintie? Ma indoiesc. Cu 1-2% intentie de vot, e pierdut dinainte. Nu va avea curajul sa se implice. Nu a fost niciodata un om de curaj. Ce se va alege de mica lui formatiune politica? Cu el candidat pentru Cotroceni, ar sari pragul de 5%? Nu, cu siguranta. Ar fi inutil, o mascarada in plus, un spectacol trist al unei foste glorii care traieste exclusiv din amintiri. Constantinescu a sperat intr-o relansare a carierei lui, dar lumea a aratat ca nu regreta deloc anii cind era primul amorez al tarii. Zbaterile lui la periferia lumii politice au ceva induiosator, comic si melodramatic in acelasi timp. Din punct de vedere politic, este terminat. E umbra lui. Nu face decit sa incurce lumea fara rost.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 24 aprilie 2004

Actualitate

» Sfintul Gheorghe, ocrotitorul militarilor, sarbatorit de Brigada 2 Infanterie Moto „Rovine“
» ANL nu mai are fonduri sa termine locuintele pentru tineri din Craiova 174 de apartamente ar trebui finalizate
» Invatamintul preuniversitar si universitar este umilit de puterea politica din Romania
» 30 de copii au fost crestinati
» Ia coropisnita, neamule!
» Patronii unui magazin angajeaza doar fete credincioase
» Ziua Fortelor Terestre a fost sarbatorita la Tirgu Jiu
» Romii craioveni, datori cu cinci miliarde la ELECTRICA
» Severinenii ramin fara apa
» Certificatele de stagiu vor inlocui cartile de munca
» Detinutii si-au stabilit cistigatorii la tenis de masa
» Porcul romanesc a uitat… sa mai guite!
» Slatina are in continuare apa
» 134 de locuri de munca pentru romii mehedinteni
» Afacerile cu lemn – investigate de Garda Financiara Dolj
» DISTRIGAZ declanseaza campania de recuperare a creantelor

Local

» Arestat dupa zece ani de la crima savirsita
» Scurte stiri
» Pomana electorala
» Traficant de persoane arestat la Craiova

Gorj

» „Nu ne intereseaza partidul, locul celor care fura este dupa gratii“

Sport

» Völler vine la Bucuresti cu 20 de „Panzere“
» Meci caritabil Iran – Germania
» Zidane, cel mai bun jucator european
» Jucatorii Galatei au avut o calatorie de cosmar
» Pele a fost operat la ochi
» Starea sanatatii lui Maradona s-a imbunatatit
» Filipescu revine ca titular la FC Zürich
» Doua remize „albe“
» Michael Schumacher nu s-a plictisit de victorii
» Demiteri la McLaren-Mercedes
» Max Mosley i-a nemultumit pe piloti
» Senna ar fi fost mai bun decit Schumacher
» Avertisment pentru Grand Prix-ul Marii Britanii
» Cupa „Olimp“, in Banie
» Cuplul Mergea-Tecau, in semifinale la Doha
» Lignitul a invins Constanta!
» DWAR vizeaza victoria
» Pandurii trebuie sa cistige
» Speriatii lui nea Marin
» Meci greu pentru olteni
» Nu i-am batut, i-am distrus!

Opinii

» Glorie & decadere

Top